Novi njemački zakon osigurava jednake plaće ženama i muškarcima za obavljanje jednakih poslova

Njemački kabinet odobrio je zakon koji bi trebao osigurati jednaku plaću, piše AP News. Žene i muškarci će tako za jednake poslove biti i jednako plaćeni.

Jednake plaće ženama i muškarcima

Prema tom zakonu, radnici u kompanijama s više od 200 zaposlenih imat će zakonsko pravo na informaciju na temelju kojih se kriterija određuje njihova plaća. Ministrica za obitelji i žene Manuela Schwesig smatra kako će se na taj način osigurati da „određivanje plaće više ne bude crna kutija“. A osim toga, ovo će pomoći zaposlenicima da tuže tvrtku ukoliko ne mogu dokazati da je njihova plaća pravedna.

U onim kompanijama u kojima imaju više od 500 zaposlenika, dužni su redovito izvještavati o njihovim plaćama.

U Njemačkoj je dosad ženska bruto plaća u prosjeku bila 21 posto manja od bruto plaće muškaraca, a kad se radilo o jednakim poslovima i jednakim kvalifikacijama, razlika je bila 7 posto u korist muškaraca. No, čini se kako uz ovaj novi zakon razlike više neće postojati.

Razlike u plaćama između muškaraca i žena

Londonska agencija Expert Market je koristeći podatke EU-a izračunala kako najmanja razlika između zarade muškaraca i žena postoji u Sloveniji (razlika je 3,20 posto), a Hrvatska se nalazi na 6. mjestu (7,40 posto). Od susjednih zemalja, Italija se nalazi jedno mjesto ispred nas (7,30 posto), Srbija je na 10. mjestu (11 posto), Mađarska je na 19. mjestu (15,10 posto), a BIH se nalazi na posljednjem 40. mjestu (46 posto).

Nadamo se da će i ostale zemlje usvojiti zakon koji bi osiguravao ženama da budu pravedno plaćene.

Foto:  Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...