Kako zatvoriti paušalni obrt?

Drastična vremena ponekad zahtijevaju poduzimanje drastičnih poteza. Epidemija korona virusa sve nas je zatekla i natjerala da počnemo ozbiljnije shvaćati neke činjenice koje smo do sada olako shvaćali, a i prisilila na donošenje nekih odluka koje sigurno nisu nimalo lake. S obzirom na to da su u ovoj situaciji najviše pogođeni mikro i mali poduzetnici i obrtnici, najviše u uslužnoj djelatnosti, sigurni smo da je puno njih razmišljalo o tome kako zatvoriti paušalni obrt.

Unazad nekoliko godina paušalni obrt je postao vrlo popularan način obavljanja djelatnosti radi jednostavnosti pokretanja i vođenja evidencija o poslovanju, objasnit ćemo kako ga zatvoriti ako se na to odlučite.


Pročitajte više: 5 zabluda o paušalnom obrtu koje bi vas mogle skupo koštati


Gdje početi?

Prvo što trebate napraviti je odjaviti se iz Obrtnog registra i to u nadležnom uredu, sukladno mjestu sjedišta obrta. Tamo ponesite sa sobom original obrtnice i ispunite OR obrazac gdje ćete navesti podatke o vlasniku obrta i podatke o obrtu te naznačiti da se radi o odjavi obrta. Kod predaje OR obrasca potrebno je izvršiti uplatu na ime odjave obrta iz obrtnog registra u iznosu 150,00 kn, a uplatu je potrebno izvršiti na ovaj račun (za Grad Zagreb): HR3423600001813300007, s pozivom na broj HR68 5703-OIB obrta.

Datum podnošenja zahtjeva je ujedno i datum zatvaranja obrta.

Gradski ured za gospodarstvo u roku od 2-3 dana rješenjem utvrđuje prestanak obrta i po pravomoćnosti rješenja obrt se briše iz obrtnog registra. Rješenje možete osobno podići u Gradskom uredu za gospodarstvo ili ćete ga dobiti poštom na kućnu adresu.

Potom se javite u nadležnu ispostavu Porezne uprave radi preuzimanja potvrde o nepostojanju duga.


Pročitajte više: Paušalni obrt ili kako najjednostavnije započeti vlastiti posao


Gdje nastaviti?

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje također je potrebno odjaviti i obrt i vlasnika obrta. To također napravite u nadležnoj ispostavi sukladno sjedištu obrta. Tu će vam biti potrebni obrasci M2-P i M12-P koje prethodno nabavite u Narodnim novinama te rješenje o prestanku obrta. Podatke za obrasce M2-P i M12-P možete preuzeti iz obrazaca M1-P i M11-P koje ste popunjavali prilikom prijave obrta jer su u principu isti.

U ispostavi HZMO-a također je potrebno upisati ukupan staž osiguranja koje je ostvario vlasnik tijekom obavljanja samostalne djelatnosti obrta gdje će on biti evidentiran u evidencijama te ćete dobiti potvrdu o upisanom stažu. U ovom koraku vam je potrebna prethodno dobivena potvrda iz porezne uprave o nepostojanju duga po osnovi javnih davanja.

U slučaju da imate dug po osnovi javnih davanja, pogotovo za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, radni staž će vam biti upisan tek po podmirenju istih. U Uredu za gospodarstvo vas neće tražiti potvrdu o nepostojanju duga i zatvorit će obrt neovisno o tome jeste li ostali dužni za javna davanja ili ne. Međutim, to ne znači da će dug nestati zatvaranjem obrta. Porezna uprava će svakako zahtijevati podmirenje dugovanja, ako nikako drukčije, prisilnim putem, jer obrtnici odgovaraju za obaveze cjelokupnom svojom imovinom. Ukoliko imate dugovanja, a niste ih u mogućnosti podmiriti, svakako savjetujemo odlazak u nadležnu ispostavu Porezne uprave te pokušajte dogovoriti obročnu otplatu.


Pročitajte više: Računovotkinja pojasnila: Može li se u Hrvatskoj tvrtka staviti u mirovanje?


Kako završiti?

Nakon što ste riješili sve sa nadležnim institucijama, dobili sva potrebna rješenje i dokumentaciju, nemojte zaboraviti na poslovnu dokumentaciju. Samim zatvaranjem obrta ne znači da ju niste dužni čuvati još neko vrijeme. Naime, za čuvanje dokumentacije za obrtnike se primjenjuje Opći porezni zakon te rok zastare, što znači da ste dokumentaciju dužni čuvati još dugo nakon zatvaranja obrta. Tako, u slučaju da tijekom ove 2020. godine zatvorite obrt, Rješenje iz Porezne uprave za 2020. ćete dobiti u veljači 2021., što znači da rok zastare počinje teći 01.01.2022., što u konačnici govori da dokumentaciju morate čuvati još 10 godina nakon toga, tj. do 2032.godine.

Poduzetnici mogu svu dokumentaciju čuvati u papirnatom obliku ili ju mogu čuvati na elektroničkom nositelju. Čuvanje računovodstvenih knjiga i isprava u papirnatoj formi zahtijeva puno arhivskog prostora pa sve više poduzetnika bira čuvanje na elektroničkom nositelju podataka.

Papirnatu dokumentaciju moguće je pretvoriti u elektronički zapis skeniranjem, što je češće u praksi, ili postupkom mikrografije, tj. smanjivanjem izvornih dokumenata u oblik pogodan za pohranu i čuvanje, što je zahtjevnije i skuplje.

Poduzetnik može računovodstvenu dokumentaciju čuvati u svojim poslovnim prostorima ili negdje drugdje, čak i u mjestu koje je različito od mjesta sjedišta poduzetnika. Ako je tako ugovoreno, može ju za njega čuvati knjigovodstveni ured koji mu vodi knjigovodstvo.

Dokumentacija se može čuvati u Hrvatskoj ili u drugoj državi članici Europske unije, vodeći računa da podaci i isprave u razumnom roku moraju biti raspoloživi poreznom nadzoru ili drugom inspekcijom tijelu.


Pročitajte više: Što otvoriti – obrt, j.d.o.o. ili d.o.o.?


Prednosti i mane zatvaranja obrta

Kao i svaka ili barem većina poslovnih odluka, tako i odluka o zatvaranju obrta ima svoje prednosti i mane.

Kao prednosti navest ćemo činjenicu da vam se prestaju nizati obaveze i zaduženja po raznim javnim davanjima, članarinama i sl., možete se prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje ukoliko nemate novi posao te određeno vrijeme primati naknadu za nezaposlene, možete opet konkurirati na tržištu rada.

Međutim, brojni su i nedostaci. U slučaju da su vam ostale obaveze i dugovanja, njih bez obzira na zatvaranje obrta morate podmiriti, prekid kontaktiranja sa postojećom mrežom ljudi s kojima radite i surađujete, troškovi ponovnog otvaranja obrta ako se u budućnosti opet na to odlučite, gubitak staža ukoliko ne nastavljati raditi negdje drugdje…

U svakom slučaju, bez obzira i na prednosti i na nedostatke, najvažnije je da ste sigurni u svoju odluku i da imate plan za dalje. Uz dozu optimizma i u najtežim vremenima, pravi put se s vremenom uvijek pokaže sam od sebe.

Autor: knjigovotkinja Snježana Fember Mateša,TARIS

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -