Kolinda Grabar Kitarović u utrci za predsjednicu Hrvatske ?

Iako se o tome priča već par godina, nedavno je u javnost izašao koliko-toliko čvrst nagovještaj da bi HDZ-ov kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima mogla biti Kolinda Grabar Kitarović.  Mediji špekuliraju da će ona ovu ponudu odbiti, no svakako je interesantno zamišljati kako bi hrvatska politika i obraz na svjetskoj sceni djelovali da funkciju ove vrste, na puni mandat, preuzme žena koja u diplomaciji ima itekako značajno iskustvo.

Kako bi Hrvatska izgledala da nam je predsjednik – žena?

Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 1968. godine. Maturirala je u SAD-u, a diplomirala engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, da bi 2000. godine magistrirala međunarodne odnose na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Javnost ju najviše poznaje iz razdoblja HDZ-ove „vladavine“, kad je bila na poziciji ministrice europskih integracija, odnosno ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, jednom kad su se ta dva ministarstva spojila. Grabar Kitarović bila je i u pregovaračkom timu za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i to na poziciji voditeljice Državnog izaslanstva za pregovore.

Već posljednje tri godine djeluje kao pomoćnica glavnog tajnika NATO saveza za javnu diplomaciju, a na tu je funkciju došla nakon dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u SAD-u. Dobitnica je medalje Diplomatske akademije u Beču, zbog zapažene međunarodne karijere i visoke pozicioniranosti u međunarodnim organizacijama.

Malo isključuje politiku, malo ne

Nedavno istraživanje agencije Promocija plus CRO Demoskop pokazalo je da se Grabar Kitarović nalazi na drugom mjestu po potpori birača, nakon aktualnog predsjednika Ive Josipovića, i to s 27,2% glasova u odnosu na njegovih 51,6%. Sama „kandidatkinja“ na upite novinara da komentira rezultate, rekla je da joj uopće nije jasno zašto ju se uvrštava u takve ankete jer je zaokupljena radom u NATO-u i namjerava se i dalje u potpunosti posvetiti tom poslu.

Pa ipak, u nekim je intervjuima dala nagovjestiti da ne odbacuje mogućnost povratka u politiku već da bi, ukoliko se za to pokaže potreba, mogla dati ostavku na sadašnju poziciju i u bilo kojem trenutku se posvetiti političkom angažmanu u Hrvatskoj. Ona to naziva „podmetanjem leđa“ za dobrobit Hrvatske.

kolinda-grabar-kitarović-1

Upitana zašto i dalje ostaje u HDZ-u kaže da je to iz razloga što tu spada po svojim uvjerenjima i idealima, a i da nije tip koji mijenja strane. To ne sprječava medije da špekuliraju kako je odbila biti nositelj liste HDZ-a na nedavnim izborima za Europski parlament iz razloga što se ta stranka odmaknula od svojih inicijalnih ciljeva i pomalo pretvorila u radikalnu desnicu, gdje se ona jednostavno ne pronalazi. To bi se moglo povezati i s njenim povremenim negiranjem uključenosti u nadolazeće predsjedničke izbore, iako ona tvrdi da joj to nije ni na kraj pameti upravo zbog angažiranosti u NATO-u.

Kolinda Grabar Kitarović je svoj govor tijela

Stručnjakinja komunikacijskih vještina i fiziognomije, mr. sc. Ljiljana Buhač, svojedobno je za Kolindu Grabar Kitarović rekla da pripada istraživačkom tipu osobe, dakle da je društvena, komunikativna, ambiciozna te željna moći i utjecaja. To svakako objašnjava njen životni poziv – politiku i diplomaciju. Buhač je dodala i da njena marljivost graniči s radoholičarstvom te da je nezavisna u radu i vrlo prilagodljiva.

Gledajući ju kao pojavu, svi ćemo se složiti da je nesvakidašnji prizor u politici, gdje smo navikli gledati uglavnom muškarce ili pak „nemile“ žene. I sama Buhač kaže da Grabar Kitarović djeluje lijepo i milo, no da nije bezopasna te da se „ispod smirene fasade zna probuditi vulkan“. Svoje namjere, neslaganje ili odobravanje, tvrdi Buhač, izrazito pokazuje govorom tijela, a ponajviše osmijehom koji, ako je stisnutih usana znači da ima svoje mišljenje koje ne namjerava podijeliti s vama, a ako je iskrivljeni označava sarkazam.

Što donosi sutra?

Grabar Kitarović u svom političkom djelovanju nije bila uključena ni u kakve veće afere, na što smo uglavnom navikli kod domaćih (i inih) političara. Svojedobno se našla usred „skandala“ jer je njen suprug koristio službeni automobil u privatne svrhe, no ako postavimo pitanje „A tko u Hrvatskoj nije?“, možemo reći da zaista nije bila uključena ni u kakve veće afere. Znate onu „tko je bez grijeha neka baci prvi kamen“.

Neovisno o političkim preferencijama i imajući na umu da su ovakve funkcije ipak posljedica političkih veza i angažiranosti, možemo reći da Grabar Kitarović predstavlja naoko osobu idealnu za javne istupe i diplomaciju, što pozicija predsjednika kod nas uglavnom i označava. Čistog i elokventnog izričaja, ugodne pojave i svojevrsne gracioznosti u držanju i obraćanju, svakako ne predstavlja niti političara koji bi nas mogao sramotiti na svjetskoj sceni, a niti onoga koji baš sve obavlja „u rukavicama“. Njen mandat u NATO-u službeno završava u srpnju ove godine, no s obzirom da je dobila ponudu za jednogodišnji produžetak, za neke ozbiljnije prognoze ipak ćemo se morati još strpiti. I svakako imati na umu da predsjednik, iako uglavnom tu da diplomatski predstavlja zemlju, ipak ima mogućnost utjecaja na mnoga važna pitanja i upravlja najvećom silom u državi – vojskom.

Foto: službena Facebook stranica Kolinde Grabar Kitarović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više