Komercijalna banka iz Čilea BancoEstado izdala Ženske obveznice na japanskom tržištu

Komercijalna banka BancoEstado iz Čilea (Banco del Estado de Chile), osnovana je 1855. godine kao Caja de Credito Hipotecario i smatra se jednom od najstarijih financijskih institucija u Čileu.

Program Crece Mujer Emprendedora za žene poduzetnice

Cilj ove komercijalne banke je pružanje financijskih usluga svim društvenim sektorima i udaljenim područjima u zemlji, promicanje socijalnog i ekonomskog razvoja u Čileu, ali jednako tako, usmjeren je na promicanje mogućnosti za žene da imaju lakši pristup financijskom sustavu.

Stoga su 2015. godine pokrenuli svoj program Crece Mujer Emprendedora koji podržava žene poduzetnice kao poseban segment, s ciljem smanjenja kreditnog jaza, poboljšanjem sposobnosti za upravljanjem poslovnog rasta, kao i jačanjem društvene i poslovne mreže. Program pruža niz financijskih i drugih usluga za žene, uključujući i web portal, tehničku podršku i obuke.

Financijski direktor BancoEstadoa Carlos Martabit rekao je kako žene čine oko 53 posto klijenata , te da 42 posto hipotekarnih kredita i 53 posto studentskih kredita uzimaju žene. Žene čine i 47 posto ukupnih zaposlenika u banci, 34 posto ih je na menadžerskoj poziciji, a i na mjestu izvršnog direktora je žena – Jessica López Saffie.

BancoEstado i na japanskom tržištu

Njihovu misiju su željeli podržati i japanski investitori, gdje BancoEstado nakon uspjeha prve, izdaje i drugu tranšu. Nakon početnih 10 milijardi jena u lipnju (94,2 milijuna američkih dolara), druga je tranša od 15 milijardi jena (147 milijuna američkih dolara) došla kao rezultat izuzetno pozitivnog prihvaćanja prvih Ženskih obveznica  među japanskim investitorima.

Ovo izdavanje obveznica je važan korak, ne samo za BancoEstado, koji će na taj način financirati svoj program za žene, nego i za cijeli financijski sustav  u Čileu, rekla je za GBA Jessica López Saffie, te dodala kako njihovi uspjesi nisu slučajni, već su rezultat svjesnog djelovanja te kako će nastaviti raditi na tome da se prevladaju glavne prepreke zbog kojih žene ne sudjeluju jednako u financijskom sustavu.

No, ovo nije prvi takav slučaj. Još je 2013. godine International Finance Corporation (IFC) pokrenuo The Banking on Women Bond Program, kako bi privukli više investitora te pomogli da financijske institucije profitabilno i održivo služe tvrtkama koje su u ženskom vlasništvu. Sav je prihod od ženskih obveznica išao isključivo za projekte unutar tog programa.

Svjetska banka je u studenom te iste godine istaknula kako je prva ženska obveznica u privatnom sektoru uoči prve prodaje duga od strane vjerovnika izdana na oko 165 milijuna dolara, a usmjerena je na prikupljanje novaca za poduzeća koja su u vlasništvu žena ili koja vode žene na tržištima u razvoju.

Foto: Pixabay

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više