Jedinstvena konferencija mama poduzetnica okupila uspješne poduzetnice i one koje će tek to postati

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) održana je konferencija za mame poduzetnice u organizaciji Women in Adria. Ovo je zapravo obnovljeno lice konferencije o radu od kuće u organizaciji Women in Adria od 2014. godine.

Događaj je privukao brojne posjetiteljice koje čine sve brojniju skupinu žena u poduzetništvu koje uz obitelji podižu i vlastiti posao.

Koje probleme dijele i kako rješavaju svakodnevne zahtjeve privatno-poslovnog života podijelile su sudionice koje su inspirativnim predavanjima utješile, povezale i motivirale žensku publiku.

U početku bijaše…teško

Event je otvorila Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria, koja je pozdravila okupljene uz poruku da se konačno održava događaj koji preslikava stvarne svakodnevne uvjete zaposlenih majki. Na konferenciju su, naime, osim poduzetnica, bila dobrodošla i djeca koju su čuvale tete iz dječjeg vrtića Čigra.

Početke Women in Adria obilježile su Ivanine trudnoće, a, kao i brojnim drugim ženama, prvi ured bio je kuhinjski stol.

mame_poduzetnice

„Moramo biti svjesni da je kućni ured inkubator, ali ne i akcelerator ženskog poduzetništva. Uz sve obaveze povezane uz djecu, dnevno nedostaje barem dva sata radnog vremena“, zaključila je.

Znate li s brojkama?

Nastavak konferencije obilježilo je predavanje Zorice Brašnić Brečić koja je svojim dugogodišnjim iskustvom u području financija pokušala približiti ovu temu svim poduzetnicama početnicama. Tako je bilo riječi o bilanci, računu dobiti i gubitka, a sudionice su mogle naučiti i kako pravilno odrediti prodajnu cijenu te što je sve potrebno kod traženja kredita.

„Jako je bitno pretvoriti poslovanje u brojke jer je to preduvjet za kontinuitet. Sve izvještaje pripremamo za jučer da iz njih naučimo, za danas da znamo gdje smo i sutra kroz planske vrijednosti da znamo gdje idemo.“

Nacrtajte svoj put do uspjeha

Za kreativni dio konferencije bila je zadužena Martina Kosec, bivša profesorica likovne kulture. Martina je 18-ogodišnje iskustvo rada u školi zamijenila podučavanjem metode crtanja fraktala, koju su imale priliku isprobati i posjetiteljice eventa.

„Svima je potrebno vrijeme samo za sebe jer ono potiče učinkovitost. Crtanje je samo jedan od alata koji dovodi do opuštanja i produktivnosti. Crtanje, odnosno rad ruke, utječe na mozak, a tako i na ideje“, istaknula je Martina.

Okupljene mame poduzetnice tako su nekoliko puta crtale zatvorenih očiju, a zatim svoja djela i bojale. Ova „terapija“, kako ju naziva Martina, pruža uvid u osobnost, ali i priliku za pozitivnu promjenu.

Ciklus predavanja „Kako to one rade“ nastavila je Ana Milas iz tvrtke Lupus & Fabula. Nakon što je napustila uspješnu korporativnu karijeru u međunarodnim kompanijama, Ana danas kroz svoju tvrtku, koju je predstavila okupljenima, nudi know-how retail marketinga malim i srednjim poduzetnicima. Uz sve poslovne obveze, brine i o obitelji koja odnedavno broji jednog člana više. Pravi primjer uspješne mame poduzetnice!

Influenceri posvuda

Da su društvene mreže danas jako bitne i u poslovnom svijetu, još jednom je potvrdila Petra Stanković iz Inspirica. Publika je imala priliku saznati kako kreirati kvalitetnu online kampanju i što je najvažnije, kako mjeriti rezultate.

„Prvo je bitno odrediti publiku prema demografiji, ali i psihološkim kriterijima. Nakon toga važno je postaviti ciljeve i osmisliti prikladne aktivnosti“, naglasila je.

Uspješnost projekta moguće je pratiti analitičkim alatima na Facebooku ili popularnim Google Analyticsom. Oni daju informacije o dosegu, broju posjeta ili sličnim važnim pokazateljima. Uz pitanja publike, rasprava je krenula u smjeru sve popularnijeg Instagrama i pitanjima poput influencera, hashtagova i direktne prodaje.

„Danas su svi na Instagramu, pa dolazi do relativnog zasićenja. Najbolji savjet koji mogu dati je da treba kreirati specifičnu nišu i fokusirati se na razvoj takve zainteresirane zajednice“, poručila je Petra.

Veliki uspjeh velike obitelji

A kako to radi Maja Šesnić? Voditeljica Edukacentra i majka petero djece ispričala je kako je njezin poslovni početak bio težak sve dok nije priznala da joj je potrebna pomoć sa strane. Pomoć je došla u obliku dadilje i novog poslovnog (ženskog!) tima, s kojim danas ostvaruje iznimne rezultate.

Uz tim u koji ima veliko povjerenje, lakše je nositi se s brojnim obiteljskim izazovima koje uključuju, kako kaže, ulaganje u veliki auto, vožnju djece na aktivnosti i punjenje perilice za rublje čak tri puta dnevno!

„Biti kućanica nije lako i potreban je svojevrstan odmak od toga, pa mogu reći da mi je zaista drago da sam dio ove poslovne priče jer pruža nezamjenjivo iskustvo.“

Bez grižnje savjesti, dame

Ravnoteža privatnog i poslovnog života, kao i ravnopravnost spolova te izazovi u životu zaposlene majke bile su teme zaključnog dijela konferencije. U raspravi je sudjelovala Diana Kobas Dešković iz Mamforce-a.

Da žene s djecom dotiču predrasude u poslovnom svijetu potvrdila je i Diana, koja se s nepovjerenjem prema kompetencijama zbog spola susrela u vrijeme kada je čekala dijete.

„Nema pune ravnopravnosti ako ona ne kreće od kuće, gdje prvo treba postojati podjela uloga i odgovornosti“, istaknula je.

Rasprava je dotakla i pitanje porodiljnog dopusta te majčinskog osjećaja krivnje pri odvajanju od djeteta ili (ranom) posvećivanju poslu nakon poroda.

„Istraživanje je pokazalo kako zaposlene majke ipak provode više vremena s djecom nego majke koje ne rade“, iznijela je Diana i tako zaključila ovaj jedinstveni događaj.

Zato drage mame, riješite se krivnje i hrabro u nove pobjede jer, kao što dokazuju i sve sudionice ove konferencije, možete baš – sve!

Glavni sponzori konferencije su bili Vipnet, Toyota i Epson, a partneri Nivea, Čigra vrtić, Caffe manija, Sana delikatese i Pauza.hr.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...