Konferencija mama poduzetnica okupila ambiciozne majke

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) održana je konferencija za mame poduzetnice u organizaciji Women in Adria. Ovo je zapravo obnovljeno lice konferencije o radu od kuće u organizaciji Women in Adria od 2014. godine.

Događaj je privukao brojne posjetiteljice koje čine sve brojniju skupinu žena u poduzetništvu koje uz obitelji podižu i vlastiti posao.

Koje probleme dijele i kako rješavaju svakodnevne zahtjeve privatno-poslovnog života podijelile su sudionice koje su inspirativnim predavanjima utješile, povezale i motivirale žensku publiku.

U početku bijaše…teško

Event je otvorila Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria, koja je pozdravila okupljene uz poruku da se konačno održava događaj koji preslikava stvarne svakodnevne uvjete zaposlenih majki. Na konferenciju su, naime, osim poduzetnica, bila dobrodošla i djeca koju su čuvale tete iz dječjeg vrtića Čigra.

Početke Women in Adria obilježile su Ivanine trudnoće, a, kao i brojnim drugim ženama, prvi ured bio je kuhinjski stol.

mame_poduzetnice

„Moramo biti svjesni da je kućni ured inkubator, ali ne i akcelerator ženskog poduzetništva. Uz sve obaveze povezane uz djecu, dnevno nedostaje barem dva sata radnog vremena“, zaključila je.

Znate li s brojkama?

Nastavak konferencije obilježilo je predavanje Zorice Brašnić Brečić koja je svojim dugogodišnjim iskustvom u području financija pokušala približiti ovu temu svim poduzetnicama početnicama. Tako je bilo riječi o bilanci, računu dobiti i gubitka, a sudionice su mogle naučiti i kako pravilno odrediti prodajnu cijenu te što je sve potrebno kod traženja kredita.

„Jako je bitno pretvoriti poslovanje u brojke jer je to preduvjet za kontinuitet. Sve izvještaje pripremamo za jučer da iz njih naučimo, za danas da znamo gdje smo i sutra kroz planske vrijednosti da znamo gdje idemo.“

Nacrtajte svoj put do uspjeha

Za kreativni dio konferencije bila je zadužena Martina Kosec, bivša profesorica likovne kulture. Martina je 18-ogodišnje iskustvo rada u školi zamijenila podučavanjem metode crtanja fraktala, koju su imale priliku isprobati i posjetiteljice eventa.

„Svima je potrebno vrijeme samo za sebe jer ono potiče učinkovitost. Crtanje je samo jedan od alata koji dovodi do opuštanja i produktivnosti. Crtanje, odnosno rad ruke, utječe na mozak, a tako i na ideje“, istaknula je Martina.

Okupljene mame poduzetnice tako su nekoliko puta crtale zatvorenih očiju, a zatim svoja djela i bojale. Ova „terapija“, kako ju naziva Martina, pruža uvid u osobnost, ali i priliku za pozitivnu promjenu.

Ciklus predavanja „Kako to one rade“ nastavila je Ana Milas iz tvrtke Lupus & Fabula. Nakon što je napustila uspješnu korporativnu karijeru u međunarodnim kompanijama, Ana danas kroz svoju tvrtku, koju je predstavila okupljenima, nudi know-how retail marketinga malim i srednjim poduzetnicima. Uz sve poslovne obveze, brine i o obitelji koja odnedavno broji jednog člana više. Pravi primjer uspješne mame poduzetnice!

Influenceri posvuda

Da su društvene mreže danas jako bitne i u poslovnom svijetu, još jednom je potvrdila Petra Stanković iz Inspirica. Publika je imala priliku saznati kako kreirati kvalitetnu online kampanju i što je najvažnije, kako mjeriti rezultate.

„Prvo je bitno odrediti publiku prema demografiji, ali i psihološkim kriterijima. Nakon toga važno je postaviti ciljeve i osmisliti prikladne aktivnosti“, naglasila je.

Uspješnost projekta moguće je pratiti analitičkim alatima na Facebooku ili popularnim Google Analyticsom. Oni daju informacije o dosegu, broju posjeta ili sličnim važnim pokazateljima. Uz pitanja publike, rasprava je krenula u smjeru sve popularnijeg Instagrama i pitanjima poput influencera, hashtagova i direktne prodaje.

„Danas su svi na Instagramu, pa dolazi do relativnog zasićenja. Najbolji savjet koji mogu dati je da treba kreirati specifičnu nišu i fokusirati se na razvoj takve zainteresirane zajednice“, poručila je Petra.

Veliki uspjeh velike obitelji

A kako to radi Maja Šesnić? Voditeljica Edukacentra i majka petero djece ispričala je kako je njezin poslovni početak bio težak sve dok nije priznala da joj je potrebna pomoć sa strane. Pomoć je došla u obliku dadilje i novog poslovnog (ženskog!) tima, s kojim danas ostvaruje iznimne rezultate.

Uz tim u koji ima veliko povjerenje, lakše je nositi se s brojnim obiteljskim izazovima koje uključuju, kako kaže, ulaganje u veliki auto, vožnju djece na aktivnosti i punjenje perilice za rublje čak tri puta dnevno!

„Biti kućanica nije lako i potreban je svojevrstan odmak od toga, pa mogu reći da mi je zaista drago da sam dio ove poslovne priče jer pruža nezamjenjivo iskustvo.“

Bez grižnje savjesti, dame

Ravnoteža privatnog i poslovnog života, kao i ravnopravnost spolova te izazovi u životu zaposlene majke bile su teme zaključnog dijela konferencije. U raspravi je sudjelovala Diana Kobas Dešković iz Mamforce-a.

Da žene s djecom dotiču predrasude u poslovnom svijetu potvrdila je i Diana, koja se s nepovjerenjem prema kompetencijama zbog spola susrela u vrijeme kada je čekala dijete.

„Nema pune ravnopravnosti ako ona ne kreće od kuće, gdje prvo treba postojati podjela uloga i odgovornosti“, istaknula je.

Rasprava je dotakla i pitanje porodiljnog dopusta te majčinskog osjećaja krivnje pri odvajanju od djeteta ili (ranom) posvećivanju poslu nakon poroda.

„Istraživanje je pokazalo kako zaposlene majke ipak provode više vremena s djecom nego majke koje ne rade“, iznijela je Diana i tako zaključila ovaj jedinstveni događaj.

Zato drage mame, riješite se krivnje i hrabro u nove pobjede jer, kao što dokazuju i sve sudionice ove konferencije, možete baš – sve!

Glavni sponzori konferencije su bili Vipnet, Toyota i Epson, a partneri Nivea, Čigra vrtić, Caffe manija, Sana delikatese i Pauza.hr.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -