Koristite li već LinkedIn Publishing? Ako ne, počnite!

Prije nekoliko mjeseci LinkedIn je svojim korisnicima predstavio novu opciju – LinkedIn Publishing, odnosno Long-Form Posts. Riječ je o svojevrsnoj inačici bloga, prilici da objavljujete postove koji će trajno ostati na vašem profilu i pomoći izgradnji vašeg osobnog brenda. Ova opcija trenutno se može isprobati samo putem prijave, odnosno nakon odobrenja od strane LinkedIna, no uskoro bi trebala biti dostupna svima.

Softverska forma u kojoj pišete postove vrlo je jednostavna za korištenje, podsjeća na pojednostavljenu verziju bilo kojeg CMS-a u kojem sam dosad radila, a s desne strane, osim savjeta za korištenje, stoje i opcije pregleda ostalih objavljenih postova i komentara. Jednom kad objavite svoj post, on se vašim kontaktima prikazuje u notifikacijama, a na vašem profilu se nalazi pri samom vrhu, odmah ispod imena i slike.

 Zašto LinkedIn Publishing?

Stručnjaci koji stoje iza LinkedIna i ove funkcionalnosti rekli su da njihovi korisnici više od svega vole učiti, dakle čitati objave zbog kojih će biti bolji u svom poslu i životu. To je i glavna funkcija LinkedIn Publishinga – dijeliti znanje, a pritom raditi na izgradnji osobnog brenda. Benefiti ove zanimljive funkcionalnosti su brojne: možete pomoći drugima svojim znanjem i iskustvom, doći do novih poslovnih angažmana kroz javnu demonstraciju svoje ekspertize, pronaći vrijedne suradnike za vlastite projekte i saznati mnogo korisnih informacija.

Dejan Gostimir, hrvatski stručnjak za LinkedIn, kaže da je ovo trenutno najbolja platforma za izgradnju osobnog profesionalnog brenda, a postovi putem kojih dijelite svoje znanje dodatno jačaju vaš osobni brend i prisutnost. „Bilo bi dobro kada biste u svojim postovima pisali o području u kojem ste stručnjak, odnosno o stvarima koje ste istražili i donekle razumijete, ili pak o svojim osobnim i profesionalnim iskustvima i znanjima. Objave trebaju biti onoliko učestale koliko vi imate inspiracije, nema posebnog pravila, a duljina posta bi trebala biti oko 3 paragrafa ili nešto više“, savjetuje.

Kao i u svemu ostalome, i u ovome postoji mogućnost krivog ili neučinkovitog korištenja. John Hall, poduzetnik i jedan od autora magazina Forbes, priznao je da ga je pomisao na „poplavu“ velikog broja nestručnih tekstova na LinkedInu izvorno uplašila. Gostimir kaže da ovdje ne možemo baš govoriti o spamu, ali i dodaje: „Ako ćete objavljivati stvari koje nisu interesantne kontaktima u vašoj mreži nitko vas neće čitati, lajkati ili preporučiti drugima. Pažnju ćete privući tako da budete „svoji“, odnosno autentični i drugačiji od drugih te da pišete o specifičnim stvarima u kojima imate iskustva“.

Kako stvoriti „ubojiti“ sadržaj

Daniel Roth, izvršni urednik LinkedIna, ima svojih 7 pravila stvaranja, kako ga naziva, „ubojitog“ online sadržaja:

  1. Pišite o onome što znate – podijelite svoje trikove za uspješnije poslovanje, konkretne događaje iz života, razmišljanja i iskustva na temu kako učiniti radnu okolinu boljom i sl. Komentirajte događaje i ponudite rješenja.
  2. Budite redoviti – bolje je pisati kratke, a češće članke. Budite jezgroviti i nemojte previše razmišljati o savršenstvu. Razvijte neku ideju, napišite tekst i objavite ga.
  3. Imajte svoju publiku na umu – ljudi više od svega žele zanimljiv sadržaj, ali i onaj prilagođen današnjem užurbanom stilu života. Neka tekstovi budu orijentirani na posao i dovoljno zanimljivi da potaknu rasppravu, koristite slike i infografike što češće, a tekstovi neka budu stilski kvalitetno oblikovani i pregledni (podebljani naslovi, paragrafi, liste savjeta…).
  4. Naslov je ključan – kao i u novinarskim člancima, naslov teksta je možda i najvažniji. On određuje hoće li netko uopće otvoriti vaš članak. Neka naslov bude intrigantan, neka „vuče na još“, ali neka bude jasan. Šale i sarkazam koristiti pažljivo.
  5. Kad nemate ideje, posegnite za novinama – svaki pisac s vremena na vrijeme suoči se s nedostatkom ideja. Kad vam se to dogodi ne „izmišljajte toplu vodu“ već otvorite vijesti i vidite što se zanimljivoga događa, pa prokomentirajte to. Dajte svoje viđenje, savjet, rješenje.
  6. Citirajte – dobro, ne morate doslovce citirati svaki put, ali pozovite se na riječi nekog drugog stručnjaka, prenesite nečije tuđe iskustvo, pripišite zasluge onima koji ih zaslužuju.
  7. Dijelite – jednom kad je post gotov, potrudite se da vaša baza prijatelja i kolega za njega sazna. Podijelite link na ostalim društvenim mrežama i potaknite raspravu.

 

Primjeri dobre prakse:

https://www.linkedin.com/today/post/article/20140124144839-21597783-how-to-sell-anything-an-introductory-guide

https://www.linkedin.com/today/post/article/20140122210255-16759399-project-management-lessons-from-gandalf

https://www.linkedin.com/today/post/article/20140108122544-13591771-things-your-real-estate-agent-might-not-tell-you-part-1

https://www.linkedin.com/today/author/1863151

https://www.linkedin.com/today/author/143695135-Arianna-Huffingt

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više