Za posao u Francuskoj traži se anonimni životopis

Francuski Vrhovni sud je danas odlučio da poslodavci s više od 50 zaposlenih u procesu zapošljavanja moraju zaprimati anonimne životopise. Ovaj zakon je donesen još 2006, ali do danas još nije stavljen u upotrebu jer Vlada i poslodavci nisu znali kako ga implementirati.

Anonimni životopis protiv svih vrsta diskriminacije

Zakon je donesen prvenstveno kako bi spriječio rasnu diskriminaciju, ali istovremeno pomaže u sprječavanju spolne diskriminacije.

Za žene je najveći diskriminatorni faktor sama činjenica da su žene, zatim bračni status i godine. Zato se ženama nikako ne preporučuje u životopis stavljati bračni status, a osobito broj djece, jer se izlažu velikom riziku diskiminacije. Ako ih se i pozove na razgovor to će im unatoč kvalifikacijama i iskustvu biti veliki teret u procesu zapošljavanja.

Ako u životopisu nema bračnog statusa, ostaje sama činjenica da su žene koja ih prati u procesu zapošljavanja. Znamo za primjer muškarca koji je imao ime koje je moglo biti i žensko i zbog toga nije dobivao pozive na razgovor za posao. Nakon što  je ispred imena stavio “gospodin”, ubrzo je dobio posao.

Naravno da proces zapošljavanja ne može u cijelosti biti anoniman, ali se barem sprječava da životopis već u prvom krugu završi u smeću jer se nekome ne sviđa vaše ime ili spol.

Zakon je tijekom eksperimentiranja rezultirao povećanjem broja prijava na oglase za posao, jer su kandidati smatrali da im se šanse da dobiju posao na taj način povećavaju.

Podaci koji neće biti dostupni u životopisu su: ime i prezime, email i adresa, fotografija, nacionalnost, bračni status, mjesto rođenja i radno iskustvo starije od 15 godina.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...