Glumica Jane Fonda promijenila percepciju zaposlene žene

Jane Fonda američka je glumica, spisateljica, politička aktivistica i fitness guru. Od 1960. godina do danas strastveno se bavila glumom i stvaranjem filmova koji osvještavaju društvene probleme. Iako je u početku karijere uzimala uloge koji su joj nudili, kasnije je počela stvarati svoje filmove, a svoj glumački put i prekretnice u životu objasnila je u intervjuu za Makers.

Od početnice do vrhunske producentice

Jane Fonda počela je s glumom u svojim radnim dvadesetima kada, kaže Jane, nije znala tko je i što želi biti. Njena prva važnija uloga bila je 1954. godine u predstavi The Country Girl, gdje je glumila sa svojim ocem Henryjem Fondom. Nekoliko godina kasnije upisala je glumačku školu Leeja Strasberga, koju je pohađala s Marilyn Monroe. Iako je u početku bila preplašena, sa svojim je prirodnim glumačkim talentom impresionirala Leeja i tada je shvatila da je gluma njen životni poziv i nešto čemu želi posvetiti svoj život.

U početku glumačke karijere dobivala je uloge lijepe i savršene američke djevojke u sklopu kojih je morala glumiti ono što su drugi htjeli i raditi što su joj drugi govorili – jednostavno nije imala hrabrosti reći da joj se to ne sviđa. Prekretnica u njenom životu bila je uloga destruktivne djevojke u filmu They Shoot Horses, Don’t They?

„Prvi put sam glumila u filmu koji je  govorio o tome što se zapravo događa u svijetu. Na tom sam filmu radila na drugačiji način nego prije. U meni se nešto probudilo i shvatila sam da i ja imam nešto za reći“, rekla je Fonda.

Tada je krenula s produkcijom vlastitih filmova, a njena produkcijska kuća podupirala je društveno osviještene filmove. Takvi su primjerice filmovi Coming Home(1978.) koji govori o posljedicama PTSP-a, a The China Syndrome(1979.) o rizicima nuklearne energije. No, jedan je njen film redefinirao percepciju američke zaposlene žene – film naziva 9 to 5.

Jane Fonda 0

9 to 5 (od 9 do 5), američka je komedija u kojoj Jane Fonda glumi s Lily Tomlin, američkom glumicom i komičarkom, te s Dolly Parton koja je napravila i pjesmu za film. U filmu se radi o tri američke zaposlene žene koje pokušavaju svrgnuti svog egoističnog i seksističkog šefa.

1981. godine Jane je režirala film On Golden Pound u kojem su glumili njen otac Henry Fonda i poznata glumica Katharine Hepburn. Film je dobio 10 nominacija za Oskara. Henry Fonda je dobio Oskara za glavnu ulogu, a Jane je preuzela nagradu jer joj je otac bio teško bolestan te nedugo nakon toga i umro.

Prekretnice u životu

Osim smrti oca, u to vrijeme joj se raspao i drugi brak, a samopouzdanje joj je palo na vrlo nisku razinu te je odlučila pauzirati od glume.

„Nisam vidjela budućnost u svom životu“, izjavila je Jane. Fonda je duže vrijeme pauzirala od glume pa čak planirala odseliti u Meksiko i postati aktivistica za okoliš. No, tada joj se dogodila još jedna prekretnica – upoznala je Teda Turnera koji joj je pomogao da se vrati na svoj životni put.

Kad je navršila 60. godinu, shvatila je da njezin treći čin u životu upravo počinje. 2005. godine izdaje autobiografske memoare My Life So Far. Nakon završetka knjige, ponovno je otkrila glumicu u sebi i vratila se onome što je cijeli život voljela raditi – glumiti.

„Ne možeš stvarno živjeti ako ne riskiraš, ali ako znaš kamo ideš, zašto želiš doći tamo i što će to naposljetku značiti za tebe, moraš krenuti prema tome što želiš. Ako podbaciš, svejedno možeš nešto naučiti“, rekla je Jane Fonda u intervjuu.

Do današnjeg dana Jane Fonda glumila je u više od 50 filmova, dobila 2 Oskara, napisala 5 knjiga i snimila najprodavaniji fitness video svih vremena. U svibnju ove godine Fonda će se ponovno susresti s kolegicom iz filma 9 to 5 Lily Tomlin kako bi zajedno glumile u Netflixovoj seriji Grace and Frankie.

Jane Fonda 1

Foto: Screenhot, Jane Fonda Official, Filckr/Rob Young

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više