Britanski lanac trgovina John Lewis odlučio maknuti oznake spolova na dječjoj odjeći

U britanskom trgovačkom lancu John Lewis odlučili su stati na kraj tome da odjeća mora obilježavati djetetov spol.

Oznake spolova na dječjoj odjeći stvaraju spolne stereotipe, a oni su sada to odlučili izbaciti. Čak i cvjetne haljine i suknje nose unisex oznaku, a jedini izuzetak zasad su školske uniforme, iako i s njih namjeravaju uskoro ukloniti oznake spolova.

Odjeća za svu djecu

Nova kolekcija unisex odjeće odnosi se na djecu do 14 godina, a na njoj se nalaze fotografije dinosaura,vojnika, svemirskih brodova i slično.

I dok su mnogi pozdravili ovu odluku, ima i oni kojima se ne sviđa jer smatraju da je to samo pitanje političke korektnosti, koje ne mora značiti i da je dobro za cjelinu.

O tome da roza boja nije samo za djevojčice, a plava za dječake, razmišljale su i dvije poduzetnice Rebecca Melsky i Eva St. Clair koje su svojom linijom odjeće odlučile djevojčicama osigurati odjeću koja prkosi spolnim stereotipima.

Mnoge djevojčice vole i automobile, robote, dinosaure, superjunake… A odjeću s takvim slikama je teško pronaći. Stoga su svojim startupom Princess Awesome koji je krenuo 2013. iz Evinog podruma, na njenoj staroj Singer šivaćoj mašini (iz 1948. godine), odlučile poraditi na osnaživanju djevojaka.

oznake spolova na dječjoj odjećiFoto: Princess Awesome

Mnogi su prepoznali kvalitetu ovog branda, te se danas njihova odjeća masovno proizvodi. U ponudi je odjeća s printom periodnog sustava elemenata, vlaka, dinosaura ili čega god djevojčica poželi.

A osim toga, u posljednje vrijeme nas oduševljavaju i s raznim drugim stvarima vezano za dječju odjeću, pa je tako jedan dizajner predstavio odjeću Petit Pli koja raste zajedno s djetetom.

Oznake spolova na dječjoj odjećiFoto: Petit Pli

Riječ je o neutralnoj jakni koju možete pokloniti i djevojčicama i dječacima, napravljenoj od sintetike koju roditelji mogu spremiti i u džep, a opet dovoljno jakoj da može rasti zajedno s djetetom od 6 pa do 36 mjeseci.

Na kraju se može i reciklirati.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bračni ugovor za poduzetnice

Bračni ugovor za poduzetnice – Na što trebate obratiti pozornost?

Imovinski odnosi bračnih drugova uređeni su zakonskim odredbama Obiteljskog zakona osim ako bračni drugovi nisu imovinske odnose uredili bračnim ugovorom.