Fair Services Melanie Snelec u dvije godine postao glavni partner poduzetnicima za sajmove u Njemačkoj

Melanie Snelec pamtimo kao poduzetnicu koja je tijekom trudnoće donijela vrlo hrabru odluku i krenula u poduzetništvo. Nakon što je shvatila da se nakon porodiljinog vjerojatno neće više moći vratiti na isto radno mjesto, odlučila je prihvatiti ponudu ugledne sajamske kuće koja je pak podrazumijevala otvaranje vlastite tvrtke Fair Services usmjerene na spajanje poduzetnika i njemačkih sajmova.

Uz podršku obitelji i novostečenog prvog klijenta počela je ostvarivati iznimne rezultate, a danas, dvije godine kasnije, portfolio klijenata i uspješnih projekata neprekidno se povećava.

Zastupništvo novih njemačkih sajmova

Nedavno je tvrtka Fair Services dobila zastupništvo za još jednu njemačku sajamsku kuću pa se tako onima iz Stuttgarta, Bremena i Berlina, kao i Sajmu igračaka u Nürnbergu pridružila i Sajamska kuća Hamburg.

Osim što nude sajamske usluge gospodarskim subjektima iz Hrvatske i inozemstva, također nude niz poslovnih usluga za povezivanje s tržištem Savezne Republike Njemačke, promiču bilateralnu gospodarsku suradnju, a kao izvorni govornici njemačkog jezika nude i bogate usluge svih vrsta prijevoda tekstova.

Poslovni sajmovi garantiraju rast poslovanja

Da je takvo zalaganje itekako urodilo plodom, pokazuju ne samo suradnje s eminentnim njemačkim sajamskim kućama, nego i zadovoljni klijenti koje čine razne branše od prehrambene industrije, OPG-ovaca, turističkih agencija i hotela, pa sve do željezničke infrastrukture. Jednako tako surađuju s malim tvrtkama koje imaju svega dvoje-troje zaposlenih, kao i s onima koje imaju po nekoliko stotina zaposlenika.

“Poduzetnici su zaista prepoznali vrijednost koju im mogu donijeti sajmovi, čemu svjedoči i to što imamo listu čekanja. Primjerice, za ITB, najpoznatiji svjetski sajam turizma, koji se održava u Berlinu početkom ožujka, imamo već prijavljenih tridesetak poduzetnika kao što su vlasnici raznih hotela, putničkih agencija i slično. Dakako, Hrvatska turistička zajednica također će imati svoj veliki štand, no svi naši poduzetnici također su itekako značajni za predstavljanje ponude naše zemlje”, pojašnjava nam Melanie.

Kako sama napominje, internet još uvijek nije zamijenio sajmove, niti se takvo što očekuje u budućnosti,  a svi njihovi klijenti koji sudjeluju na sajmovima redovito ostvaraju uspješne rezultate koji su izravna posljedica predstavljanja na sajmu.

“Rijetko tko je otišao samo jedne godine na sajam a da se nije vratio i iduće. To se dogodilo samo kada je jedne godine na sajmu konkretna mala tvrtka koja se bavi proizvodnjom jabuka dogovorila posao za naredne tri godine, a kako im kapaciteti ne dozvoljavaju povećanje proizvodnje, nema potrebe da idu na sajam dok ne završi taj posao. Što se tiče ostalih, nerijetko traže i veću kvadraturu za svoj izložbeni prostor ako naši kapaciteti to dozvoljavaju, što je još jedan dokaz da im je krenulo na bolje”, ponosno ističe Melanie.

Prijave i do godinu dana unaprijed

S obzirom na to da je riječ o velikim svjetskim sajmovima poput spomenutog  ITB-a, InnoTransa, IGW-a, Fruit Logistice, CMS Berlina, SMM-a i brojnih drugih, na njih se prijavljuju male i velike tvrtke iz cijelog svijeta,  pa se prijave na određeni štand moraju dati i do godinu dana unaprijed što je ponekad vrlo izazovno objasniti novim klijentima koji zakasne sa svojom odlukom.

“Klijenti nas znaju pitati kako je moguće da su zakasnili ako se sajam održava tek, za primjerice, pola godine, no to je zaista tako. Recimo, InnoTrans koji se održava na jesen 2018. godine ovih dana zatvara prijave. Zato klijentima nastojimo objasniti da svaki sajam ima svoju proceduru koju treba poštovati jer se prijavljuju tvrtke iz cijelog svijeta. Ipak, povremeno se dogodi da netko odustane u posljednji tren pa onda ipak uspijemo ugurati našu stranku na obostrano zadovoljstvo”, govori nam Melanie.

poslovni_sajmovi

Hrvatski poslovni sajmovi imaju uglavnom šetače i umirovljenike

Ona i cijeli njezin tim nastoje uskladiti želje svakog pojedinog klijenta s aktualnim sajmovima koje ga zanimaju, a često u Njemačkoj dobivaju upite od inozemnih tvrtki na kojim bi se hrvatskim poduzetničkim sajmovima mogli predstaviti. Nažalost, Melanie tada nema ohrabrujuće odgovore.

“Tada se nađemo u nezgodnoj situaciji jer, kao što znamo, naš Zagrebački velesajam, odavno nije ono što je nekada bio. Povremeno se nađe pokoji sajam ili se pak tri sajma spoje u jedan, no to, prema mojem mišljenju, nisu stručni sajmovi, nego mjesta na kojima ima više šetača i umirovljenika nego ikoga drugoga. Dakako, žao nam je što je to tako, no vjerujem da ima potencijala. Primjerice, regionalni sajmovi poput onoga u Virovitici ili Splitu  imaju dobru perspektivu za daljnji razvoj”, ističe Melanie.

No, kada se usporedi organizacija onih rijetkih hrvatskih sajmovima s inozemnim, razlika ne može biti očitija.

“Za razliku od Hrvatske, uglavnom su gotovo svi sajmovi stručni i da biste se uopće mogili registrirati za sudjelovanje, morate biti iz specifične branše koja se predstavlja na određenom sajmu. Njihova je prednost i to što odvajaju stručnu publiku od širokog kruga posjetitelja. Primjerice, na ITB-u prva tri dana može ući samo stručni kadar te se održavaju B2B platforme, dok je tijekom vikenda sajam otvoren za široku publiku”, pojašnjava Melanie.

Napominje da su njihovi klijenti već navikli na takav tempo pa točno znaju da se prvih nekoliko dana idu dogovarati konkretni poslovi koji će značajno utjecati na njihovo daljnje poslovanje, dok su vikendi obično namijenjeni širokom krugu posjetitelja.

Nema odustajanja kod prve prepreke

Brojni klijenti koje Melanina tvrtka zastupa, posebno oni koji su u svojoj početnoj fazi razvoja, nerijetko apliciraju za bespovratna sredstva i druge poticaje koje omoguće hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Kada je pokretala svoju tvrtku, sama je također koristila poticaje za samozapošljavanje pa zna u kakvoj su situaciji neki njezini klijenti, posebno žene. Svima njima poručuje neka ne odustaju kod prve prepreke. Čak ni dijete na putu, kao što je to bilo u njezinom slučaju prije dvije godine, nije baš nikakva prepreka, pa nema razloga da žene prepriječi hrvatska birokracija.

“Nemojte se obeshrabriti ako treba čekati koji mjesec. Većina ljudi koje poznajem dobila je sredstva za koja su se prijavili, no dakako da ima i one druge strane priče. Žene se tada vrlo često razočaraju ako njihova ideja nije prepoznata i primjećujem da tada često odustaju pa misle da ako jedne godine njihova ideja nije prošla, da neće ni druge, no to uopće ne mora biti tako. Dakako da tada osjećaju nepravdu, no treba se boriti dalje”, kaže Melanie.

“Nemojte odustati samo zato jer živimo u Hrvatskoj. Bila bi šteta propustiti odličnu poslovnu ideju samo zbog bojazni od hrpe papirologije”, zaključuje Melanie Snelec koja se u sličnoj situaciji nije predala negativnim mislima.

Upravo zato danas njezina tvrtka niže uspjeh za uspjehom, a u planu je i širenje na tržišta drugih europskih zemalja, kao i zapošljavanje dodatnog kadra.

Foto: privatna arhiva Melanie Snelec

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više