U jednoj kanadskoj pokrajini rekli NE obaveznom nošenju visokih potpetica na poslu

Poslodavci u Britanskoj Kolumbiji više ne mogu zahtjevati od žena da nose visoke pete na posao.

Kako prenosi BBC, žene koje ih nose mogu se ozlijediti pri padu, ali i oštetiti kralježnicu, stopala i noge. A osim što mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme, takvo pravilo diskriminira žene.

Žene više nisu dužne nositi visoke pete

Do ove odluke došlo je nakon što je političar iz Zelene stranke Andrew Weaver podnio prijedlog zakona da se zabrani uvođenje pravila o obući temeljeno na rodu, u što je uključio sva radna mjesta, od maloprodaje do korporacijskih ureda.

U nekim je poduzećima u Britanskoj Kolumbiji dosad bilo obavezno da žene nose cipele na visoku petu, a premijerka te pokrajine Christy Clark rekla je da je tome došao kraj. „Kao i većina Britanske Kolumbije, i naša vlada smatra da je to pogrešno. Zato ćemo promijeniti ovu regulaciju kako bi zaustavili tu nesigurnu i diskriminatornu praksu.“

Prema ovom novom zakonu koji će stupiti na snagu krajem travnja, obuća na radnom mjestu mora biti izrađena od materijala koji će radnicima omogućiti da sigurno mogu ispunjavati svoje zadatke, a poslodavci više neće smjeti tražiti da nose obuću koja se protivi tim standardima.

Protiv seksističkog pravila o odijevanju bile u i zaposlenice u Velikoj Britaniji, nakon što je jedna žena u agenciji za zapošljavanje odbila nositi visoke potpetice i zbog toga dobila otkaz. I dok prema britanskom zakonu o ravnopravnosti, muškarci i žene bi trebali imati jednaka pravila odijevanja, zakon se u nekim granama krši. Zbog toga je pokrenula peticiju protiv nošenja visokih peta i prikupila više od 150 tisuća potpisa.

Iako neke žene vole nositi visoke pete i tad se osjećaju sigurnije u sebe, drugima one predstavljaju problem i donose mnoge štete. Stoga bi one trebale biti izbor, a ne obaveza.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...