Je li stres nužno loš?

Koja je vaša prva asocijacija uz stres? Krade nam energiju, čini nas nervoznima, razdražljivima, rastresenima… U stanju stresa činimo i više pogrešaka koje je onda teško nadomjestiti.

Postoji pozitivan i negativan stres

Što napraviti? Kako izbjeći stres? Treba li ga uopće izbjeći? Sva ova pitanja odrasle osobe postavljaju si vrlo često i najčešće dođu do istog zaključka- stres je sastavni dio naših života. Ipak, ako naučite upravljati stresom, preuzimate i kontrolu nad svojim ponašanjem i stanjem uma općenito.

Usklađivanje privatnog i poslovnog života najčešći je izvor stresa za većinu ljudi. U nedostatku vremena skloni smo zanemariti stvari koje su nam ranije bile bitne, poput vježbanja, odlazaka u kino i sl., i na taj način zapravo se stvaraju dodatne podloge za nove stresne situacije.

Važno je znati da emocije koje nas prate u stanjima stresa zapravo ne traju dugo. Recimo, ako se naljutite na kolege zbog nečega što smatrate da je trebalo biti napravljeno drugačije ili se naljutite na partnera iz bilo kojeg razloga, u tijelu se pokreće biokemijska reakcija čije je trajanje kratko. Manje od dvije minute potrebno je da se u našoj krvi stvore, krenu djelovati i zatim povuku hormoni koji se luče kad neki događaj doživimo stresnim.

Važno je da si osvijestimo kako postoji pozitivan i negativan stres. Iako većina prvo pomisli na onaj koji crpi energiju, slabi imunitet i zbog kojeg ne spavamo, postoji i onaj pozitivan koji nas potiče na napredovanje, tjera nas da budemo bolji i da svoju energiju pozitivno usmjeravamo.

Kako se uspješno nositi sa stresom na poslu?

Kad se radi o situacijama na poslu, one su vrlo često izvan naše kontrole, posebno kad se radi o ponašanju drugih osoba. Kako se onda nositi s tim? Pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako se uspješno nositi sa stresom na poslu:

1. Pokušajte izgraditi povjerenje među članovima svog tima. Umjesto da se živcirate, ostanite realni i pokušajte sagledati što možete napraviti da se situacija što prije riješi.

2. Organizirajte se. Odredite prioritete i pokušajte se držati toga koliko god je to moguće.

3. Naspavajte se! Dobar odmor čini čuda.

4. Budite realni! Postavite si ciljeve koje možete ispuniti. Ako ciljeve postavite previsoko ili tako da ih ne možete ispuniti, mogli biste se samo razočarati, a razočaranje dovodi do novog stresa.

5. Smijte se! Poznato je da nas smijeh oslobađa svakog stresa.

Ako je stres u vašem životu uzeo previše maha i počinjete primjećivati kako je vaš poslovni život u potpunosti zaokupio i ostale segmente vašeg života, možete razgovarati o tome i s nadređenom osobom, ukazati joj na ono što se događa i ponuditi neko od konstruktivnih rješenja.

Čak i ako se stvari ne promijene previše, moći ćete reći da ste barem dali sve od sebe, a vama će biti lakše tražiti i neka alternativna rješenja.

Foto: Pexels

Autorica:  Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills). 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...