Liječnica savjetuje kako napraviti detoksikaciju!

Postali smo izloženi sve većem broju kemikalija koje unosimo u tijelo putem hrane, zraka kojeg udišemo, ali i kroz sredstva koja svakodnevno koristimo, uključujući kozmetiku te sredstva za čišćenje. Tu je naravno riječ o aditivima, konzervansima, zaslađivačima, stabilizatorima, emulgatorima, antibioticima i mnogim drugim sredstvima koja služe za poboljšanje senzorskih svojstava hrane, kao što su okus, miris, boja ili konzistencija te za njezino konzerviranje i čuvanje.

Povezano:

Toksini iz okoliša kao i oni uneseni u naš organizam mogu igrati ulogu u prekomjernoj tjelesnoj težini i usporavati proces mršavljenja. Upravo iz tog razloga bitan je kvalitetan plan detoksikacije koji koristi prirodne sastojke kao podršku vašemu tijelu u procesu detoksikacije. Osim što vam pomaže eliminirati pogrešnu hranu koja može doprinijeti debljanju, pravi program detoksikacije može pridonijeti čišćenju jetre te uklanjanju toksina iz organizma.

Razumijevanje detoksikacije

Detoksikacija počinje u jetri. Iako je to kompliciran proces, vaša jetra u suštini sve to radi u dvije faze. Prvo, pretvara otrovne tvari u visoko reaktivne metabolite, a zatim izlučuje te toksine. Vaši bubrezi, pluća, pa čak i crijeva također igraju ulogu u procesu detoksikacije. Toksini mogu utjecati na te organe i akutno i kumulativno. Opasniji su toksini koji ostaju kao rezidue nakon konzumacije konvencionalno uzgojenog voća i povrća. Reakcije nisu neposredne te možda nećete uočiti vezu između kronično niske vrijednosti toksina u hrani i procesa mršavljenja. Dok se zdravo tijelo može optimalno detoksicirati, s druge strane svakodnevni unos toksina u organizam može dovesti do njegove akumulacije u organizmu i usporavanja procesa detoksikacije. Ako je jetra opterećena u procesu detoksikacije to može dovesti do poremećaja metabolizma. Kao posljedica toga javljaju se simptomi kao što su zadržavanje tekućine, nadutost i edemi. Učinkovita detoksikacija može nam pomoći u procesu mršavljenja, ali i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja.

Kako tijelo očistiti prirodno, s hranom?

Zdrava prehrana je najvažniji način detoksikacije. Prvo, uklonite namirnice koje ometaju detoksikaciju. Među njima je fruktoza. Fruktoza je voćni šećer koji se nalazi u voću, sokovima, medu, koncentratima sokova, grickalicama. Za razliku od industrijskih proizvoda na našim policama, “prirodna” fruktoza nalazi se u manjim količinama, povezana je i s biljnim vlaknima, ali i drugim hranjivim tvarima koji imaju zdravstveni benefit. Ponašanje fruktoze i dobro znanog šećera glukoze znatno se razlikuju u ljudskom tijelu. Glukoza ulaskom u organizam stimulira oslobađanje inzulina, vitalnog hormona koji tjera glukozu iz krvotoka u stanice koje je iskorištavaju kao pogonsko gorivo, istovremeno inzulin zaustavlja jetru u otpuštanju masnoća jer su te masnoće opasne poput glukoze, otpuštaju se kao trigliceridi uz pratnju VLDL kolesterola (izrazito loša kolesterolska forma). U krvi se ove masnoće biokemijski mijenjaju tako da je olakšano njihovo taloženje na stijenke krvnih žila.

Osim toga glukoza stimulira masne stanice na oslobađanje hormona leptina koji daje osjećaj sitosti, a suprimira želudac da izluči grelin koji izaziva glad. Istraživanja pokazuju da se fruktoza metabolizira u organizmu potpuno drugačije od drugih šećera. Umjesto da se pretvori u glukozu koju će tijelo koristiti kao energent, ona se selektivno iz tankog crijeva skreće prema jetri gdje pretvorba ide u smjeru stvaranja masnih kiselina. Fruktoza ne provocira lučenje inzulina, ali ne provocira ni adipocite na lučenje leptina te ne vrši ni supresiju grelina. Ukratko: fruktoza potiče osjećaj gladi i povećava potrebu za hranom, pri čemu dolazi do porasta tjelesne težine, ali i intraabdominalne masnoće. Ipak najgora posljedica unosa fruktoze je njeno metaboliziranje u jetri u trigliceride, odnosno oblik masnoće koji će podignuti razinu “lošeg” (LDL) kolesterola, a smanjiti razinu (HDL) kolesterola. Istraživanja pokazuju da ovaj jednostavan šećer može postati ključni doprinos kroničnim bolestima, uključujući pretilost. Fruktoza pojačava probleme uključujući kroničnu upalu i oksidativni stres, koji oboje doprinose pretilosti.

Sljedeće što treba ukloniti su trans masne kiseline. Sigurno ste puno puta čuli za trans masne kiseline, ali možda se niste zapitali o čemu se ustvari radi. U nastavku ćemo navesti osnove koje svaki pojedinac treba znati kako bi očuvao i unaprijedio svoje zdravlje. Trans masti su nezasićene masti, ali su strukturno drugačije od uobičajenih nezasićenih masti koje se prirodno nalaze u biljnim namirnicama. Tako da ih ne treba poistovjećivati. Dok uobičajene nezasićene masti mogu ima pozitivan učinak na zdravlje te su neke od njih i esencijalne za organizam, trans masti imaju negativan učinak i nisu nužne u našoj prehrani.

U kojoj hrani se mogu naći trans masti?


1. Proizvodi životinjskog porijekla – u malim količinama trans masti su prisutne u nekim životinjskim proizvodima poput mesa (crveno meso) i mliječnim proizvodima.

2. Industrijski obrađena hrana – ovaj tip hrane predstavlja najčešći izvor trans masti u nekoj prosječnoj prehrani, a uključuje:

  • brzu hranu „fast food“ – hamburgeri, pizza, pommes frites itd.
  • torte, kolači
  • različite grickalice
  • margarin

Kakav je učinak trans masti na zdravlje?

Trans masti povećavaju koncentraciju lipoproteina niske gustoće tj. LDL kolesterola, a smanjuju koncentraciju lipoproteina visoke gustoće tj. HDL kolesterola. Trebamo znati da je LDL kolesterol onaj loš kolesterol i pojednostavljeno rečeno on je taj koji začepljuje krvne žile, dok je HDL kolesterol „dobar“ i on čisti krvne žile od kolesterola te smanjuje mogućnost stvaranja naslaga unutar krvnih žila. Trans masti dakle posljedično povećanju LDL-a te istovremenom smanjivanju HDL-a povećavaju rizik od nastanka srčano krvožilnih bolesti. Prehrambena osjetljivost, intolerancija, također može zaustaviti gubitak težine i pogoršati toksičnost čineći crijeva više propusnima i dopuštajući toksinima da uđu u krvotok. Gluten, mliječni proizvodi, soja i kukuruz su među uobičajenim namjernicama koje izazivaju osjetljivosti. Kada se razmatra detoksikacija, pokušajte ukloniti ove namirnice na 3 do 4 tjedna. Korištenje „hrane za podršku“ pomoći će u složenom procesu detoksikacije i biotransformacije. Ako jabuka sadrži najmanje 700 različitih fitokemikalija, bolje je jesti jabuku kao jednu od namirnica nego dati prednost dodacima prehrani.

Najbolja hrana za prirodnu detoksikaciju:

Masti i ulja

Prirodne masti i ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja i organskog kokosovog ulja pružaju energiju za procese detoksikacije i biotransformacije.

Orašasti plodovi i sjemenke

Pokušajte konzumirati bademe, sjemenke suncokreta, orahe i laneno sjeme za zdrav međuobrok. Orasi i sjemenke su izvrsni izvori vlakana koji pomaže u pravilnom izlučivanju i eliminaciji.

Proteini

Protein je presudan za pravilnu funkciju dva glavna detoksikacijska puta unutar stanica jetre koje se zovu faza 1 i faza 2 detoksikacije. Odlučite se za organsku govedinu koja se hranila travom, plodove mora ili ribu.

Mahunarke

Grah, leća i druge mahunarke dobar su izvor topivih i netopivih vlakana, kao i raznih aminokiselina.

Voće

Voće sadrži široku paletu fitonutrijenata, kao što su beta-karotena, lutein, i antocijani koji imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Oni su također dobar izvor topivih i netopivih vlakana, a sadrže i dosta vode.

Povrće

Povrće pruža široku paletu fitokemikalija i vlakana.

Kad god je to moguće, odaberite organsku biljnu hranu.

Osnovna pravila detoksikacije

Jedite pravu hranu

Organski uzgojeno voće, povrće, proizvode iz punog zrna žitarice, meso kontroliranog uzgoja, ribu, plodove mora.

Podržite crijeva

Stanje gastrointestinalnog sustava pogoršat će neadekvatan detoksikacijski sustav. Poboljšanje probavnog sustava zahtijeva uklanjanje prepreka koje stvaraju disbiozu (crijevnu neravnotežu). Iz tog razloga konzumirajte hranu sa sadržajem prebiotika i probiotika te netopivih vlakana.

Smanjiti upalu

Toksičnost doprinosi upali, što dovodi do toksičnog opterećenja organizma te usporavanju procesa mršavljenja. Anti-upalna dijeta uključuje plodove mora, biljne namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, lanene sjemenke i chia sjemenke, puno ne-škrobnog povrća, začine(kurkumu) te protuupalne hranjive tvari kao što su riblje ulje, kril ulje te resveratrol.

Podržite imunološki sustav

Kvalitetna prehrana, san, upravljanje razinama stresa, održavanje higijene ruku vode k optimalnom imunitetu.

Detoksikacija – dva puta godišnje

Detoksikaciju treba odraditi u proljeće i jesen.

Minimizirajte izloženost

Prevencija je uvijek najvažnija. Izbjegavajte sredstva za čišćenje, građevinske materijale, plastiku, prerađenu hranu i mjesta na kojima se toksini zadržavaju.

Pijte puno čiste vode

Hidratacija čuva vaše stanične strojeve na vrhuncu performansi te posreduje u optimalnoj detoksikaciji. Unosite 3,5 ml vode na kilogram tjelesne težine.

Izlučite toksine putem znoja

Vježba može pomoći vašem tijelu bolje izlučivati toksine i sagorijevati masti učinkovitije. Bez obzira na to što vježba uključuje bitno je da plan vježbanja prilagodite vašim željama i rasporedu.

Dobro se naspavajte

Nedovoljan san narušava vaš sustav detoksikacije i uzrokuje nakupljanje toksina. Bez kvalitetnog sna u pravim količinama na dosljednoj osnovi, vaše tijelo ne može učinkovito detoksicirati.

Toksično preopterećenje je često jedan od faktora pretilosti, te pravilan plan detoksikacije može pružiti hranjive tvari vašem tijelu koje će biti podrška u procesu gubitka tjelesne težine.

Kako napraviti detoksikaciju tijela uz pravilnu prehranu, vježbu i san?

Odmah nakon buđenja popijte 1,5 dcl mineralne vode obogaćene magnezijem. Pripazite pri tome da voda bude sobne temperature. Tako započinjemo čišćenje organizma vodom koja pomaže izlučivanju toksina iz tijela. Nakon toga napunite kadu vodom i u vodu ulijte nekoliko kapi aromatičnog ulja agruma (naranča, limun, limeta) i par kapi ulja lavande. Prije ulaska u kadu, uzmite grubu frotirsku rukavicu i njome odlučno izmasirajte cijelo tijelo. Time ćete pospješiti prokrvljenost kože i koža će upiti više aromatičnih, ujedno farmakološki aktivnih iz kupke.

Nakon što 20 minuta provedete u priređenoj kupelji možete krenuti na pripremu prvog obroka – doručka. Tijekom dana konzumirajte biljni čaj. Za tu svrhu najbolje je pripremiti oko 2 litre čaja od koprive. Čaj pijte nezaslađen. Pripazite na disanje. Sat vremena nakon obroka, odmorite uz lagane vježbe disanja ili prošećite. Pripazite na disanja i dišite tako da podižete ošit prilikom udisaja, a izdišete lagano kroz nos. Dobro je zamišljati da svakim izdisajem iz organizma izlazi “nečisti” zrak. Ta se simulacija provodi oko 20-tak puta i svakim izdisajem zamišljajte da je zrak koji izlazi iz pluća sve čišći.

Nakon toga odmorite, a ako vas svlada san, slobodno zaspite dvadesetak minuta. Navečer popijte dva decilitra soka od cikle. Cikla pomaže u oslobađanju tvari koje potiču prokrvljenost krvnih žila i time doprinose boljoj detoksikaciji organizma. To je ujedno i posljednji obrok prije spavanja. Sat vremena prije odlaska na počinak, priredite si kratku kupku za otklanjanje napetosti u stopalima i nogama. Jednostavno stavite šaku krupne morske soli u vruću vodu i dodajte 3-4 žlice ulja paprene metvice. Držite noge u kupelji dok se voda ne ohladi. Osjetit ćete olakšanje i vidjeti kako suvišna voda napušta organizam.

Pokušajte otići na počinak najkasnije oko 22 sata i opustite se uz glazbu. Ujutro ćete se osjećati lakši, poletni i puni snage.

Autor: dr. Sanja Trivunović, NYCE centar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -