LinkedIn objava jedne majke koja je na konferenciju povela svoju bebu izazvala lavinu komentara

I za vrijeme porodiljnog dopusta važno je ostati u kontaktu s poslovnim svijetom. Kako bi se što bolje pripremili za povratak na posao treba svo vrijeme biti u toku, odraditi neki online trening, proširiti mrežu kontakta na LinkedInu, a ponekad to znači i odlazak na konferencije ili networking evente. A što tada s djecom? Mogu li se i ona povesti na poslovna druženja?

Beba na konferenciji

O toj temi postoje vječne rasprave, ima mnogo zagovornika koji odobravaju da se djeca vode na poslovna događanja, ali naravno uvijek i dovoljno kritičara. I ovih se dana na društvenim mrežama vodila rasprava na tu temu nakon što je odvjetnica Karen Walters objavila na LinkedInu kako je svoju malenu bebu vodila sa sobom na konferenciju.

Karen se uz fotografiju svoje kćeri na konferenciji zahvalila organizatorima, ali i svim sudionicima koji nisu previše obraćali pozornost na to što se beba nalazila s njima u konferencijskoj dvorani. Njen post izazvao je ogroman interes, dosad je prikupio 1344 lajkova te 102 komentara, što pozitivnih, a što negativnih.

beba_na_konferenciji2
Foto: Copyright Karen Walters

Mnogi su ovaj potez pozdravili i čestitali, kako majci koja je hrabro postupila, tako i tvrtki koja je prihvatila bebu na konferenciji. Čak je i organizatorica eventa  Kate Crouch komentirala post te napisala kako im je bilo zadovoljstvo na konferenciji ugostiti i bebu.

„Ovo je odličan primjer koji treba biti šire prihvaćen. Postoji mnogo prepreka koje utječu (većinom kod žena) na balansiranje odgoja djece i poslovnih zadataka. Nije u redu da zbog odluke da osnuješ obitelj moraš ponekad žrtvovati svoju karijeru.  Čestitam tvrtki Minter Ellison na zdravom razumu i inkluzivnom pristupu“, jedan je od komentara.

Mnogi su podijelili svoje slične priče. Javio se otac koji je još prije 35 godina vodio svoju kćer sa sobom na posao, a jedna majka je podijelila svoje iskustvo kad je vodila kćer na posao, ali i kad je prisustvovala događaju u kojem je bilo neko drugo dijete.

„Vodila sam svoju kćer na puno sastanaka i stručnih događanja. Naučila je kako se ponašati dobro u javnosti i o tome kako život funkcionira – što je dobar početak. Ovo samo ne može funkcionirati ako roditelj ne uspijeva kontrolirati ponašanje djeteta  te  ono ometa druge (a ova djevojčica izgleda sretna, dobro je odgajaš!). Bila sam jednom na predavanju,  gdje je jedna majka dovela  svog  15-mjesečnog sina koji je cvilio, tako da su drugi ljudi, koji su platili to predavanje, teško mogli pratiti, zbog svojeglavog mališana“, napisala je majka.

Naravno da, kada je dijete nemirno i kada ometa rad drugih, nije korektno voditi ga na poslovna događanja. S tim se slaže i Karen, zato na konferenciju nije povela svog sina od tri i pol godine jer smatra kako tada nitko ne bi mogao biti produktivan.

No, bilo je i negativnih komentara koji su u tome svemu vidjeli samo dobru reklamu, kako za sebe, tako i za tvrtku Minter Ellison, a da se pritom uopće ne gleda na udobnost djeteta.

„Niste mogli nabaviti dječja kolica ili sjedalicu? Grozno ponašanje samo kako bi se dokazali na porodiljnom dopustu. Gledajte malo i na dijete.“

„Izgleda mi zastrašujuće da je dijete na podu, što ako netko stane na njega“,

„Jadno dijete.“

No, najvećeg kritičara koji se pritom posvađao s dosta ljudi, je blokirala i maknula njegove objave jer nisu bile primjerene.

beba_na_konferenciji
Foto: Copyright Karen Walters

Karen kaže  kako je primila puno privatnih pozitivnih poruka od mladih žena koje kažu da ih je njen post ohrabrio.

“Zapravo sam tužna zbog toliko puno pozitivnih komentara jer to znači da je to nešto neobično, a ne bi trebalo biti. Za mene i organizatora nije, ali očito je da imamo puno posla dok ne pronađemo način uključivanja majki u radno okruženje. Vraćam se na posao do kraja godine i namjeravam biti promovirana ubrzo, možda čak i dok sam na porodiljnom. Mislim da je rješenje u tome da se prestanemo ispričavati što smo mame, što radimo pola radnog vremena i da pustimo da naše vještine i rezultati pričaju. Tehnologija mijenja način kako radimo i to će biti revolucija za žene koje nose veliki teret brige za djecu.”

Karen je također podijelila s nama da je u njenoj prijašnjoj tvrtci bilo i žena i muškaraca na visokim pozicijama koji su radili nepuno radno vrijeme kako bi više vremena provodili s obitelji, što je bilo veliko ohrabrenje za cijeli tim.

Foto: Karen Walters LinkedIn

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više