Inžinjerka Ana Petrić u AT Kearney u 4 godine dogurala do managerice koja savjetuje top management

Požežanka Ana Petrić jedna je od dobitnica nagrade Future leaders, u kategoriji konzaltinga, koje su dodijeljene na istoimenoj konferenciji za razvoj ženskog liderskog potencijala. Osim sjajnih poslovnih rezultata Ana se može pohvaliti i sudjelovanjem u inicijativi razvoja i zadržavanja ženskih talenata u međunarodnoj konzultantskoj tvrtki A.T. Kearney, u kojoj radi posljednje četiri godine.

U gimnaziji razvila ljubav prema STEM području

Nakon završene prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi i velike sklonosti prema predmetima iz STEM područja, odlazak na Fakultet elektrotehnike i računarstva za Anu je bio logičan slijed događaja. Kako je prema njezinim riječima u gimnaziji imala fantastičnu profesoricu koja joj je usadila ljubav prema informatici, željela je obrazovanje nastaviti u tom smjeru, a upravo je FER nudio najbolji program.

U to vrijeme biti studentica FER-a još uvijek je bila prilično rijetka pojava. Tek oko 15 posto od ukupnog broja studenata bile su djevojke. Nakon odabira smjera taj postotak jako varira, tako da postoje smjerovi na kojima nema niti jedne djevojke, do onih smjerova gdje je zastupljenost djevojka iznad fakultetskog prosjeka.

Jedan od smjerova na kojem se broj djevojaka penje i na dvadesetak posto su telekomunikacije. Upravo taj smjer je privukao i Anu. Samo računarstvo i posvećenost programiranju pali su u drugi plan, dok su je telekomunikacije osvojile činjenicom da je upravo u vrijeme njezina studija ta grana bilježila siloviti rast. Razvija se 3G mreža, pristup Internetu pomoću mobilnih uređaja više nije samo ideja, gotovo svakodnevno se pojavljuju inovacije…

Po završetku studija Ana Petrić ostaje raditi na FER-u kao znanstveni novak te paralelno s nastavnim i ostalim poslovnim obvezama počinje pripremati i doktorat.

“U sklopu izrade diplomskog rada obrađivala sam jako zanimljivu temu i rezultate svog diplomskog rada sam testirala u sklopu jednog međunarodnog natjecanja te sam još kao studentica u New Yorku sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u sklopu koje se natjecanje odvijalo, što i nije toliko uobičajeno među studentima. Tada sam uvidjela kako znanstvena karijera može biti itekako zanimljiva pa sam odlučila ostati u akademskim vodama”, prisjeća se Ana.

Doktorirala je početkom 2011. godine, te prvi puta počinje razmatrati i druge poslovne prilike izvan fakulteta. U razgovoru s kolegom koji je radio u jednoj konzultantskoj tvrtki, zainteresirala ju je jedna sasvim nova poslovna grana – konzalting. Ono što je Anu posebno privuklo je mogućnost rada s klijentima na pronalasku novih načina za unaprjeđenje poslovanja i savladavanje raznih izazova s kojima se klijenti danas susreću, sve one “opipljive” stvari s neposrednim i vidljivim učinkom koje često nedostaju u samom znanstvenom radu.

“Nakon doktorata na fakultetu sam se zadržala još jedno kraće vrijeme kako bih završila svoje obaveze na projektima na kojima sam sudjelovala te se početkom jeseni 2012. godine otisnula u konzultantske vode.”

A.T.Kearney

U  A.T. Kearney-ju savjetuje top management

Odluka je pala na jednu od najboljih svjetskih konzultantskih tvrtki A.T. Kearney, koja svoj ured za ovaj dio Europe ima u Ljubljani. Riječ je o konzultantskoj tvrtki čiji počeci datiraju od davne 1926. godine. Tvrtka ima oko 3.500 zaposlenih, od čega čak 2.300 konzultanata, u više od 60 ureda u četrdesetak zemalja svijeta.

A.T. Kearney se bavi najvišom razinom konzaltinga, menadžment konzaltingom, što doslovno znači da njihovi konzultanti pomažu upravama poduzeća u rješavanju najvećih izazova, bilo da se radi o izradama strategija za tri, pet ili čak deset godina, do toga da se klijentima pomaže u savladavanju izazova s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju, poput podizanja prodaje i efikasnosti prodajne sile ili optimiziranja troškova poslovanja. Sve s ciljem savladavanja izazova u poslovanju i pronalaženju rješenja koja će tvrtki omogućiti povećanje profitabilnosti i ostvarivanje prednosti pred konkurencijom.

Postati dio A.T. Kearney tima nije nimalo jednostavan i lagan proces. Tvrtka ima u potpunosti strukturirani proces prihvaćanja novih zaposlenika, a cijeli postupak započinje kada kandidat pošalje svoj životopis i motivacijsko pismo.

“Kandidati koji imaju skup određenih kompetencija i dovoljno zanimljiv životopis dolaze na prvu rundu intervjua. U sljedećem krugu slijedi test i čak četiri intervjua koje vode četiri starija konzultanata. Između ostalog, gleda se kandidatova kreativnost, inovativnost, komunikativnost, analitičnost, logičnost i brzina u rješavanju određenih zadataka. Ako sva četiri intervjuera daju svoju suglasnost, kandidat odlazi u završni krug, na razgovor s partnerom čija je, u konačnici i posljednja riječ. I sama sam prošla takav proces te sam već četiri godine dio velikog A.T. Kearney tima.”

Ulazak u novo poslovno okruženje, pred Anu je stavio i nove izazove. Od nje su se tražila i neka nova znanja koja nije mogla steći na FER-u. Konkretno, riječ je o znanjima iz područja ekonomije, koja se na FER-u uče u manjoj mjeri, ali u svakom slučaju premalo za ono što joj je bilo potrebno u konzultantskom okruženju. Ipak, Anina velika prednost bila je u tome što se baš u vrijeme njezina dolaska u A.T. Kearney-u intenzivno radilo na projektima vezanima za telekomunikacije. Kako je to područje njezine uže specijalnosti, bilo je logično da bude uključena u rad na tim projektima. No, osim u projektima iz telekomunikacijskog svijeta, Ana se može pohvaliti i s uspjesima u suradnji s klijentima iz procesne i naftne te prehrambene industrije.

“Na svakom projektu uvijek naučite nešto novo. Konzalting je specifičan jer nudi mogućnost jako brzog učenja i usavršavanja. Ono što bi negdje naučili za možda godinu dana, to u konzaltingu svladate u mjesec dana, a nekad i još brže. Ono što mi je bilo potrebno da bih mogla odrađivati dobivene zadatke, sjela sam i naučila. Kad čovjek nešto želi, sve može naučiti.”

U 4 godine do managerske pozicije

Nova članica velike A.T. Kearney obitelji brzo je naučila iščitavati financijska izvješća, kako funkcioniraju različiti tipovi organizacija, kako prepoznati određene pravilnosti koje se javljaju među industrijama… Koliko je Ana postala dobra u novom poslu, svjedoči i podatak da je u manje od četiri godine, upravo u trenutku dok smo pripremali ovaj razgovor, primila vijest o promaknuću te će od 1. srpnja i službeno nositi titulu menadžerice!

“To znači da mi je povjerena zadaća da od početka do kraja vodim projekte. Operativno sam zadužena za tim koji radi na projektu, za komunikaciju s klijentom, organizaciju i vremensku raspodjelu zadataka, ukratko sve ono što vođenje jednog projekta podrazumijeva. Kod nas je proces napredovanja dobro strukturiran. Propisane su matrice vještina koje morate posjedovati na svakoj razini. Nakon svakog projekta vaš rad se vrednuje te se svakih pola godine pregledavaju evaluacije i donosi se odluka o smjeru i brzini daljnjeg razvoja karijere i samom napredovanju. To su sve stvari koje u najvećoj mjeri ovise o pojedincu samome.”

40% konzultantica dođe, 25% ih ostane

Uspješna konzultantica sudjeluje i u globalnoj inicijativi razvoja i zadržavanja ženskih talenata u A.T. Kearney-u. Da inicijativa daje uspješne rezultate svjedoči visoka zastupljenost žena od oko 40 posto na ulaznim razinama. Na višim razinama ta brojka jest nešto manja i na njenom povećanju se aktivno radi, ali to nije trend koji se može jednostavno promijeniti preko noći. U prosjeku se broj žena u A.T. Kearney-u kreće oko 25 posto.

Svi Anini planovi za budućnost vezani su uz konzalting. Koliko god svakodnevne obveze bile odgovorne i izazovne, toliko joj uspjesi i zahvalnost klijenata pružaju nemjerljivo zadovoljstvo. Osim toga, veliko joj je zadovoljstvo i čast raditi s kolegama za koje kaže kako su to najbolji od najboljih pojedinaca u našoj regiji koji su znanja i vještine stjecali na najpoznatijim europskim sveučilištima i u radu za najveće klijente u regiji, ali i šire surađujući na međunarodnim projektima s brojnim stručnjacima iz A.T. Kearney-a na globalnoj razini.

“Riječ je o izuzetno dinamičnom poslu i trenutno se ne mogu zamisliti da radim bilo što drugo. Jednostavno postanete ovisni o pravovremenom savladavanju zanimljivih izazova koji se svaki dan stavljaju pred vas.

To je jedan od razloga zašto je slobodno vrijeme u konzaltingu dragocjeni resurs, ali zato naučite maksimalno uživati u njemu i iskoristite svaki slobodni trenutak na najbolji mogući način. Moje je rezervirano za druženje s obitelji i prijateljima, čitanje knjiga, putovanja, wellness, ali i treninge power platea.”

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -