Kako će vas stresan posao koštati zdravlja?

Postoje bolesti za koje vam treba kirurg. No, u svim ostalim slučajevima bolest nastaje iz nemirnog uma. Nezadovoljnog uma koji tada producira neugodne emocije – panike, razdražljivosti, bijesa, tuge, tjeskobe, straha, umora…

Kako stresan posao utječe na zdravlje

Panika – nastaje u situacijama kada se lomimo između onoga sto želimo i između onoga sto moramo. Jedno radimo, za drugim žudimo. To je panika. Rascijepljenost uma.

Razdražljivost – nastaje u situacijama kad gubimo svoju snagu. U situacijama kada sebe dovodimo u situacije koje nas slabe, koje slabe naš zdravi ego. Tada smo ljuti na druge ljude, a u dubini duše ljuti smo na sebe – što nismo sebi prvi. Ljuti smo jer se bojimo pokazati svoju snagu.

Bijes – pokazujemo svoju snagu na krivom mjestu u krivo vrijeme. Podsvjesno tražimo kaznu. Ukazuje na djetinjastu odraslu osobu. Ponekad je produktivan.

Tuga – razumna u manjoj mjeri ako je objektivna. Nerazumna i opasna za život ako je posljedica melankolije (Robert Burton: Ako postoji pakao na zemlji naći ćete ga u srcu melankoličnog čovjeka).

Tjeskoba – kronični strah, nepovjerenje prema sebi, svijetu. Izgubljenost.

Strah – previse očekivanja od budućnosti. Težnja savršenstvu i čekanje da…se nešto dogodi sto će promijeniti našu sudbinu. Strah od ljubavi. Strah od sebe i svoje snage. Netko je nedavno rekao da savršeni umiru u strahu (od nesavršenosti!).

To su emocije( ili neke od emocija) s kojima se ponekad susrećemo, no ako su one stalno prisutne, a posebno ako ista emocija konstantno dominira, nakon nekog vremena osjetit ćete posljedice na svom tijelu.

Jer emocije direktno utječu na rad našeg autonomnog živčanog sustava. A njega čine simpatikus i parasimpatikus. Negativne emocije potiču rad simpatikusa koji možemo osjetiti tako sto nam srce brže kuca, usta nam se suše, gubimo dah, koža postaje vlažna, mišići napeti…

Ako se takva situacija konstantno ponavlja, tijelo nema vremena za oporavak, pa mišići trajno ostaju napeti. Zamislite neku drugu osobu koja je konstantno u situaciji da mora pobjeći (iz situacije!). Ili da se mora boriti da preživi (situaciju!).

Pogledajte to sa strane. Nije ugodno. Čovjek je stvoren za užitke, a ne za stres.
Stres nam ne pokazuje previše naš karakter, kakvi smo, naše talente. Ne možemo sebe upoznati. Zato naši užici pokazuju naše pravo lice.

Mali princ bi pitao “U čemu uživate?”

Mali princ bi na prvom susretu upitao: U čemu uživate? …a ne „“A čime se vi bavite“.

No, ako svoje užitke zamijenite svojim stresovima, tijelo će vam pokazati posljedice: opadanje kose, suhu i neprivlačnu kožu, umor i potpuni nedostatak volje za seksom (vrlo opasan znak), nepoželjnu tjelesnu težinu, smanjenu energiju, smanjen imunitet i sklonost bolestima, oslabljeno srce, težak i produžen oporavak od bolesti, kronični umor, bolove u mišićima.

Dakle, ako dopustite svojem simpatikusu da divlja, jer se vi ne možete suočiti sa svojim životom, onda ćete nažalost dobiti još i kaznu!

Nedostatak hrabrosti plaća se sa zdravljem. Zato, izbacite stres iz svojeg života, suočite se sa realnošću i na taj način čuvajte svoje zdravlje.

Glavni izvori motivacije u svakoj situaciji su ljubav i strah. Vježbajte da svi vaši izbori budu motivirani ljubavlju. Jer strah će vam uzeti energiju, uzeti život vaš.

Dakle, pitanje je samo što prevladava:

1. Stres nad užitkom (npr. koliko vremena provodite u svojim užicima, a koliko u stresu?)

2. Užitak nad stresom

3. Ljubav nad strahom (odlučujete se za ono sto volite ili za ono čega se manje bojite? – npr. za ljubav u braku ili siguran brak)

4. Strah nad ljubavlju

Preporučam da trajanje užitka bude uvijek više od vremena provedenog u stresu (za to je potrebno imati i posao koji volite).
Preporučam da se krećete u smjeru onoga što volite. To je dobar put.

Ako se odlučite za svoj stres i strahove, onda ćete sigurno u budućnosti imati problema sa ovom osjetljivom žlijezdom, makar je sada možda naizgled potpuno zdrava.

A sada zatvorite oči. Zamislite da ste u pustinji sami sa konjem. Recite mi: kakvo je vrijeme u pustinji i kakav je konj?!

Ako želite podrobnije informacije o vašem odgovoru, pišite mi na [email protected]

Kako se štitnjača razbolijeva, koji su mentalni i fizički stadiji te kako to spriječiti, saznajte na retreatu: Revitalizacija glave, vrata, štitnjače, u Primoštenu od 22-24 i od 24-26 lipnja.
Opustite se uz jedinstvene tretmane. Naučite potpuno nove stvari. Započnite nove navike i novi život.

Više na web stranici mulier.hr

Autor: Meri Bura

 

Dr. Meri Bura je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i radila 13 godina u farmaceutskoj industriji. Zaljubljena u sport i zdravi način života, 2004. g. otvara Holistički centar Mulier i bavi se individualnim savjetovanjima uglavnom žena menadžerica. Vodi program i za tvrtke pod nazivom “Staying healthy in business” . Savjetuje o prehrani, osobnom vježbanju i mentalnom antistresu. Uključena je u razvoj medicinskog wellnessa na državnom nivou. Edukacija: medicinski fakultet, homeopatija, joga, NLP, nutricionizam, aroma terapija, Fx Mayr metoda.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -