Mali i srednji poduzetnici među glavnim ste pokretačima održive tranzicije, prijavite se i osvojite nagradu!

Koliko su mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća važna u gospodarskoj strukturi Europe najbolje svjedoče podaci da upravo ona čine 99 % svih poduzeća u Europskoj uniji, osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru i zaslužna su za više od polovice cjelokupne ostvarene dodane vrijednosti. 

Mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća (MSP) igraju ključnu ulogu u gospodarskoj strukturi Europe. Ona predstavljaju većinu poslovnih subjekata u većini europskih zemalja. Prema definiciji Europske komisije, MSP su poduzeća koja zapošljavaju manje od 250 osoba i čiji godišnji promet ne prelazi 50 milijuna eura.

Poduzeća u koje je vrijedno ulagati

Što ih to čini toliko važnima? Prvi važan razlog je stvaranje radnih mjesta. Mikro, mala i srednja poduzeća su značajan izvor zapošljavanja u Europi. Prema podacima Europske komisije, MSP zapošljavaju oko dvije trećine radne snage u privatnom sektoru. Ona pružaju priliku za zapošljavanje lokalnog stanovništva i smanjuju nezaposlenost. Osim toga, upravo su mikro, mali i srednji poduzetnici oni koji potiču inovacije i izazivaju promjene. Ona su sposobna brže se prilagoditi promjenama tržišta i brže donositi odluke od velikih korporacija.

Također, osim što pružaju prilike za zapošljavanje lokalnog stanovništva, mikropoduzeća i MSP igraju važnu ulogu u lokalnom razvoju i revitalizaciji zajednica. Ona često podržavaju lokalne dobavljače i koriste lokalne resurse, što doprinosi rastu lokalne ekonomije. Baš su zato oni ključni da bi se postigla ravnoteža različitih regija unutar Europe. Ona mogu potaknuti gospodarski razvoj u manje razvijenim regijama i smanjiti regionalne nejednakosti. Ovakva poduzeća mogu potaknuti gospodarski razvoj u manje razvijenim regijama i smanjiti regionalne nejednakosti.

mala poduzeća održivost

Povrh toga, ovakva poduzeća povećavaju konkurenciju na tržištu, što rezultira boljom kvalitetom proizvoda i usluga te nižim cijenama za potrošače. Ona također doprinose raznolikosti gospodarstva jer obuhvaćaju različite sektore i industrije. Ne čudi stoga da Europska unija i nacionalne vlade poduzimaju niz mjera da bi podržale razvoj mikropoduzeća i MSP. To uključuje financijsku podršku, olakšavanje pristupa kreditima, poticanje inovacija i digitalizacije, pružanje poslovnog savjetovanja i podrške te olakšavanje administrativnih tereta.


Pročitajte više: Martina Šimić Baranović: Održivost diktira trendove, ali ima zamki


Igraju veliku ulogu u održivosti, a treba ih podržati

Mikro, mali i srednji poduzetnici na neki su način ‘trendseteri’. Oni imaju priliku i stratešku prednost brzo se prilagoditi novim trendovima, pa i diktirati ih. Stoga imaju veliku ulogu u promoviranju održivosti, najnovijeg i najnužnijeg trenda današnjice. Velike korporacije vole iznositi svoje načine na koje postaju održivi, smanjuju ugljični otisak i postaju društveno odgovorni, kod onim manjih to može proći nezapaženo no njihova je uloga značajna. Već sama činjenica da, primjerice, daju priliku lokalnom stanovništvu da radi za njih ili surađuje s njima igra veliku ulogu u održivosti. No što je s onom ekološkom održivosti?

mala poduzeća održivost

Ova poduzeća su okretnija i fleksibilnija od velikih korporacija te imaju veću sposobnost prilagodbe i uvođenja novih tehnologija i praksi. Inovacije koje dolaze iz MSP mogu doprinijeti održivim rješenjima u području energetike, zaštite okoliša i društvenog razvoja. Također, mogu igrati važnu ulogu u zaštiti okoliša. Mnoga mikropoduzeća i MSP usvajaju održive prakse kao što su recikliranje, energetska učinkovitost, upotreba obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ona često imaju manji ekološki otisak od velikih industrijskih igrača.

No važno je podržavati male i srednje poduzetnike na njihovom održivom putu. To znači i osigurati im pristup financijskim resursima i podršku njihovim inovacijama.

Prepoznajući ih ne samo kao temelj europskoga gospodarstva nego i kao jednog od glavnih pokretača održive tranzicije, Generali je upravo malim i srednjim poduzećima posvetio svoju stratešku inicijativu SME EnterPRIZE, želeći potaknuti njihov daljnji razvoj. Zahvaljujući tome, i hrvatski mali i srednji poduzetnici imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade te promovirati svoj poslovni model na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


Pročitajte više: Knjige o održivosti – 5 knjiga koje će vam pomoći da živite zelenije


mala poduzeća održivost

Poduzetnici mijenjaju zajednicu i okoliš

Do 4. lipnja 2023. na natječaj SME EnterPRIZE mogu se prijaviti mala i srednja poduzeća koja su ujedno i klijenti Generali osiguranja ili Privredne banke Zagreb te članovi udruge Glas poduzetnika. U sklopu kategorija “Zajednica” i “Okoliš” nagradit će se najbolje održive prakse, odnosno ona poduzeća koja skrbe o održivosti poslovanja i odnosu s dionicima te su fokusirana na dobrobit zajednice i okoliša.

U kategoriju “Zajednica” prijaviti se mogu mala i srednja poduzeća koja pozitivno utječu na zajednice i teritorije na kojima djeluju i/ili poboljšavaju dobrobit svojih zaposlenika i obitelji. U kategoriju “Okoliš” prijaviti se mogu mala i srednja poduzeća koja pozitivno utječu na okoliš smanjenjem potrošnje resursa, uvedenim procesima recikliranja i uporabom sirovina te na druge načine.

Pobjednike svake kategorije odredit će žiri, u čijem su sastavu istaknuti stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, a dodjela nagrada održat će se u Zagrebu u srpnju 2023, na prigodnoj smotri finalista. 

Najbolje održiva poduzetnička praksa iz Hrvatske, koja će se potom proglasiti između pobjednika kategorija, bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Svoju poduzetničku priču na natječaj SME EnterPRIZE prijavite ovdje.

#bijela knjiga #Generali grupa #SME Enterprize #Generali osiguranje

Tekst je pripremljen u suradnji s Generali.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -