Rođendan Marie Curie. Kako je svojom genijalnošću zadužila svijet

Danas bi rođendan slavila Marie Skłodowska-Curie, široj masi poznatija kao Marie Curie. Jedina je ovo žena koja je uspjela osvojiti dvije Nobelove nagrade, a zbog otkrića radija i polonija zadužila je svijet. Pomogla je bolje shvatiti radioaktivnost i upotrebu radijacije zbog koje je kasnije i sama umrla. Svojim otkrićem doprinijela je na bojišnici Prvog svjetskog rata, a njezin put nije bio lak. Na njemu su bile mnoge prepreke zbog toga što je žena. Nisu je prihvaćali za poslove niti joj htjeli odati priznanje, a uz to, borila se i sa siromaštvom.

Rodila se u Varšavi. Majka joj je bila učiteljica, a tata profesor matematike i fizike. Oduvijek je briljirala u školi pa je tako 1883. diplomirala kao najbolja u svojoj klasi. Kada je Rusija 1863. ugušila poljski ustanak i zabranila ženama da pohađaju fakultet, Marie je sudjelovala u “Letećem sveučilištu”. Riječ je o ilegalnom sveučilištu gdje je ona držala satove, piše Vox Feminae.


Pročitajte više: 4 od 6 Nobela idu ženama! Jedna u zatvoru, druga istražuje žene na tržištu rada…


Nije mogla…zato što je žena

Svoje je obrazovanje nastavila 1891. u Parizu, a već dvije godine kasnije diplomirala je fiziku kao najbolja u klasi. Nedugo zatim završila je i studij matematike. Nakon tog se vratila u Poljsku u nadi da će tamo nastaviti karijeru. Sveučilište u Krakowu nije ju htjelo uzeti za profesoricu samo zato što je bila žena. Zbog toga se vratila u Pariz i 1895. udala za Pierrea Curieja. Dvije godine kasnije rodila je kćerku Irene.

Znanost joj je bila na prvom mjestu pa je tako i za svoje vjenčanje tražila tamnu haljinu koju će nakon svečanosti moći nositi po laboratoriju. Ubrzo je započela rad na doktoratu o zračenju uranija. Otkrila je da zračenje nije proizvod interakcije molekula nego stiže iz samog atoma. U istraživanju joj se pridružio i suprug, a za rad su dobili šupu pretvorenu u laboratorij. Uvjeti rada bili su teški, a morali su mnogo podučavati druge da bi zaradili za život, piše u njezinoj biografiji.

Marie Curie otkrila je da neki minerali koji sadrže radij zrače više te je zaključila kako ti minerali moraju u sebi sadržati još neki drugi element, koji zrači jače. Taj je svoj zaključak temeljito poduprla zapisima i svjedočenjima, svjesna od samog početka da će mnogi znanstvenici biti sumnjičavi prema ženi koja misli.


Pročitajte više: Ivana Brlić-Mažuranić – nije samo Hlapić imao čudnovati život


Prva dobitnica Nobelove nagrade

Godine 1898. bračni par Curie objavio je otkriće polonija, a uskoro i radija. Marie Curie 1910. prva je uspjela izolirati čisti radij posebnim postupkom. Svoj proces odbila je patentirati da bi i drugi znanstvenici mogli provoditi istraživanje bez problema. Postala je profesorica na višoj školi za djevojke u Sevresu, a 1903. zajedno sa suprugom i Henrijem Becquerelom, dobila je Nobelovu nagradu za fiziku. Time je postala prva dobitnica Nobela uopće.

Sveučilište Sorbonne ponudilo je nakon toga Pierreu Curieju da bude profesor, te mu dodijelilo pravi laboratorij, u kojem je on postavio Marie kao voditeljicu istraživanja. Pierre je 1906. poginuo u prometnoj nesreći, a Sorbonne je ponudilo Marie da ga zamijeni na profesorskom mjestu. Tako postala prva žena koja je predavala na Sorbonnei.

Godine 1911. dobila je i drugu Nobelovu nagradu, ovog puta za kemiju. Time je postala prva osoba koja je dobila dva Nobela. Na prvom kongresu fizičara u Solvayu, održanom 1911. godine, bila je jedina žena među sudionicima, u društvu s Maxom Planckom i Albertom Einsteinom. Ipak, iako je tada osvojila već dva Nobela, Francuska akademija znanosti odbila joj je članstvo jer je žena.


Pročitajte više: Prva žena glavna ekonomistica EK. Savjetovala Obamu, tech divove…


Dala život za znanost

Godine 1914., Institut za radij u Ulmu dovršen je, a laboratorijem za fiziku i kemiju upravlja Marie Curie. Iste godine počinje i Prvi svjetski rat, te se Institut privremeno zatvara, a znanstvenici se pridružuju ratnim naporima. Curie je tada stvorila 18 mobilnih kirurških jedinica, vrstu pokretnih operacijskih dvorana koje se mogu koristiti izravno na ratištu, i dobivaju nadimak ‘Male Curie’. Marie Curie redovno je odlazila na bojišnicu praviti radiografske snimke.

Kad je završio rat, Marie i kći Irena vratile su se na Institut za radij gdje je Irena bila asistentica majci. Institut se kasnije preimenovao u Institut Curie. Dok je istraživala radij, opasnost od radijacije bila je nepoznata. Svoje primjerke nosila je u džepu i uvijek imala blizu sebe. Zbog prevelike radijacije Marie Curie umrla je 4. srpnja 1934. od aplastične anemije, vrste leukemije. Nakon smrti tijela nje i njezinog muža prenesena su u pariški Panteon, čime je postala prva žena tamo pokopana.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -