Marijana Glavaš napustila korporaciju i postala osobni asistent

Marijana Glavaš, vlasnica je poslovnog servisa Moja Asistenca, a u poduzetničku avanturu upustila se nakon višegodišnjeg rada za korporaciju. Kako je to biti prvi virtualni asistent na našem području ispričala nam je, naravno, putem virtualnog razgovora na Skype-u.

Osobni asistent malih poduzetnika

Zbog posljedica ratne situacije Marijana odlazi iz rodne Bosne privremeno raditi u inozemstvo, a zatim dolazi u Hrvatsku, gdje se nakon raznih poslova zapošljava u kompaniji za maloprodaju građevinskog materijala u kojoj je sedam godina radila u marketingu. Prije odlaska tvrtke u stečaj, Marijana se odlučila za poduzetništvo.

“Kada je tvrtka zapala u ozbiljne probleme, dobili smo promijenjene ugovore. Uvjeti mi nisu odgovarali tako da sam odlučila otići. Razmišljala sam o mogućnostima, pronaći novi posao ili sama nešto otvoriti. Na kraju sam se ipak odlučila za poduzetničku avanturu, iako sam dobila ponudu za posao. Nisam baš bila zadovoljna ponudom jer nije bila po kriterijima koje sam si odredila, a kako sam već dulje vrijeme razmišljala o svojoj firmi, zaključila sam kako je vrijeme ‘sad ili nikad’ za pokretanje vlastitog biznisa. Poduzetnički duh čovjek ili ima ili nema, a ja sam se definitivno prepoznala u poduzetništvu. Rekla sam sama sebi da ako firma i propadne, to će mi biti jedno novo iskustvo”, objašnjava Marijana svoju odluku.

Kako je radila u području integriranih marketinških komunikacija, prije nepunih 11 mjeseci pokrenula je prvi virtualni servis koji pruža poslovne usluge, od rješavanja administrativnih poslova kao što je odgovaranje na e-mailove, slanje ponuda za projekte, izrada marketinških materijala do izrade web stranice i grafičkog dizajna. Poslovni servis Moja Asistenca orijentiran je na manje poduzetnike kao podrška u obavljanju administrativnih poslova kojima se oni zbog velikog obima posla ne stižu baviti.

“Kako sam prije radila u marketingu i pokrivala široko područje, logično mi je bilo otvoriti tvrtku koja se bavi djelatnostima iz kojih imam puno iskustva. Prvotna ideja bila mi je surađivati s poslovnim partnerima, ali sam ipak sve preuzela sama. Danas ima sve više poduzetnika koji ne stignu ili ne znaju napraviti određeni posao i tada unajme Moju Asistencu”, kaže Marijana.

Početni kapital koji je ova poduzetnica uložila u pokretanje biznisa iznosio je oko 30 000 kuna, a već u prvoj godini poslovanja uspijeva pokriti mjesečne troškove i zaraditi manju plaću.

“Početak poslovanja nije nimalo jednostavan, uspjeh se ne događa preko noći i to treba imati na umu. Svima koji tek planiraju pokrenuti vlastiti projekt, preporučila bih da u poduzetništvo ne ulaze brzopleto, bez pomnog promišljanja. Svakako bih preporučila da osiguraju vlastita sredstva za financiranje prvih šest mjeseci, a svi prihodi koji dođu unutar tog perioda, dobro su došli.”

Osobni_asistent_Mirjana_Glavaš

Umrežavanje ključno za uspjeh

Posao obavlja iz kućnog ureda, a suprotno predrasudama da oni koji imaju ured kod kuće nemaju kontakta s vanjskim svijetom, Marijana stalno upoznaje nove poslovne suradnike na raznim eventima i edukacijama, kao i preko interneta, što se dok je radila u korporaciji događalo samo online.

“Ključ dosadašnjeg uspješnog rada je u umrežavanju s ljudima i razvijanju poslovnih odnosa. Dok sam radila u korporaciji nisam imala prilike za usavršavanje znanja, a u sedam godina rada bila sam samo na jednom seminaru, dok sada stalno posjećujem evente, idem na razne radionice, seminare, webinare, itd., gdje upoznajem ljude i tako dolazim do klijenata. Prisutna sam na internetu, ali najviše klijenata došlo je putem preporuke.”

Virtualni poslovni asistent prvi je takav kod nas, a iako postoji još nekoliko sličnih tvrtki, razlikuju se u uslugama koje nude. Kako je ova usluga još nova, postoje i predrasude prema ovakvoj vrsti poslovanja.

“Dok je u inozemstvu ovakvo poslovanje uobičajeno, kod nas su ljudi još skeptični i ovako nešto još nije u potpunosti zaživjelo kod nas. Još uvijek radim više poslova vezanih za grafički dizajn i izradu web stranica, nego za administrativne usluge, ali povratne informacije klijenata su odlične. Prvo se iznenade, ali brzo vide rezultate.”

Obitelj je ipak na prvom mjestu

Marijana je sa svojih 39 godina uplovila u poduzetničke vode, a kao majka dvoje djece uspijeva uskladiti posao i obiteljske obaveze jer joj je obitelj ipak prioritet. U tome joj pomaže i “baka servis”, a kako kaže, već su se navikli na ured kod kuće te kako sinovi od 12,5 i 10,5 godina nisu više mali, ne smetaju joj u obavljanju posla te imaju svoje aktivnosti, pogotovo preko ljetnih praznika.

“U korporaciji sam radila po cijele dane što mi nije ostavljalo puno vremena za obitelj, tek dva do tri sata dnevno. Sada si mogu sama kreirati radno vrijeme jer puno toga mogu obaviti u vrijeme kada meni odgovara zahvaljujući tehnologiji, ukoliko to nisu administrativni poslovi koje moram obaviti kada rade institucije. U korporaciji si zatvoren u uredu cijeli dan, a ovdje iako dosta radim, ipak si mogu organizirati vrijeme onako kako ja to želim. Obitelj mi je oduvijek na prvome mjestu tako da nisam radila dok su djeca bila mala, a sada kada imam vlastiti biznis, opet im se mogu posvetiti. U današnje vrijeme bitno je puno raditi s njima kako ne bi otišli u krivom smjeru, a ja mogu reći da sam ponosna majka dvojice odlikaša. Osim obitelji, mogu se posvetiti i hobijima kao što je slikanje i izrada ogrlica koje sam uključila u program vjernosti za klijente”, govori nam Marijana.

Kao glavnu prepreku u vlastitom poslovanju Marijana navodi to što sve radi sama pa u budućnosti planira angažirati ispomoć po potrebi. Također, i ekonomska kriza ne pomaže u poslovanju, ali zasad sve dobro funkcionira.

“Iako ni posao u korporaciji danas ne pruža sigurnost, oni koji više vole ‘sigurnije’ poslove odlaze raditi za korporacije. Ja sam sada znatno zadovoljnija, i u privatnom, i u poslovnom smislu. Pri kraju poslovanja u korporaciji postala sam zasićena tim poslom, opseg posla se smanjivao te je postajalo monotono. Volim raditi i sada sam okružena pozitivnom energijom, a posao ide naprijed”, zaključila je Marijana.

Foto: privatna arhiva Marijane Glavaš

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -