Mlada sirijska plivačica koja je spasila sebe i suputnike od utapanja nastupit će na Olimpijskim igrama

Papa Franjo je na nedjeljnoj misi, na Cvjetnicu, odstupio od pripremljene homilije, te pozvavši ljude da ne okreću leđa izbjeglicama rekao: “Mislim na tolike druge ljude, tolike ljude na rubu društva, tolike tražitelje azila i tolike izbjeglice. A toliki su koji ne žele preuzeti odgovornost za njihovu sudbinu”.

Od borbe za vlastiti život do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru

Iako se smatramo humanim bićima, na žalost to nije baš tako, jer svijet u kojem živimo ogleda se u patnji sirijskih izbjeglica. Prava slika čovječanstva je mukotrpni put izbjeglica prema zapadnim zemljama, utapanja u Sredozemnom moru, bodljikave žice na granici, djeca i žene u nehumanim i blatnjavim kampovima i što je najgore prijezir mnogih prema tim ljudima u nevolji, nedostatak bilo kakve sućuti, a kamoli pomoći.

UNHCR je objavio kratki video o sirijskoj tinejdžerki, 17-godišnjoj Yusri, koja je prošla izbjegličku kalvariju i trenutno se u Njemačkoj priprema za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Naime, Međunarodni olimpijski odbor oformio je Olimpijski tim izbjeglica za sportaše iz različitih zemalja koji ispunjavaju olimpijske uvjete, ali se ne bi mogli natjecati zbog sukoba u svojim zemljama. Konačan broj tih sportaša još nije određen, ali se pretpostavlja da bi ih moglo biti najviše desetak. Među njima je i Yusra Mardini, koja će s ostalima sportašima izbjeglicama nastupiti pod Olimpijskom zastavom.

Inače, Olimpijski odbor donirao je 2 milijuna dolara za pomoć izbjeglicama te pokušava identificirati sportaše koji se nalaze u mnogim izbjegličkim kampovima.

Yusra Mardini prošle je godine sa svojom obitelji iz Damaska, preko Turske i balkanske rute, dospjela u Njemačku, gdje sada u Berlinu trenira plivanje kojim se bavi gotovo cijeli život. O Olimpijskim igrama, kako kaže, sanja već 12 godina, a u svojoj je zemlji bila prvakinja na 200 i 400 metara slobodnim stilom te na 100 i 200 metara u discipline delfin.

No, plivanje joj je i spasilo život, kao i živote dvadeset izbjeglica, koje su se u kolovozu prošle godine zajedno s njom našle u čamcu, na putu od Turske do grčkog otoka Lezbosa. Čamac je počeo propuštati vodu pa je ona s nekolicinom ljudi skočila u more i gurala ga do obale.

O svojem sudjelovanju na Olimpijski igrama rekla je da želi zastupati sve izbjeglice jer, kako kaže, time će pokazati da nakon sve patnje i kalvarije koju su prošli, ipak dolaze bolji dani.

Poručuje svima da ne odustaju od svojih snova čak i kad se čini da je to nemoguće. “Kad se rat završi i kad se vratim u svoju zemlju, nastojat ću prenijeti sva svoja iskustva i znanja koja sam ovdje stekla”, rekla je ova mlada sirijska plivačica.

Foto: PrintScreen Youtube

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...