Modni svijet otvara vrata stvarnim ženama

U današnje vrijeme neprestano smo okruženi fotografijama iz novina i osobama na televiziji koji su nam nametnuti kao primjeri ljepote. Koliko god se željeli oduprijeti tom utjecaju, ponekad je teško. Iako živimo u naprednom svijetu gdje se svakodnevno otkriju nove stvari, teško je pronaći jedan element “stvarnosti”. Teško je ustati i reći naglas da se svi borimo s nekim nesigurnostima, strahovima i nesrećama.

Upravo zato je potrebno početi stavljati stvarne ljude, sa stvarnim pričama, pod svjetlo reflektora. I tako je svijet upoznao snažnu Karen Crespo, prvu ženu s amputiranim udovima koja je prošetala pistom na New York Fashion Weeku.

Moda pripada svim ženama

Karen Crespo s 28 godina je dijagnosticiran teški oblik bakterijskog meningitisa, koji ju se skoro ubio. Kako bi joj spasili život, liječnici su joj aputirali udove, nakon čega je provela petnaest dana u komi i pet mjeseci na intezivnoj njezi. No, iako se našla na novom putu gdje je trebala prihvatiti novu sebe, ona nije odustala.

 

fb939747e05f6b242da4633dd08c1c06
Pinterest

 

U proljeće 2014. godine čitala je o reviji dizajnerice Carrie Hammer, kojoj je jedan od modela bila žena u invalidskim kolicima. To ju je potaknulo da joj napiše pismo i kaže koliko znači ženama s invaliditetom da se i njih smatra lijepima. Dizajnerica je pozvala Karen da nosi jesensku reviju, ali je poziv prvo morala odbiti. Iako je željela sudjelovati na reviji, nije mogla budući da su joj naručene proteze bile ukradene. Dizajnerica je pokazala još jedanput dobro srce te pomogla Karen dobiti nove proteze, čime joj je omogućila da ponosno nosi reviju te postane prva žena s amputiranim udovima koja je ovo ikad napravila. Kako bi dobila pravi “kraljevski tretman”, haljina je bila dizajnirana posebno za nju. Dizajnerica je rekla kako je iskoristila crveni materijal budući da se s Karen zbližila preko zajedničke ljubavi za crvenim ružem za usne.

Žrtva požara na naslovnici ženskog časopisa

Ovo nas podsjeća na jednako snažnu priču o časopisu Australian Women’s Weekly  koji je na srpanjskoj naslovnici ove godine predstavio Turiu Pitt, ženu kojoj je 64% tijelo izgoreno. Nastradala je prije tri godine za vrijeme požara na ultramaratonu u zapadnoj Australiji. Snažnom voljom pobijedila je sve loše prognoze i danas s osmijehom kaže da se osjeća kao najsretnija žena na svijetu. Ova naslovnica za sobom je donijela puno pozitivnih komentara kao i želje ljudi da se donose priče o hrabrim ljudima koji su su pobijedili nesreću u svom životu.

Cilj ovakvih priča naglasiti je ljepotu različitosti i osigurati da se sve žene osjećaju sigurno i lijepo u vlastitoj individualnosti. Ovakvim kampanjama jasno se pokazuje svim ženama u svijetu kako samopouzdanje zapravo znači ljepotu, te otvara vrata i ženama s poteškoćama koje prate modu i žele modu kao i sve ostale.

o-TURIA-PITT-570

 

Foto: Pinterest, by Craig Barritt

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više