Na Networking breakfastu predstavljena PBZ kreditna linija za poduzetnice

Na jučer održanom Networking breakfastu direktorica centra za poslovanje s mikro poduzetnicima i obrtnicima u Privrednoj banci Zagreb Martina Konosić Lakić predstavila je detalje PBZ kreditne linije za poduzetnice.

PBZ kreditna linija za poduzetnice

Istaknula je da je Privredna banka Zagreb prepoznala da poduzetnice imaju drugačije potrebe pogotovo u vrijeme porodiljnog dopusta, čuvanja trudnoće ili kad usvoje dijete. To je i glavna razlika ove kreditne linije u odnosu na ostale kreditne aranžmane, jer je za vrijeme trajanja kredita moguće ugovoriti moratorij u slučaju komplikacija u trudnoći ili porodiljnog dopusta.

Kreditna linija obuhvaća kredite za obrtna sredstva i kredite za investicije. Korisnice mogu biti tvrtke, obrti, OPG-ovi koje su u većinskom vlasništvu žena (minimalno 51%)  ili tvrtke, obrti, OPG-ovi u kojima žena obavlja dužnost direktora.

Krediti za trajna obrtna sredstva

Ovi krediti namijenjeni su financiranju obrtnih sredstava u iznosu od EUR 4.000 do EUR 25.000. Rok otplate je 12-24 mjeseca, maksimalno 36 mjeseci u slučaju korištenja moratorija (do 12 mjeseci).

Kamatna stopa je 5,5% fiksna, što ovu kreditnu liniju čini izuzetno atraktivnom jer ne postoji rizik promjene kamatne stope .

Naknade su također niže od redovnih.

Instrumenti osiguranja su mjenice i zadužnice vlasnika. Ukoliko se radi o tvrtki koja nema savršene financijske rezultate ili nema dovoljno dugi period poslovanja iza sebe, dodatno osiguranje može biti HAMAG jamstvo.

A što s poduzetnicama početnicama?

Budući da mnoge poduzetnice pokreću savjetodavni biznis koji nije kapitalno intenzivan, već zahtijeva više obrtnih sredstava, Martina Konosić Lakić je istaknula da banke opreznije razmatraju kreditne zahtjeve poduzetnika početnika s obzirom na mali postotak onih koji uspiju. Ali, istaknula je da nastoje izbjeći “šablonski pristup” i svaki slučaj sagledati zasebno.

“Sa svakom poduzetnicom ćemo rado sjesti i čuti o kakvoj priči se radi. Ukoliko postoje elementi kojima možemo opravdati buduće poslovanje, na primjer pisma namjere, ugovori, poslovni plan s kojim će poduzetnica pokazati da je dobro obradila tržište i svoju poslovnu ideju razradila, tada možemo razmotriti odobrenje kredita.” dodala je.

U tom slučaju bi vjerojatno trebala dodatna jamstva HAMAG-a za početnike, ponekad se pronađe mogućnost sudužništva neke druge stabilne tvrtke, dodatno osiguranje u vidu hipoteke.

“Uvijek nam je ideja sjesti i čuti cijelu priču i onda razmotriti i pronaći neke elemente kako bi se isfinancirao taj početak poslovanja. Svaki nam je klijent specifičan i nastojimo sve individualno riješiti.”

PBZ kreditna linija za poduzetnice

Krediti za investicije

Krediti za investicije namijenjeni su financiranju dugoročnih investicija koje nije pametno financirati iz kratkoročnih kredita ili samo iz vlastitih sredstava jer postoji rizik narušavanja novčanog toka. Dugotrajnu imovinu je preporučljivo financirati iz dugoročnih izvora.

Iznosi kredita mogu biti od EUR 4.000 do EUR 100.000, uz rok 24-60 mjeseci, maksimalno 84 mjeseca u slučaju korištenja moratorija. Kod ovih kredita moguće je dva puta ugovoriti moratorij (2×12 mjeseci).Tijekom moratorija ne plaća se glavnica, dok se  kamata tijekom tog perioda obračunava,  ali se ona plaća tek kad moratorij završi. Tako da se tijekom moratorija ne plaća ni glavnica ni kamata.

S obzirom na dugoročnost kredita, osim mjenica i zadužnica u pravilu kao osiguranje kredita potrebna je i nekretnina.

S obzirom da uz investicije često ide i povećana potreba za obrtnim sredstvima, Martina Konosić Lakić je istaknula da ova kreditna linija ne obuhvaća obrtna sredstva, ali da je moguće dodatno ugovoriti kredit za obrtna sredstva. To je i  bolje rješenje jer obrtna sredstva neće uvećati glavnicu dugoročnog kredita i povećati troškove kamata.

Kamatna stopa je ovisna o bonitetu, ročnosti kredita i kvaliteti instrumenta osiguranja.

“Nama je ideja da poduzetnice ne podržimo samo kreditima već i kroz ovakve networking događaje, dijeljenje iskustva te edukacije. Želja nam je biti pravi poslovni partner poduzetnicama.”

Istaknula je vrlo kratki rok obrade kredita, 5-7 radnih dana za kredit za obrtna sredstva od zaprimanja kompletne dokumentacije, a kod dugoročnih kredita 10 radnih dana plus period za solemizaciju kredita kod javnog bilježnika i upis hipoteke, nakon čega se kredit isplaćuje.

Kreditna linija nije vremenski ograničena i s vremenom će se nadograđivati na temelju povratnih informacija od poduzetnica.

Osnovni uvjeti kredita za poduzetnice

ProizvodKredit za obrtna sredstvaInvesticijski kredit
Prihvatljivi korisniciTvrtke u većinskom vlasništvu žena (više od 51%) ili tvrtke kojima upravljaju ženeTvrtke u većinskom vlasništvu žena (više od 51%) ili tvrtke kojima upravljaju žene
Iznos kreditaOd EUR 4.000; do najviše EUR 25.000Od EUR 4.000 do najviše  EUR 100.000
RočnostOd 1 do 2 godine tj.

 

3 godine u slučaju korištenje moratorija

Od 2 do 5 godina odnosno najviše 7 u slučaju korištenja moratorija
Moratorij na otplatu kreditanajviše 12 mjeseci2 x po najviše 12 mjeseci

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

frizure za vjenčanja

Frizure za vjenčanja koje su trendi u ovoj sezoni, pogledajte što...

Sezona je vjenčanja i većina mladenki ovih dana traži inspiraciju za nezaboravan styling frizure koji će ispuniti sva njezina očekivanja i...
- Advertisment -