Prve kompanije se pridružile Klubu kompanija koje kupuju od poduzetnica

Tvrtke u vlasništvu žena rastu puno sporije od onih u muškom vlasništvu. Obiteljske obaveze zbog kojih često i rade od kuće, nedostatak vremena za proširenje mreže kontakata, predrasude, sve su to razlozi zbog kojih te tvrtke ostaju u mikro segmentu gospodarstva.

Trenutno u svijetu i u Hrvatskoj poduzetnice čine svega 1% nabave velikih kompanija, dok su istovremeno reference velikih tvrtki  važan preduvjet za rast tvrtke.

Stoga kompanije s visokom razinom društvene odgovornosti i s vodećim poslovnim praksama nastoje umanjiti prepreke poduzetnicama, olakšavajući im pristup u svom procesu nabave.

Usklađivanje baze dobavljača s bazom kupaca je poslovni imperativ za kompanije koje žene imaju kao kupce i klijente, osobito ako su zastupljene kao kupci kao fizičke i kao pravne osobe. Na taj način kreiraju partnerske odnose sa svojim kupcima, dobivaju bolje razumijevanje svojih kupaca i povećavaju lojalnost, što sve u konačnici dovodi do većeg profita. (1 mln kuna uložen u poduzetnice povećava dobit prije poreza, kamata i amortizacije za 3 mln kn).

Ta praksa se naziva raznolikošću dobavljača, a Women in Adria je u posljednje dvije godine lider u ovom dijelu Europe u promociji ove prakse.

Klub kompanija koje kupuju od poduzetnica

Za kompanije koje žele više uključiti poduzetnice u proces nabave kreirali smo Klub kompanija koje kupuju od poduzetnica. Kompanije se mogu uključiti u naše aktivnosti na ovom polju i pridonijeti bržem rastu tvrtki u vlasništvu žena.

Kako bi kompanijama olakšali nabavu od poduzetnica i povećali prilike za nabavu, ove godine smo kreirali poslovne poklone od poduzetnica. Na taj način su kompanije dobile priliku jednom nabavom utjecati na veliki broj poduzetnica.

Prve kompanije u Hrvatskoj koje su se pridružile Klubu kompanija koje kupuju od poduzetnica su IBM, Privredna banka Zagreb i Raiffeisenbank Hrvatska.

poslovni_pokloni

Foto: Women in Adria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više