‘Na5u’ -ženska inovacija za ženski problem oštećenja cipela u vožnji

Jeste li se i vi barem jednom suočile s gorkom činjenicom da vam je stražnji dio cipele uništen  jer se prilikom vožnje neprestano grebao o pod? Omiljene udobne cipele morate zbog toga odbaciti ili još gore, ako se radi o skupom i inače kvalitetnom paru, a ironija je u tome da se to obično događa samo na desnoj cipeli jer je ona najviše opterećena tijekom vožnje.

Ako ste se pronašli u nečem od ovoga, morate biti svjesni da niste usamljeni u ovom problemu, već da tisuće drugih žena muči ista stvar. Jednog dana, oštećena cipela ‘pomrsila je’ planove i Anđelki Toto Ormuž, koja je zbog tog para morala mijenjati cijelu odjevnu kombinaciju, dok je istovremeno bila u velikoj vremenskoj stisci. I tako se rodila ideja za proizvodom kojeg je dobio ime ‘na5u’.

“na5u’ osmišljen za poslovne i urbane žene

Anđelka je nakon nezgode  s cipelama shvatila da su joj gotovo sve oštećene u vožnji te je pokušala pronaći neko rješenje surfajući po internetu, no nailazila je na proizvode koji svojom kvalitetom, materijalom ili funkcionalnošću i čvrstoćom nisu odgovarali njezinim željama i zacrtanim zahtjevima.

Zato se sama ‘bacila’ na posao i odlučila kreirati proizvod koji će čuvati ženske cipele koje su izložene posebnom trošenju na peti, za vrijeme vožnje, i to ne samo onih na visoku petu već i balerinki. Vodila ju je misao da će to biti proizvod na korist ne samo njoj, već svakoj urbanoj, poslovnoj ženi, koja dosta koristi automobil u svakodnevnim aktivnostima ili za potrebe posla, a usto voli lijepo izgledati i voli svoje cipele.

Od same ideje pa do konačne realizacije i nastanka ‘na5u’ koji je danas registriran u Svjetskoj bazi intelektualnog vlasništva (WIPO) prošlo je oko dvije godine, a od suradnice na projektu, Maje Smoljo, saznajemo kako taj put nije bio niti malo lagan.

Od poticaja i ostalih financijskih sredstava za razvoj svog patenta, ideje i proizvoda nisu uspjele ništa dobiti, jer im je proizvod komisija u BICRO-u, gdje su došle do zadnjeg kruga natjecanja, proglasila kao ‘premalo rizičan’, odnosno procijenjeno je kako će se ‘prodavati sam od sebe’, pa mu nije potreban nikakav dodatni financijski poticaj. Niti dvije odbijenice u okviru Poduzetničkog impulsa nisu ih obeshrabrile u daljnjem radu.

Karakterizira ga elastičnost i izdržljivost

U kreiranju ovog naizgled jednostavnog proizvoda sudjelovale su 42 osobe, kazala nam je Maja, od čega ponajviše, muškarci inženjeri. A proizvod koji je lansiran na tržište je u stvari dvanaesta verzija od početne, koje su se razvijale kroz period od dvije godine.

Prvi proizvod je najprije nastao na 3D printeru, a potom se izrađivao u silikonskom kalupu u manjim serijama koje su testirale zajedno s prijateljicama i tako skupljale dragocjene povratne informacije. Tek nakon što su uspjele zadovoljiti sve zadane parametre, krenule su u izradu metalnog kalupa. Proizvod ‘na5u’ je napravljen po posebnoj formuli od nekoliko vrsta materijala kako bi se osigurala elastičnost i izdržljivost, funkcionalnost, ali i estetski kriteriji od posebne vrste izdržljive, ali savitljive plastike, ima oblik slova „u“, a s unutrašnje strane ima tri kožna umetka od prave, lakirane kože koji onemogućuju klizanje s cipele.

„Iako proizvod naizgled djeluje jednostavno, nije ga bilo jednostavano za napraviti, a materijali su vrlo kvalitetni i svaka komponenta je pažljivo osmišljena i ima svoju svrhu. No, ono što je jednostavno, jest rukovanje. Lagano se stavi na svaku cipelu kako bi štitio njezinu vanjsku površinu. Konkretno, za vrijeme vožnje, čuva cipelu tijekom pomaka noge i struganja po tepihu u autu, koje je nerijetko grub ili prljav“, prezentirala je Maja funkciju ‘na5u’.

'na5u'

Ovaj proizvod praktički je vječan i s jednim komadom možete godinama zaštiti sve svoje cipele u vožnji. Za sada postoji  jedna, standardna veličinu proizvoda, koja pristaje na cipele veličine od 38 do 41, no planiraju se i kalupi za druge veličine. U međuvremenu, žene čija se noga ne uklapa u zadane parametre, ne moraju brinuti, jer ‘na5u’ ne klizi tako lako, a i dobro se rasteže, pa se može prilagoditi i većoj i manjoj cipeli. Također, za sada su na repertoaru četiri boje koje se mogu kupiti, bijela, crna, zelena i roza. Bijela i crna tu su kao neka vrsta klasike, dok su zelena i roza, u specifičnim nijansama, koje, natuknula je Maja zbog toga sigurno neće biti teško naći u automobilu, jer se ističu svojim vedrim koloritom.

Reakcija žena, kada se ovaj proizvod napokon pojavio na tržištu, bila je nevjerojatna, kazala nam je Maja. “Bile su naprosto oduševljene što se ‘na5u’ pojavio na tržištu. Išlo je čak do toga da su nam žene doslovno zahvaljivale što smo ovako nešto napravile, i to je super osjećaj. Javljale su se iz cijele Hrvatske i iskazivale interes, pa čak i izvan države. No, to nije toliko iznenađujuće, jer anketa koje koju smo prije provele pokazuje da je ženama ovakav proizvod uistinu potreban“, objasnila je Maja.

Trenutno se ‘na5u’ može kupiti na njihovoj web stranici ili u nekoliko trgovina u Zagrebu, gdje žene među ostalim mogu prije kupnje i i na vlastitoj cipeli isprobati proizvod, vidjeti kako se stavlja i da li im je udoban.

San im je probiti se na svjetsko tržište

No, ove poduzetnice se žele širiti, od same ponude proizvoda, pa do izlazak na inozemno tržište, što im je sljedeći korak.

Planira se tako nekad u budućnosti i muška linija ovog proizvoda, i to u pravim muškim bojama, crnoj i smeđoj.

„Nismo točno sigurne u kojem ćemo to vremenskom roku moći ostvariti jer imamo jako puno posla, i samo ova linija nam već oduzima jako puno vremena. Lansiranje proizvoda na tržište zahtjevan je i izazovan pothvat. Srećom, radimo ono što volimo, pa toliko obaveza ne doživljavamo nužno kao posao. Jednostavno smo u potpunosti posvećene“, kazala nam je Maja. Što se tiče inozemnog tržišta, velik im je san da ‘na5u’ uspije i izvan granica Hrvatske i pronađe svoje kupce u regiji i Europskoj uniji. Djevojke su čak i osmislile ime za strano tržište, pa će se ‘na5u’ prevesti izvan granica Hrvatske prodaje pod imenom ‘4shu’.

Usto, jedan od ciljeva ove tvrtke u budućnosti, jest širenje posla i povećanje broja zaposlenika.

„Voljeli bismo zaposliti još ljudi i nadamo se da ćemo to uskoro biti u mogućnosti i učiniti. Za sad nam je prvenstveno cilj da ženama omogućimo da riješe svoj veliki problem jer znamo koliko mi žene volimo svoje cipele i koliko su nam one važne. Pogotovo danas kada si ne možemo priuštiti kupovinu onoliko cipela koliko bismo željele pa one što imamo trebamo čuvati i čim dulje im omogućiti da izgledaju lijepo i neoštećeno i na taj način štediti“, istaknula je Maja. Inače, ‘na5u’ se prodaje po komadu jer u biti ide, kao što smo već napomenuli, na jednu cipelu, a cijena mu je 149 kuna.

„Možda se na prvu cijena ovog proizvoda čini visokom, no jednim komadom žene mogu zaštiti sve svoje cipele koje vjerujem, nisu bile jeftine.  Proizvod je napravljen od vrlo kvalitetnih materijala i omogućava višegodišnje korištenje. Usto, ne moraju se svaki put kada uđu u automobil preobuvati u vozačke cipele da bi sačuvale onaj kvalitetniji i skuplji par. Ako tako postavite stvari, vidjet ćete koliko je isplativ, i po našem mišljenju, idealan poklon za ženu u ovo blagdansko vrijeme“, savjetovala je Maja.

Foto: Na5u

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strateški poslovni dizajn

Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn

Upoznati ste s različitim metodologijama i alatima i još uvijek se pitate kako stvoriti uspješne poslovne transformacije dizajnom usmjerenim na krajnjeg...