Neopravdane negativne recenzije mogle bi biti stvar prošlosti, nakon povijesne presude protiv ‘anonimnog korisnika’

Pravo na skrivanje identiteta na internetu nedavno je dobilo presedan, nakon što je australski stomatolog dobio sudski nalog po kojem mu internetski gigant Google mora otkriti podatke anonimnog korisnika zbog neopravdane negativne recenzije.

Povezano:

Percepcija o anonimnosti komentara i recenzija na internetu drastično se srušila odlukom australskog suda o otkrivanju osobnih podataka jednog takvog recenzenta od strane Google-a. Anonimni komentari predstavljaju sve veću prijetnju društvu zbog širenja govora mržnje, prijetnji, ili pak lakše mogućnosti za lažne negativne recenzije na nečiju uslužnu djelatnost, kao što to u spomenutom slučaju tvrdi ‘oštećeni’ stomatolog.

S druge strane, mogućnost ostavljanja anonimnih recenzija ima i svojih velikih prednosti. Kombinacija dobrih i loših recenzija upravo je potreban oslonac svakom potrošaču koji traži informaciju o pojedinim uslugama na internetu, a i sama svrha Google recenzija. Činjenica je da veliki broj potrošača koji su nezadovoljni nekom uslugom ne bi opisivao svoja iskustva kada ne bi postojala opcija da to učine anonimno. Stoga je mogućnost anonimnog recenziranja važan faktor korisničkog iskustva.

‘Revolucionarna pobjeda malih poduzetnika’

U ovom konkretnom slučaju, australski stomatolog koji je tražio podatke tvrdi da je recenzija bila neutemeljena. Dr. Matthew Kabbabe, specijalist izbjeljivanja zubi iz Melbourne-a, tvrdi da je anonimni korisnik pod nazivom CBsm 23 naštetio njegovom poslu govoreći drugim korisnicima da “NE ODLAZE” na proceduru spomenutom doktoru jer je “jako čudna i nelagodna”, prenosi BBC.

Dr. Kabbabe najprije je sam uputio zahtjev Google-u u kojem traži da se recenzija obriše. Nakon što je Google odbio njegov zahtjev, stomatolog je internetskom gigantu uputio novi zahtjev u kojem traži osobne podatke anonimnog recenzenta, koji je također odbijen. Kabbabe je potom potražio pravnu pomoć, a sud je presudio da ima osnove za kaznenu prijavu za klevetu protiv anonimnog korisnika.

Odluka je suda da Google liječniku mora ustupiti osobne podatke poput imena i prezimena, broja telefona, adrese i IP adrese povezane s njegovim Google računom. Njegov je odvjetnik slučaj opisao kao revolucionarnu pobjedu malih poduzetnika, i izjavio da bi Google trebao imati sustav koji bi ih zaštitio od potencijalnih kleveta i smanjio mogućnost za neopravdane negativne recenzije, što trenutno ne postoji.

Može li to netko napraviti u Hrvatskoj? Koja je procedura?

Pitali smo odvjetnicu da nam pobliže objasni ovaj slučaj i uputi nas u mogućnosti ponavljanja slične situacije u Hrvatskoj. Mogu li se naši poduzetnici zaštiti od potencijalnih kleveta u anonimnim recenzijama na internetu? I koliko je ta anonimnost sigurna ili nesigurna?

“Prema Googleovim podacima i uputama, koji su javni, svatko, pa i fizičke osobe, može postaviti zahtjev za otkrivanjem identiteta korisnika. Taj zahtjev mora biti upućen u pisanoj formi i može se pronaći na Googleovim stranicama, uz opis cijele procedure. Međutim, Googleov pravni tim u tom slučaju provjerava svaki pojedinačni zahtjev i ocjenjuje je li isti osnovan ili nije pa tako može i uskratiti pružanje podataka, odnosno odbiti zahtjev”, objašnjava Svetlana Marohnić

No, Svetlana ističe da svatko, pa tako i Google, mora ustupiti podatke o identitetu korisnika u slučaju da ih zatraži neko državno tijelo, jer to spada u drugačije vrste zahtjeva od onih koje podnose fizičke osobe.

“Obično se preko nadležnog tijela (u Hrvatskoj je to Državno odvjetništvo) traže podaci u svrhu provođenja kaznenih postupaka postavljanjem kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja (npr. kako bi se provele istražne radnje radi kaznenih djela klevete, što bi u opisanom tekstu konkretno bio slučaj) pa tek nakon što bi državno odvjetništvo uputilo s dobivenim podacima oštećenika na pokretanje privatne tužbe, odnosno provedbom istražnog postupka donijelo rješenje, isti bi mogao ostvarivati svoja prava pred nadležnim sudom.

Napominjem da je ovo odgovor isključivo za ovako sličan predmet koji bi se pojavio u RH. To je zato što, ako se pred državnim odvjetništvom postavi kaznena prijava, a da su nekome poznati na primjer ime i prezime korisnika, ali ne i daljnji podaci, onda Državno odvjetništvo može i na druge načine pronaći ostale podatke, bez slanja zahtjeva Googleu”, pojasnila je odvjetnica.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -