Prvu međunarodnu NFT izložbu u Hrvatskoj organiziraju isključivo žene

Prva međunarodna NFT izložba u Hrvatskoj održat će se u lipnju u sklopu WEB3 Tales konferencije u Muzeju suvremene umjetnosti u organizaciji udruge Alice in Blockchains. Izložba “Techno Healing – Finding Resilience and Well-Being in a Digital World” mjesto je gdje digitalni umjetnici istražuju teme feminizma, nebinarnosti, zdravlja i samopomoći u digitalnom dobu.

Wellness i feminizam

„Ova izložba naglašava teme wellnessa i feminizma, koje su posebno relevantne u svijetu u kojem kapitalizam koristi obećanje ženskog zdravlja i ljepote kroz aplikacije, trackere i upute za meditiranje, u kojima se od nas očekuje da postanemo najbolje verzije sebe.“ naglasila je kuratorica Petra Tomljanović, članica udruge Alice in Blockchains koja uz Go2Digital kao partnera organiziraju ovu izložbu.

Postavom pozivamo gledatelje da postanu dijelom budućnosti i dijelom brzo rastućeg svijeta digitalnih umjetničkih djela, te je prilika za ukazati na inovacije i podršku umjetničkih djela koja su izvan okvira tradicionalnih medija. Izložba će, stoga biti postavljena na ekranima partnera Go2Digital.

„When Art meets technology – Go2Digital voli reći da podržava i jedno i drugo, a naročito kada su tehnologija i umjetnost – jedno. Sami okupljamo raznoliku skupinu digitalnih umjetnika i svakodnevno razmišljamo o digitalnom dobu u kojemu povezujemo, stvaramo, izlažemo, interpretiramo i učimo kroz ekrane i uz njihov pomoć.„ – izjavio je partner izložbe, CEO Go2Digital, Edin Pašalić.


Pročitajte više: Kako je Frida Kahlo svoju bol pretvorila u umjetnost?


Korištenjem različitih medija, uključujući digitalnu umjetnost, poeziju i interaktivne instalacije, umjetnici će ponuditi nove perspektive na načine na koje tehnologija i društvene mreže mogu osnažiti i štetiti ženama.

Izložba će se usredotočiti na nekoliko ključnih tema, uključujući iskustvo života u svijetu dominiranom plastikom i silicijem, ulogu drevne mudrosti u osvjetljavanju tamnih uglova budućnosti i značenje majčinstva u svijetu umjetnih maternica i laboratorijski uzgojenih mozgova. Izložba će predstaviti različita umjetnička djela, uključujući statične slike, videozapise i interaktivne elemente koji pozivaju gledatelje da se na osoban način angažiraju s temama izložbe.

NFT je instrument decentralizacije

NFT omogućuje umjetnicima oblikovanje kreativne ekonomije oko njihovog stvaranja. Na taj način se izbjegava tradicionalno umjetničko tržište koje su dugo kontrolirali posrednici poput galerija, agenata i drugih. Sada su umjetnici ovlašteni za direktni kontakt s kolekcionarima.

Kuratorica ove jedinstvene izložbe bit će Petra Tomljanović, a svoje radove će izložiti: Gretchen Andrew, Carla Gannis, Lauren Moffatt, Mieke Marple, Rory Scott, Sasha Stiles, Anna Fries, CROSSLUCID, Tanja Vujinović. 

„Stvaranjem umjetnosti koja istražuje teme otpornosti, dobrobiti i brige o sebi, možemo pomoći u suzbijanju ovih negativnih učinaka i pružiti ljudima alate za suočavanje i napredak u digitalnom dobu. Nadalje, korištenjem NFT-ova za provjeru autentičnosti i distribuciju ove umjetnosti, možemo pomoći uspostaviti njezinu vrijednost i važnost u svijetu umjetnosti, osiguravajući da dopre do šire publike i pridonese širem razgovoru o sjecištu tehnologije, umjetnosti i ljudskog iskustva“, izjavila je umjetnica Rory Scott o NFT tehnologiji u umjetnosti.


Pročitajte više: Velikanke – znane i neznane: na sam Dan žena u NSK otvorena izložba koja slavi žene


Konferenciju organiziraju isključivo žene

Osim umjetnika i izložbe, konferencija Web3 Tales u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti okupit će se niz istaknutih svjetskih stručnjaka koji će raspravljati o revoluciji u načinu na koji će internet i ekonomija oko interneta funkcionirati u budućnosti, poput organizacija kao što su Fireblocks, MakerDAO, Unchain, DiscoXYZ, Soulverse, Qlindo, Blockchain Game Alliance, a uz veliku podršku Base58, Blank HQ, Chainsafe, Near Balkans, Go2Digital, LAQO, LostHex, Size, Neuralaba te brojnih drugih.

Činjenica  da konferenciju WEB3 Tales organiziraju isključivo žene i to članice Alice in Blockchains – čini ovu konferenciju posebnom. Udruga Alice in Blockchains predana je unapređenju uloge žena u tehnologiji i jačanju doprinosa žena u stvaranju budućnosti interneta koji se krije iza naziva Web 3.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -