Večer kulturnog uzdizanja – posjetite Noć muzeja 2022. u svojem gradu!

Noć muzeja, najveća nacionalna manifestacija hrvatskih muzeja, vraća se 28. siječnja ove godine pod prigodnim nazivom „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“. Posjetitelji diljem Hrvatske moći će posjetiti izložbe u kontroliranim uvjetima uz predočenje COVID potvrda, a sadržaj će biti osiguran i na digitalnim kanalima muzeja koji ne otvaraju vrata posjetiteljima. Manifestacija se održava u večernjim satima, ali je specifična za svaki pojedini muzej pa je potrebno proučiti vrijeme održavanja. Na web stranici Noć muzeja omogućen je pregled popisa svih muzeja (i njihovih događaja) koji sudjeluju u manifestaciji, a izdvojili smo nekoliko izložbi koje je moguće uživo posjetiti.    

Izložba ili izrada čokolade?

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika nastavlja s izložbom hrvatsko-francuskog umjetnika Slavka Kopača. Svakih pola sata u periodu od 18:00 do 00:00 organizirano je stručno vodstvo kroz izložbu. Posjetitelji mogu saznati detalje o umjetniku koji je obilježio europsku likovnu scenu 20. stoljeća.

Muzej čokolade u Zagrebu održava od 18:30 do 19:30 radionicu tempiranja čokolade i izrade pralina pod vodstvom čokolatijerke Mirele Samirić. Posjetitelji će na noć muzeja moći kupiti ulaznice po promotivnoj cijeni, a radionicu će biti moguće pratiti i online.

HDLU u Varaždinu

U Varaždinu palača Herzer otvara vrata posjetiteljima u vremenu od 18:00 do 20:00 sati. Moguće je vidjeti izložbu „6. Bijenale slikarstva“ koja je organizirana u suradnji s HDLU-om. Odabrano je 30-tak likovnih djela iz originalne postave u Zagrebu.


Pročitajte više: Ružica Božić Cerovac usred porodiljnog dopusta otvorila je prvi hrvatski muzej čokolade i poručuje: Bilo je naporno, ali nisam se bojala neuspjeha


Krapinski pračovjek u Novoj Gradiški

Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini ne otvara svoja vrata ove Noći muzeja, ali se zato o krapinskom neandertalcu može saznati u sklopu izložbe „Krapinski pračovjek“ u Gradskom muzeju Nova Gradiška. U sklopu otvorenja izložbe organizirano je druženje s članovima „Krapinski pračovjek – pleme špiljskog medvjeda“. Također, dostupno je razgledavanje izložbe „Tragovi rimske vojske u zbirci Josipović“.

Kročite u svijet bajke u Ogulinu!

Ako se nalazite u okolici Ogulina, povedite svoje najmlađe u Ivaninu kuću bajke! Od 17:00 do 17:30 organizirana je radionica „Čarobiranje čarobnih predmeta“, a kasnije možete posjetiti ostatak centra i saznati o čarobnim predmetima diljem svijeta kao i onima iz bajka Ivane Brlić-Mažuranić.

„Maske“, „Ples“ ili „Strip“?

Narodni muzej Zadar pripremio je bogat program i može se naći ponešto za svakoga. Posjetitelji mogu vidjeti stalni postav i brojne privremene izložbe („Maske“, „Ples“, „Strip – internet našeg doba majstori baluna“ itd.).


Pročitajte više: Muzej Louvre dobio je prvu predsjednicu! Kakva je situacija po pitanju hrvatskih muzeja?


Izložba lokalnog likovnjaka i baština otoka Visa

U splitskoj Galeriji Škola održava se izložba „Di je zapelo?“ gdje svoje radove predstavlja splitski likovni umjetnik Branko Modica. Radovi izložbe nastali su u vrijeme karantene 2020.

Ako vas zanima arheologija, možete posjetiti izložbu „VIS-à-VIS 200. Arheološka baština otoka Visa” u Arheološkom muzeju u Splitu. Na izložbi je predstavljeno preko 750 spomenika pronađenih na otoku/ gradu Visu.  

Hrvatska žena performans Sanja Iveković, i Gustav Klimt

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci nastavlja s izložbom Sanje Iveković „Make Up – Make Down“, a posjetitelji imaju opciju besplatnog audio vodstva.

Ako već niste bili u mogućnosti, sada je pravo vrijeme da posjetite izložbu „Nepoznati Klimt“ u Muzeju grada Rijeke. Osim nje, moguće je posjetiti stalni postav o povijesti Rijeke te izložbe „Riječki torpedo – prvi na svijetu“, „Između dvaju čekanja“ ili „Misterij fotografske slike“.  

Rockerska Pula

Ljubitelji rock glazbe mogu se uputiti u pulsku Rock galeriju gdje je izložba s dokumentima koji svjedoče pulskoj rock sceni od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: Noć muzeja 2022.                         

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -