Kako u webshopu zadovoljiti potrebe svih kupaca, a da istovremeno ne bankrotirate zbog prevelikih zaliha?

Tvrtka Franela d.o.o. poduzetnice Irene Grego započela je svoj rad samo s distribucijom proizvoda za nokte još 2010. godine, kada je njima opskrbljivala salone. Sada ima daleko veću ponudu zahvaljujući raznim upitima od strane kozmetičkih salona pa nam je iz svoga iskustva objasnila kako je došlo do proširenja usluga i zašto je važno slušati klijente.

Potražnja koja posao znači

Najviša kvaliteta, korektne cijene i uvjeti te dostupnost proizvoda ono su čime se u poslovanju vodi tvrtka Franela.

“Sama suradnja s kozmetičkim salonima s naše strane ide uvijek glatko. Znamo da je važno prema klijentima biti maksimalno uslužan i korektan, a potrebno je znati i da ih ne smijemo razočarati. Prema drugima se treba ponašati kako očekuješ da se oni ponašaju prema tebi“, započinje.

Zbog ovakvog pristupa prepoznali su ih brojni saloni koji su tražili sve više proizvoda koje bi mogli nabaviti preko Irenine tvrtke. Danas uspješno šire suradnju.

„Kada su naše stranke zadovoljne, često nas pitaju imamo li još nekih proizvoda jer bi htjeli sve uzimati na jednom mjestu. I tako jedan salon za drugim. Tada krenemo u istraživanje i potragu za proizvodima kako bismo zadovoljili njihove potrebe. Najbitnije nam je imati ono što traže u dovoljnim količinama uz kvalitetu na koju su navikli dobivati od nas“, kaže Irena.

Mentori i partneri

U nekim slučajevima partneri zahtijevaju posebne uvjete, kojima se Irena iz jednog razloga bez problema prilagođava.

„Ponekad naši klijenti nisu blizu nas, a žele obnoviti kolekcije s novim bojama za nokte i osjetiti u svojim rukama nove proizvode. Tada također pronalazimo rješenje i šaljemo kompletno nove kolekcije i nove proizvode na adresu. Nakon toga ostavljamo neko vrijeme salonu da odabere što želi, a ono što im ne treba, vrate na našu adresu. Jednostavno, tokom godina se stvorilo povjerenje između nas. Lijepo je kada postoji međusobno povjerenje i razumijevanje te kada jedni druge doživljavamo kao partnere.“

odnosi s klijentima

Od svih poslova, kaže Irena, najviše vole one s početnicima koje imaju priliku gledati kako rastu.

„Najslađe su nam suradnje s početnicima. Dolaze nam prije nego otvore svoj salon.  U samom startu dolaze nam s povjerenjem i brojnim pitanjima. U tim počecima slušaju nas, upijaju i trude se. Oni tako pomalo, ali sigurno rastu. Drago nam je kada im pomognemo svojim znanjem i kvalitetnim proizvodima uz koje sigurnije rastu. Tada je to veselje i za nas. Nakon nekoliko godina često se sjetimo početaka rada s njima kada su nam se prvi put obratili. I onda nam je drago kada i dalje rade s nama. Njihov uspjeh je i naš uspjeh.“

Važnost upravljanja zalihama

U procesu pružanja najbolje kvalitete kupcu, ne smije se zaboraviti ni na operativno poslovanje. Jedan od izazova s kojim se susreću vlasnici webshopova pa tako i Irena jest balansiranje zaliha na skladištu. Skladištenje proizvoda iziskuje dodatne troškove. Upravo zato je važno stvaranje odnosa, koje Irena izvrsno radi pa tako već može predvidjeti kada joj, koliko i koje robe treba.

Također je važno i pratiti trendove pa se tako već zna kada se očekuje povećanje prodaje i to točno određenih proizvoda kako bi se isti mogli unaprijed nabaviti od dobavljača. No, ponekad se dogode i situacije da su proizvodi već naručeni, a prodaja se ne odvija po očekivanjima. Što tada? Irena objašnjava:

Ako imam proizvod koji neću više imati na zalihi, onda se zaista vodim time da prodam po što nižoj cijeni. Računam nabavnu cijenu + minimalnu maržu + PDV. Jedino se tako mogu riješiti zalihe u kratkom roku.

Dodaje i kako se tom prilikom, ukoliko imamo trgovinu, proizvodi moraju posebno izdvojiti  natpisom “izlazi iz asortimana”. Na proizvodima je potrebno istaknuti staru i novu cijenu te navedeni natpis. “Na isti način postupa se i u online trgovini. S time da je potrebno napraviti banere na home page kao glavu informaciju te izmijeniti cijene na proizvodima.”

Rješavanje zaliha znači oslobađanje skladišnog i maloprodajnog prostora te priljev financija za novu robu. Imati robu na zalihi koja nema obrtaja je izgubljen novac. Stvaraju se dodatni troškovi skladištenja, a u trgovini maloprodaji uzima mjesto robi koja se prodaje. Na godišnjem nivou znači gubitak. Svakom poduzetniku u interesu je imati samo robu koja se prodaje.

Irena objašnjava i kako je u njezinoj branši naglasak na sezonski asortiman. Primjerice, granule su proizvod koji je u kozmetičkoj industriji već neko vrijeme u trendu. Kada se radi o trendovskim proizvodima, neki prodavači koriste se marketinškim trikom dizanja visoke cijene uz dodavanje gratis proizvoda te nadodaju veliki popust kako bi stvorili dojam “povoljne ponude”. To se može raditi sa traženim proizvodima, no za one koji stoje na zalihi neko vrijeme bez obrtaja vrijedi samo spomenuta formula nabavne cijene, marže i PDV-a.

Edukativna misija bez naplate

Franela tim voli istraživati i imati uvijek nešto novo, a najviše vole ponuditi ono što se ne može pronaći u trgovačkim centrima. Tako od neobičnih proizvoda koji nisu usko vezani za kozmetičke salone, imaju specifičnu kozmetiku za lice i tijelo.

„U ponudi postoje razne boje za lice i tijelo u neonskim bojama i bojama koje svijetle u mraku za posebne proslave, zatim sprejevi za kosu u boji i sa šljokicama, polutrajne boje za kosu te šminka za usne koja traje 24 sata.”

Ipak, Franela se ne bavi samo prodajom proizvoda, već ulaže i u edukacije.

„Održavamo edukacije s našim proizvodima, a edukacije su namijenjene profesionalnim kozmetičarkama koje žele nadopuniti svoje znanje i biti u trendu s novitetima na tržištu. Edukacije ne naplaćujemo jer nam je cilj educirati kako bi se pravilnim načinom korištenja dobili najbolji rezultati.“

Strast + iskustvo = uspjeh

Za kraj smo upitali Irenu koja je tajna dugogodišnjeg uspjeha Franele u kozmetičkoj industriji i što savjetuje drugima.

„Treba imati jako puno volje, želje i strasti, a potrebno je i biti upoznat s novitetima i biti prvi s njima prvi na tržištu. Nije strašno ako radite ono što volite i veselite se uspjehu vaših partnera. Posao je nakon toliko godina uhodan i nije teško predvidjeti potrebe salona na vrijeme. Uvijek mislimo nekoliko mjeseci unaprijed. Iz iskustva zalihu uvijek povećavamo, a pripreme s ljetnim novitetima započinju odmah nakon Nove Godine i obrnuto. Kada je sve posloženo, imate svoje stalne kupce i stalnu ponudu, a na vama ostaje briga o kupcima prema kojima treba biti korektan. Trudite se napraviti najbolje i imati kvalitetnu ponudu. Sve će ostalo doći svojim tokom“, poručuje.

Foto: Nikki Vancaš, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -