Zašto Poljakinja Natalia Zielinska nakon 2020. godine sigurno ne napušta Hrvatsku!

Posljednjih nekoliko godina zbog raznih problema s kojima se Hrvatska suočava, mnogi odlaze u inozemstvo u potrazi za boljom budućnosti. Ali ima nešto u Lijepoj Našoj što nas veže i što mnoge koji prvi puta dođu kod nas zadrži na ovim prostorima. Iako smo u mnogim pogledima težak narod, kada dođe do problema, naša se srca ujedine i djelima pokazujemo koliko smo zapravo složni. Rodom Poljakinja, Natalia Zielinska, otkrila je što ju je to privuklo i zbog čega je baš 2020. godine odlučila ostati u Hrvatskoj.


Pročitajte više: Poljakinja Natalia Zielinska u Hrvatsku donijela iskustvo najuspješnije zemlje u povlačenju EU sredstava i smatra da Hrvati nisu svjesni bogatstva koje ih okružuje


Zašto ostati u Hrvatskoj

Svoje iskustvo u pripremi EU projekata započela je prikupljati još za vrijeme fakulteta u Poljskoj. Studij kroatistike je upisala u Wroclawu i nakon godinu dana studiranja hrvatskog jezika i proučavanja povijesti, shvatila je da ju najviše zanimaju aktualne društveno-političke teme zbog čega je upisala drugi smjer na fakultetu – Europski studij.

U međuvremenu je tri puta bila na studentskoj razmjeni u Zagrebu te je odradila praksu u Ministarstvu regionalnog razvoja Republike Hrvatske. S obzirom na to da je imala specifično znanje i poznavala jezik, poslovni partneri ubrzo su joj ponudili priliku da pokrene vlastiti biznis u Hrvatskoj, vezan uz europske fondove. Tako je i krenula. U jednom trenutku odlučila je posvetiti se svojoj karijeri i otvorila je obrt, a ubrzo su joj se otvorila i nova vrata – uloga direktorice poljske tvrtke registrirane u Zagrebu.


Pročitajte više: Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?


Prošla je godina za mnoge Hrvate bila najteža koju pamte, a Nataliji je upravo 2020. godina bila potrebna da odluči ostati u Hrvatskoj.

“Koliko god sam oduvijek razmišljala hoću li ostati u Hrvatskoj, nakon ove godine mogu vam reći da ne idem nikuda”.

Zašto Natalia ne planira Hrvatsku napustiti Hrvatsku

“Prije svega meni je ova godina protekla u znaku zajednice. Upisala sam EMBA koji je naglo prekinut, ali nakon samo jednog seminara upoznala sam jednu od najinspirativnijih žena i svjedočila sam nastanku projekta Mentoring Byte. Bojim se nastavka programa, no “fućka mi se” za kurikulum.

Postala sam član, a kasnije alumni Akademije za politički razvoj, upoznala sam desetke vrhunskih mladih poduzetnika, znanstvenika, umjetnika, sportaša, političara (o da!) sa svih političkih strana. Svi postižu vrhunske rezultate u tome što rade, ali u tišini.

Razvila sam novi projekt, EGK Investment, kroz koji sam dovela nekoliko vrhunskih firmi i poduzetnika u Hrvatsku. Od svakoga od njih sam dobila pregršt znanja i poslovnih perspektiva iz druge zemlje.

Otvorila sam grupu za Poljake “Biznis u Hrvatskoj” u kojoj trenutno imam 450 ljudi, a svaki dan me inspiriraju svojim viđenjem Hrvatske kao zemlje pune poslovnih potencijala.

Sudjelovala sam u otvaranju, a sada i u koordinaciji i razvoju Croatian Polish Development Association HPRU.hr i mogu vam reći da je iduća godina naša!

U ožujku kad se sve počelo raspadati, samo sam htjela pomoći drugim poduzetnicima da se informiraju, da se prijave za programe i tako sam neplanirano postala dio Udruge Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0. Sami znate što smo već napravili u samo 9 mjeseci rada. Plus biti u društvu takvih ljudina i učiti od njih je kao da sam 5 EMBa diplomirala.

A onda i rezultati:

Uspjela sam održati i još više ojačati firmu, a tu najmanje mislim na bilancu. Kroz svaki projekt upoznala sam nove ljude koji svaki dan grizu da naprave nešto još bolje, još jače. Kriza mi je dala priliku da ojačam partnerske, čak prijateljske odnose s velikim brojem klijenata. Uživam u njihovom rastu.

Uspjeh firme i naših projekata dao mi je medijsku pažnju i priliku da upoznam nove firme i da radim vrhunske projekte, ali ne odustajem od nužnih promjena, konstantno se bunim na nepravdu i zagovaram konkretne promjene raznim kanalima.

Prenijela sam znanje na zajednicu, što je rezultiralo novim milijunskim projektima s kojima nemam veze i još sam sretnija zbog toga, zamislite to! Bilo je tu krize, bilo je pandemije, a sad svjedočimo tragediji u Petrinji i Gline.


Pročitajte više: Natalia Zielinska: Zaraza koronavirusom promijenila mi je privatni i poslovni život!


I znate što, svaki bi se put oslonila na sve koje sam upoznala kroz jedan od ovih projekata/događaja. Jednostavno nema te krize u Hrvatskoj kad imaš takve srdačne ljude. Aha, da! Još sam ove godine krenula s Winestore Croatia i znam da ću uspjeti. Znam da će to biti još jedna odlična godina. Ne zato što sam ja nešto posebno talentirana, nego zato što imam oko sebe zajednicu vrhunskih, predivnih pojedinaca. To što je Hrvatska tako malo zemlja, daje mogućnosti brze, divne suradnje. Mislim da se po prvi put zbilja osjećam kao dio te jedne male hrvatske zajednice i užasno sam ponosna na to.

Zato Sretna nama Nova godina, zajedno ćemo razvaliti.”

Natalia će iz ovih razloga ostati u Hrvatskoj, a njezin bi pogled na Lijepu Našu mnogima mogao dati nadu u bolje sutra!

Foto: Privatna arhiva, Pixabay/ArvidO

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -