„Još uvijek imam kolebljive trenutke; naravno da imam jer sam čovjek, no osjećam kao da sam došla do neočekivanog i uzbudljivog raskrižja u životu“ – Žena podijelila što je naučila nakon otkaza na poslu iz snova

Kad je Lou Johnson prošle godine na svojem LinkedIn profilu pisala o novom radnom mjestu, koristila je superlative. Njen ‘posao iz snova’ imao je sve karakteristike koje su joj bile važne. Tražili su je da se pridruži brzo rastućoj tvrtki, činilo joj se kao je to savršen spoj. No, kao hladan tuš, opralo ju je saznanje da u rezanje troškova firme ulazi i njena radna pozicija.

Smijenili su je, zajedno s pola tvrtke

„Voljela sam ljude s kojima sam radila i voljela sam ono što radimo. Činilo se kao da mijenjamo svijet i onda… nešto manje od godinu dana kasnije…,“ tumači Johnson u svojem tekstu za Womens Agenda, smijenili su je, zajedno s pola tvrtke. „Kao i mnoge druge priče iza naslova, posao je plovio uzburkanim vodama pramačnog vala covida. Slaba prodaja, problemi s opskrbnim lancem i troškovi doveli su do krize novčanog toka što je zauzvrat povećalo troškove koje je trebalo smanjiti ili odbaciti balast kako bi se olakšao teret. U jednostavnoj jednadžbi, postala sam dio tog balasta.“

Iako je, priznaje, takva odluka imala savršenog poslovnog smisla, po prvi se put u karijeri našla u situaciji da je osobno bila na udaru. „Obično uživam u promjenama, ali ovo je bilo drugačije jer nisam imala kontrolu nad tim i bilo je teško,“ objašnjava. Odjednom je naglo skrenula s puta na kojem je mislila da se nalazi. „Ego, strah, tuga i ljutnja svi su se natjecali za pozornost, ali na sreću moja dobro uvježbana sklonost pozitivnosti pretjerala je kako bi me podsjetila da sam dobro, ovo je dio života, sa sobom donosi priliku za rast, napredovanje i izazov mojoj zoni udobnosti.“


Pročitajte više: Kako objasniti otkaz na prijašnjem poslu?


“Mi sami možemo stvoriti svoje prilike, zapravo moramo”

Nakon mnogo traganja, gomile popijenih kava, vremena provedenog s prijateljima, obitelji i trenerom, naučila je da posao nije identitet. „Uvijek sam se borila s time i vjerojatno ću uvijek, ali važno je znati tko ste i što hrani vašu dušu izvan posla,“ tumači Johnson.

Naučila je:

Stvari koje se danas čine iznimno važnima sutra možda neće biti

Klišeji postoje s razlogom

Život ide dalje – ako imamo sreće

Mi sami možemo stvoriti svoje prilike, zapravo moramo

U redu je zatražiti pomoć

Podrška dolazi s iznenađujućih mjesta i ljudi

„Vrijeme je neprocjenjivo. Dalo mi je vremena da obradim iskustvo i počnem se fokusirati na ono što želim u sljedećoj fazi svoje karijere,“ priznaje.

Koje su vrijednosti meni najvažnije?

Kako bi se dovela na novu razinu, prošla je ove korake. Prvenstveno, to je pojašnjavanje svojih najvažnijih vrijednosti. Za nju su to integritet, emocionalna energija i osnaživanje. Vjeruje u to da trebamo u potpunosti biti ‘svoji’, gdje god se nalazili.

Potom, osvijestila je da treba biti vjeran svojoj svrsi i siguran u vlastite snage. Produbljeno razmišljanje i uzimanje od drugih ljudi pomoglo joj je da potvrdi što je u njenu poslu uzbuđuje, ali i koje su njene najveće vještine i snage.

Konačno, to je pronalaženje pravog ‘fita’. Trenutno je u procesu određivanja gdje može najbolje primijeniti vlastite vrijednosti, vještine, snage i iskustvo kako bi imala pozitivan impakt i priznaje da je sve uzbuđenija zbog onoga što slijedi.

„Još uvijek imam kolebljive trenutke; naravno da imam jer sam čovjek, no kad kopam duboko osjećam kao da sam došla do neočekivanog i uzbudljivog raskrižja u životu“, priznaje Johnson. Njen idući karijerni potez, htjela bi, trebao bi biti moćan i osnažujući, da čvrsto stoji na svojim vrijednostima, da koristi svoje prednosti i djeluje s ljubažnošću, znatiželjom i optimizmom.  


Pročitajte više: Kako nastaviti dalje nakon otkaza?


Otkaz i dalje tabu tema?

Iako je iskustvo koje je proživjela Johnson uobičajeno, otkaz na poslu čini se i dalje kao tabu tema. Očekivanja od otpuštenih su da ostanu staloženi i krenu dalje, no kao i svaki drugi oblik odbijenice, dobivanje otkaza ostavlja i emocionalni efekt na ljudima. Pokolebat će i najhrabrije i najsigurnije, te zasigurno zadati bolan udarac na ego i kompetencije osobe.

O ovakvoj temi trebalo bi se više pisati, uzimati u obzir osjećaje i stanje osobe koja je otkaz dobila, jer se u suprotnom umanjuje to što prolaze.

Foto: Canva/Lou Johnson LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -