Krenule su ovrhe! Iz Fine otkrivaju što trebate znati i učiniti!

Nakon šest mjeseci odgode, 19. listopada su krenule provedbe ovrha. Nažalost, brojni će se građani naći u nezavidnim situacijama jer su njihovi dugovi bitno narasli. Iz ureda Uprave Fine otkrili su nam što građani trebaju znati kako bi provedba ovrhe 2020. prošla što bezbolnije za njih.

Što morate znati kad su u pitanju ovrhe 2020. godine?

Nakon šestomjesečne mjere kojom je Vlada Republike Hrvatske odgodila otplatu dugova fizičkih osoba prema vjerovnicima, u ponedjeljak 19. listopada, nastavila se provoditi ovrhe na novčanim sredstvima.

“Na temelju zadužnice, pravomoćne sudske presude ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini, Fina će naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku. Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novaca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prenijeti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik će moći dalje slobodno raspolagati novcima na svom računu”, navode iz Fine.

Građani putem servisa e-Blokada mogu provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.

“Svi građani koji imaju nepodmireno dugovanje, ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, mogu to besplatno provjeriti putem servisa e-Blokade te si, otvaranjem zaštićenog računa, osigurati priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti”, otkrili su iz Fine.

ovrhe 2020.
Ovrhe 2020.

Pročitajte više: Promjena Ovršnog zakona – Što možemo očekivati?


Što je zaštićeni račun?

Zaštićeni račun je račun na koji poslodavac i drugi uplatitelji mogu ovršeniku koji je pod ovrhom uplaćivati novčana sredstva koja su izuzeta od ovrhe. S novcem na zaštićenom računu ovršenik raspolaže bez ikakvog ograničenja, a banke ne naplaćuju naknadu za otvaranje, vođenje ili zatvaranje zaštićenog računa.

“Oni dužnici koji nemaju dovoljno novaca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja, poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine”, navode iz ureda Uprave Fine.

Npr. ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prenosi ovrhovoditelju za otplatu duga.

Od ovrhe je izuzet iznos od tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne neto plaće u RH, a ako je plaća manja od prosječne, od ovrhe se izuzima iznos od tri četvrtine iznosa plaće ovršenika. Primjerice, ukoliko neto plaća iznosi 4.000,00 kn, na zaštićeni račun bit će uplaćeno 3.000,00 kn, dok će 1.000,00 kn otići na podmirenje ovrhe. Ako je plaća radnika jednaka ili veća od 6.434,00 kn, od ovrhe je izuzet iznos od 4.289,33 kn.


Pročitajte više: Što svakako morate napraviti kada zaprimite rješenje o ovrsi?


Zašto ovršenici moraju platiti bitno veći iznos nego što je bio prvobitni dug?

Naravno, najveći problem s kojima se susreću ovršenici su razlike u iznosu prvobitnog duga u odnosu na iznos ovrhe koju je potrebno platiti. Međutim, kako ovrha uključuje pravni postupak, a time i odvjetnike i pravnike potrebno je platiti i te iznose, ali i kamate zbog dugovanja. Iz Financijske agencije navode cjenik koji pojašnjava zašto se iznos bitno mijenja.

Javnost također strahuje da su ovrhe za 2020. godinu bitno narasle zbog korona krize, ali Fine ističu da nema povećanja u odnosu na prošlu godinu i u tome je ključnu ulogu imao moratorij na iste.


Pročitajte više: 3 stvari koje ne smijete raditi dok vam je poslovni račun u blokadi


“Iz broja zaprimljenih osnova u Fini i podatka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha, kao i prošle godine u istom razdoblju kod Fine je zaprimljeno 174.000 ovrha u razdoblju travanj –  kolovoz 2020. te se očekuje još 145.000 rješenja od bilježnika”, navode se i Fine.

Prema podacima od Hrvatske javnobilježničke komore, kod javnih bilježnika je zaprimljeno oko 170.000 prijedloga, od kojih se očekuje da će postati pravomoćno njih oko 145.000, ili 85%.

Foto: Reshot/Nina P, Fina Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -