Pametan dom misli na gotovo sve

Još do prije koju godinu kompjuterizirani i automatizirani prostori za život i rad djelovali su kao priče iz domene znanstvene fantastike. Nećemo dugo čekati prije no što oni postanu dijelom naše svakodnevnice.

 Pametan dom – budućnost koja je već stigla

Koristeći tehnologiju koja već postoji, vaša vam kuća ili stan mogu početi zagrijavati prostoriju u kojoj ćete boraviti ili vodu u bojleru i prije no što krenete s posla, spustiti ili podići rolete, javiti kad je ponestalo određene vrste namirnice u hladnjaku, uključiti perilicu u vrijeme kad je struja jeftinija, poslati vam SMS ako netko pokušava provaliti, upozoriti vas kad je dijete preblizu loncu s kipućom vodom u kuhinji, upravljati solarnim pločama kako bi proizvele maksimum energije i još puno toga.

Naprednije sustave možete programirati za složenije zadaće – recimo, unijeti u njih zemljopisnu dužinu i širinu lokacije na kojoj se vaša kuća nalazi, tako da mogu točno znati kad Sunce izlazi i zalazi te prema tome odrediti kad treba upaliti, a kad ugasiti svjetla.

Ulaganje za uštedu

Automatizacija doma ili ureda traži ulaganja, ali dugoročno donosi uštede jer stvara preduvjete za racionalniju i učinkovitiju potrošnju energije. A može i spriječiti ili barem umanjiti štetu – primjerice, tako što će pravovremeno dojaviti da je izbio požar, zatvoriti slavinu koju smo u žurbi ostavili otvorenu ili upozoriti na neovlašteni upad u naš dom.

Ne morate odmah u potpunosti automatizirati kuću, već ići korak po korak. Točnije, uređaj po uređaj. Možete, na primjer, krenuti s Nestovim termometrom, jednim od proizvoda koji je zaslužan za početak revolucije u automatizaciji i povezivanju kućanskih uređaja, kojoj upravo svjedočimo.

Njihov pametan (i lijep) kućni termostat koji koristi bežični internet (wi-fi) i sučelja koja su vam poznata jer ih koristite na svojim pametnim telefonima (iOS, Android) kako bi prikupljao podatke o tome kako ga koristite i pomoću njih vam pomagao pri uštedi energije.

pametan dom

 

Mnoštvo uređaja za pametno stanovanje

Takvi uređaji zadnjih godinu-dvije niču po tržištu kao gljive poslije kiše. Tako sad možete naći, recimo, utičnice koje mogu prepoznati kad je mobitel ili tablet pun i prekinuti im dotok struje. Vage koje prate i pamte težinu svih ukućana te se mogu bežično povezati s aplikacijama za fitnes ili praćenje prehrane.

Ili kućno zvono koje na zaslonu vašeg pametnog telefona prikazuje tko ga pritišće, tako da možete znati tko vas traži bez obzira jeste li u tom trenutku kod kuće ili na drugom kraju svijeta. Posudu koja diže uzbunu kad se mlijeko u njoj počne kvariti ili ga ostavite predugo na pretoplom mjestu. Pametnu slavinu koja automatski prilagođava protok vode i pritom prikazuje njenu temperaturu.

Tu su i nove generacije robota-usisivača, koji se samostalno kreću i izračunavaju putanju potrebnu za najučinkovitije čišćenje. Pa čak i mini sustavi koji prate imaju li vaše biljke sve što im treba ili pomoću senzora iz okoline prikupljaju sve podatke potrebne kako bi složili vlastitu lokalnu vremensku prognozu.

Pametan dom pun senzora

Na razvoju uređaja za pametan dom i aplikacija za upravljanje njima užurbano rade i velike korporacije i startup tvrtke. Potonje financije za svoje projekte nerijetko traže na platformama za crowdfunding kao što su Kickstarter i Indiegogo.

Tehnološki divovi poput Samsunga i LG-a već imaju u ponudi niz kućanskih uređaja koje je moguće umrežiti – hladnjaka, perilica za rublje i posuđe, pećnica… – koje je moguće programirati i njima upravljati na daljinu. Možemo očekivati da će se u utrku uključiti i druge velike tvrke koje u ponudi imaju komplementarne proizvode i usluge, kao što su to telekom operateri.

pametan dom

S vremenom, kuće će nam biti sve punije senzora koji će prikupljati podatke i odašiljati ih na obradu i analizu uređajima koje već posjedujemo ili ćemo ih tek nabaviti, poput pametnih telefona, tableta i osobnih računala.

Smartphone u središtu

Kako će biti sve umreženiji, kućanski uređaji će postajati sve svestraniji. U pametni hladnjak već danas, osim hrane i pića, možete pohraniti popise za kupovinu, koristiti ga za pretraživanje recepata i prikazivanje fotografija, slušanje radija, čitanje vijesti…

Neće se zaustaviti samo na vašem domu – proširit će se i u garažu, kako bi s pametnom kućom povezali i umrežili sve pametnije automobile. Na red će doći i vrt, i škole, i… Pa, praktično sve što možemo zamisliti, i onda još ponešto.

Čini se kako će ulogu središnjih uređaja za upravljanje takvim sustavima preuzeti pametni telefoni. Već postoji više aplikacija i rješenja koja ih stavljaju u takvu ulogu, kao i onih koji ih koriste za obavljanje pojedinih zadaća – poput, recimo, paljenja i gašenja svjetala na daljinu, zaključavanja vrata ili nadzora novorođenčadi.

Troškovi automatizacije kuće sad su razmjerno visoki (iako ne i nedostižni), naročito ako se odlučite na djelomičnu ili postupnu automatizaciju, umjesto potpune odjednom. No, što će više ljudi koristiti takvu tehnologiju, to će njena cijena padati i bit će sve dostupnija sve većem broju ljudi.

Gdje je tome kraj? E, pa to je već znanstvena fantastika…

Foto: Dreamstime

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...