Pametni kućanski uređaji – broje kalorije i znaju što želite

Pametni uređaji poput telefona i tableta već su postali dio naše svakodnevice. No, posljednjih nekoliko godina i proizvođači kućanskih uređaja krenuli u tom smjeru. Tako su hladnjaci dobili ekrane osjetljive na dodir, perilice rublja opremljene su skenerima koji procjenjuju stupanj zaprljanosti rublja, a klima uređajima se može upravljati putem interneta direktno s pametnog telefona.

I dok je proizvođačima cilj stvoriti pametnu kućnu mrežu u kojoj će svi ti uređaji biti povezani, a korisnici će njima upravljati putem aplikacija instaliranih na pametnim telefonima ili tabletima, prosječnom korisniku u interesu je da si što više olakša svakodnevni život.

‘ Tempo svakodnevnog života sve je brži. Istovremeno, pristup širokopojasnom internetu sve je pristupačniji. Ono što smo uvidjeli kroz istraživanja i razgovore s korisnicima je da žele fleksibilnost i mogućnost upravljanja kućanskim aparatima čak i kada nisu kod kuće. Među prednostima svakako moramo izdvojiti bolju kontrolu nad kućanskim aparatima i veću udobnost življenja. Mane? Kada se jednom naviknete na mogućnost uključivanja ili isključivanja perilice i klima-uređaja dok putujete kući, zaboravit ćete na klasične aparate’, kažu u Samsungu koji je nedavno predstavio svoju novu liniju pametnih kućanskih uređaja.

Pametni kućanski uređaji – broje kalorije i znaju što želite

Perlica za rublje koja sama procjenjuje koliko je rublje prljavo, određuje dozu praška za pranje, a moguće ju je uključiti putem aplikacije na pametnom telefonu gdje će pokazati i koliko je vremena ostalo do završetka pranja, samo je jedan od primjera koliko pametni uređaji olakšavaju svakodnevne kućanske obaveze. Također, ni pametni hladnjak više nije samo hladnjak, kako su nedavno pokazali iz Samsunga, već postaje središnji uređaj u kuhinji. Naime, prilikom njegovog dizajna nisu se fokusirali samo na njegovu ulogu održavanja hrane svježom već su proučili i prehrambene navike Europljana.

‘Prije nego što smo predstavili uređaj na tržištu, proveli smo nezavisno istraživanje s tvrtkom Kantar Medija, koje je obuhvatilo 5000 Europskih kućanstava iz pet zemalja – Italije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske. Doznali smo da čak 80 posto Europljana želi jesti zdravo no svega jedan od deset uspijeva održati taj plan. Više od 60 posti ispitanika priznalo je da uporno kupuju nezdravu hranu u slučaju da žele grickati ili pojesti nešto slatko, a njih 37 posto i dalje kupuje nezdravu hranu za ostatak kućanstva. Čak 70 posto Europljana izjavilo je da bi bolja organizacija kuhinje pomogla u održavanju zdrave prehrane. 40 posto naglasilo je da bi uvelike pomoglo da zdrava hrana bude prva „na vidiku“. Kada nastoje jesti zdravo, 61 posto Europljana hladnjake puni voćem i povrćem, 60 posto ne kupuje gotova jela, 44 posto jede manje ugljikohidrata, a gotovo 58 posto nastoji unositi što je moguće manje šećera’, istaknuli su iz Samsunga i dodali kako mnogo ulažu u istraživanje i razvoj, kako bi kućanski aparati bili ‘ energetski učinkoviti, zahtijevali minimum održavanja i bili jednostavni i intuitivni za korištenje.’

Što je onda sve potrebno da bi jedan pametan kućanski uređaj zaživio?

Kada dizajniramo svaki novi proizvod, neovisno o tome da li je to usisivač, mikrovalna pećnica, hladnjak, klima-uređaj ili pametni telefon odnosno tablet, uzimamo u obzir individualne potrebe svakog od korisnika. Uređaji moraju biti dizajnirani i raditi na korisniku prijazan način i moraju biti jednostavni i intuitivni za korištenje od trenutka kada ih korisnik izvadi iz kutije, sa što je moguće manje kompliciranih funkcionalnosti. Ne fokusiramo se na tehničke specifikacije kao što je usisna snaga usisivača ili brzina procesora, već na korist koju krajnji korisnik ima, kao što je čišći zrak, više prostora, ekologija i ušteda energije odnosno povećanje produktivnosti i/ili konkurentnosti’, ističu u Samsungu.

Međutim, poznato je da žene i muškarci nemaju iste kriterije prilikom kupovine uređaja. Dok je muškarcima bitna veličina i snaga, žene, priznaju u Samsungu, uglavnom razmišljaju racionalno i traže uređaje koji imaju jednostavan dizajn, visoku energetsku učinkovitost i jednostavan pristup. S druge strane, slažu se po pitanju dizajna, kvalitete izrade, jednostavnosti korištenja i nečega posebnoga što ih izdvaja iz mnoštva. Pa kako onda dizajnirati pametni kućanski uređaj koji će zadovoljiti i jedne i druge?

‘ Izgledu uređaja pridajemo znatnu pozornost, kroz pristup „ljepote i pameti“. Naši dizajnerski timovi pozorno osluškuju potrebe korisnika i uzimaju u obzir istraživanja kao što je ono o zdravoj prehrani koje smo proveli za Food Showcase hladnjak. Potom dijele viziju proizvoda koji dizajniraju i razmatraju kako ga mogu dodatno unaprijediti i implementirati specifične potrebe grupe korisnika. Vjerujemo da ćete se složiti da je najbolji pokazatelj uspješnog dizajna onaj koji je bezvremenski, a naši proizvodi odgovaraju i na taj zahtjev’, pojašnjavaju u Samsungu te dodaju kako na razvoju kuhinjskih uređaja surađuju i s vrhunskim kuharima i to od rane faze razvoja pa sve do testiranja samih proizvoda.

Lako se naviknuti na pametne kućanske uređaje

Iako pametni uređaji još uvijek cjenovno nisu prihvatljivi širokim masama, predviđa se da će tijekom sljedećih desetak godina postati nezaobilazan dio svakog kućanstva. Pa ako nas već sad televizori pozdravljaju imenom i predviđaju što bismo željeli gledati, a hladnjaci upozoravaju da bismo trebali kupiti mlijeko, što je sljedeće? Hoćemo li uskoro umjesto hladnjaka, smočnice i štednjaka imati 3D printere hrane poput onih u znanstveno fantastičnim filmovima?

‘„Nikad ne reci nikad“’, kažu u Samsungu i dodaju ‘Daleko smo od replikatora hrane iz znanstveno-fantastičnog serijala Star Trek, no već sada su dostupni pametni uređaji koji će vam pomoći u pripremi hrane i dati vam savjet kako pripremiti ukusan obrok. Naš je primarni fokus na energetskoj učinkovitosti, jednostavnom održavanju i nuđenju dugog jamstva, što osigurava miran san i zadovoljstvo kupaca’.

Dakle, u sljedećih nekoliko godina pametni kućanski uređaji postati će još ‘pametniji’, a glavni će im cilj biti olakšati nam svakodnevni život. Na to se lako naviknuti, zar ne?

Foto: Samsung

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -