10 najboljih aplikacija za poslovni put

Poslovna putovanja, bez obzira na to koliko često odlazite na njih, mogu biti naporna i iscrpljujuća. To pogotovo dolazi do izražaja kad na kraju svakog putovanja morate podnositi različita izvješća, pravdati troškove ili skupljati račune po džepovima kako biste dobili refundaciju sredstava.

Srećom, pametni telefoni omogućuju nam da barem dio tog neugodnog posla digitaliziramo i tako u nekoliko pokreta prstom po ekranu riješimo probleme koji su nam do sad oduzimali dragocjeno vrijeme.

U moru aplikacija za iPhone i Android uređaje ponekad je teško pronaći one aplikacije koje bi bile savršene baš za vas. Mi smo napravili izbor 10 aplikacija koje će vam zasigurno olakšati poslovno (ali i privatno) putovanje. Ukoliko znate za još koju aplikaciju koju bi trebalo preporučiti, javite nam u komentarima.

10 najboljih aplikacija za poslovni put

Hipmunk

Hipmunk je aplikacija za iPhone i Android, ali i koju je moguće koristiti putem internetskog preglednika, a omogućava vam u svega nekoliko sekundi da dobijete pregled najpovoljnijih zrakoplovnih karata za vaš put. Ukoliko sami plaćate poslovni put, ova će vam aplikacija ponuditi ne samo najjeftinije karte, nego i pokazati koliko koji let traje te da li je potrebno presjedati. Dodatni je plus ove aplikacije i mogućnost rezervacije hotela i to baš u onoj četvrti u gradu u kojem se trebate sastati s poslovnim partnerom. Jednostavno odaberite grad, a Hipmunk će vam pokazati kartu s hotelima. Na vama je da odaberete hotel i provjerite ima li u vama prikladnom terminu slobodnih soba. Posljednji je korak i kod kupovine karata i kod rezervacije hotela odabrati putem koje agencije odnosno web stranice želite obaviti kupovinu. Uz to, informacije o hotelu i letu možete jednim potezom poslati putem elektronske pošte ili ubaciti u svoj poslovni kalendar.

Seatguru

aplikacija za poslovni put

Iskusniji putnici koji često koriste zrakoplove, već znaju koja mjesta u zrakoplovu imaju najviše prostora za noge, koja su najudobnija, a koja najjeftinija. Međutim, ako putujete na veće udaljenosti vjerojatno će vam važno biti i koje sjedalo ima električnu utičnicu zahvaljujući kojoj ćete moći napuniti svoje prijenosno računalo kad mu se isprazni baterija ili s kojeg sjedala se najbolje vidi ekran na kojem se prikazuje film tijekom leta. Seatguru će, ovisno o zrakoplovu koji je predviđen za vaš let, prikazati raspored sjedala i označiti najbolja za vas. Uz to će i ispisati dostupne informacije o samom sjedalu tako da odmah možete znati što vas očekuje kad uđete u zrakoplov. Seatguru dostupan je i za iPhone i za Android.

AwardWallet

Česti putnici poznaju prednosti učlanjenja u programe vjernosti zrakoplovnih kompanija i hotelskih lanaca. Princip je veoma jednostavan – prikupljate bodove koje potom možete zamijeniti za besplatne ili jeftinije letove, besplatna noćenja u hotelima ili besplatan rent-a-car. No, imate li nekoliko različitih kartica programa vjernosti, uz sve ostale kartie u novčaniku, pronalazak prave može biti prava gnjavaža. Upravo tu uskače aplikacija AwardWallet za iPhone i Android. Jednostavno upišite sve programe u koje ste učlanjeni i prepustite apliakciji da prati koliko ste bodova prikupili i kad ih možete iskoristiti. Dodatan je bonus što aplikacija ne treba vezu na internet pa neće opteretiti vaš telefonski račun.

Viber

Viber je aplikacija koja u posljednje vrijeme, s pravom, konkurira Skypeu. Omogućava slanje i primanje poruka i glasovnih poziva čak i kad nemate pristup mobilnoj mreži, ali pod uvijetom da ste spojeni na internet. Dovoljno je da druga osoba također ima instaliran Viber i možete komunicirati besplatno (naplaćuje se internetski promet) bez obzira nalazite li se u Zagrebu ili Bangladešu. Osim za cijeli niz pametnih telefona, Viber je dostupan i kao aplikacija za računala pa možete komunicirati i s osobom koja sjedi u uredu.

Wi-Fi Finder

Nalazite li se u drugoj državi, provjera e-mail poruka putem roaminga može biti skupo iskustvo, stoga će vam prikladnije biti korištenje bežičnog interneta, pogotovo ako je on besplatan. Kako biste što jednostavnije pronašli hotspot ili besplatni Wi-Fi, možete upotrijebiti aplikaciju Wi-Fi Finder. Ona će veoma jednostavno i brzo pronaći lokacije bežičnog interneta u novom gradu u kojem se nalazite te vam ponuditi mogućnost bilježenja tih lokacija za kasniju upotrebu. Dodatni je plus što i prije puta možete preuzeti bazu poznatih Wi-Fi mjesta i pronaći ih kasnije bez spajanja na internet.

Expensify

aplikacija za poslovni put

Na kraju svakog putovanja treba podvući crtu i izračunati troškove. Prikupljanje svih onih računa i odrezaka od kartica, upisivanje kilometar i potrošenog benzina u putne naloge ili ispisivanje e-računa, može potrajati i oduzeti vam mnogo vremena. Aplikacija Expensify će taj neugodan dio posla obaviti u hodu i na kraju vam ponuditi da ispišete cijeli troškovnik u PDF dokumentu. Dovoljno je uslikati račun kamerom na pametnom telefonu i povezati ga s aplikacijom i ona će ga pohraniti na sigurno. Naplaćujete li svoj posao po satu, aplikacija će i to uzeti u obzir. Na kraju će vam ponuditi i da sve troškove zbroji i usporedi s posljednjim poslovnim putovanjem ili napraviti statistiku na što najviše trošite novca na putu, a samo izvješće možete isprintati ili elektroničkom porukom poslati u računovodstvo.

Evernote

Aplikacija Evernote izvrsna je za brzo bilježenje bitnih informacija dok ste u pokretu.  Jednostavno zabilježite zanimljiv članak koji ste vidjeli na internetu, fotografirajte nešto što vas inspirira ili unaprijed pripremite e-mail poruke koje možete slati kad, primjerice, kasnite negdje. Ono što ovu aplikaciju čini posebnom je u njenoj mogućnosti spašavanja i sinhronizacije bilježaka s računalom ili drugim pametnim telefonima. Tako ako i promijenite pametni telefon, vaše bilješke ostaju dostupne na vašem Evernote računu.

Google Translate

Poznavanje stranih jezika je neizbježno u poslovnom svijetu. No, nerijetko ćete se naći u situaciji da vam poznavanje engleskog neće biti dovoljno za snalaženje na putu. Google Translate prevodi s 57 različitih jezika (uključujući i hrvatski), a osim što će vam prevesti neku riječ ili rečenicu, prijevod vam može i izgovoriti kako bi se lakše sporazumijeli sa sugovornikom. Bonus je što u novoj inačici Google Translate može prevesti i cijeli dokument što će vam zasigurno dobro doći u trenucima kada nemate prevoditelja pri ruci.

XE Currency

Putujete li po Europi ili SAD-u ova vam aplikacija vjerojatno neće pretjerano trebati. No, putujete li u državu koaj ima vlastitu valutu ili poslujete li sa stranom tvrtkom, dobro će vam doći tečajna lista u džepu. XE bilježi aktualnu vrijednost više od 180 svjetskih valuta, a njegov će vam kalkulator u nekoliko sekundi preračunati iz bilo koje valute u valutu koju želite. Možete se i predbilježiti za besplatne e-mail poruke o promjeni tečaja ili vijestima vezanim za kamatne stope centralnih banaka.

CardMunch

aplikacija za poslovni put

Poslovna je kultura prilikom upoznavanja razmijeniti posjetnice. No, često nam se događa da izgubimo upravo one posjetnice koje nam trebaju u tom trenutku. Aplikacija za iPhone CardMunch rješava nas problema spremanja posjetnica i njihovog katalogiziranja. Jednostavno uključite aplikaciju i fotografirajte posjetnicu svojim pametnim telefonom. Ne samo da će CardMunch zabilježiti sve podatke s posjetnice, već će vam automatski stvoriti zabilješku u Imeniku pametnog telefona te vas povezati s osobom na LinkedInu ukoliko oboje imate profil.

Bonus na kraju:

BackWay

Snalaženje u stranom gradu može biti problem, pogotovo ako parkirate svoj automobil negdje i ne možete se više sjetiti kako doći do te lokacije. Hrvatska aplikacija za iPhone, BackWay omogućava vam da fotografirate mjesto na koje se želite vratiti, upišete bilješku i potom jednostavno nastavite svojim putem. Kada se poželite vratiti na određeno mjesto, uključite aplikaciju i pratite upute na ekranu. BackWay koristi GPS koordinate pa za njegovu upotrebu nije potrebno imati vezu na internet.

Foto: Screenshots, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -