Posao u EU

Posao u EU je vruća tema. Neki su se već počeli pakirati polako, neki još razmišljaju da li mogu pronaći bolji posao u EU i što to znači za njih….

Women in Adria već odavno surađuje s europskim stručnjacima za ljudske resure. Dorothy Dalton, suosnivačica 3PlusInternational, naše partnerske organizacije je ujedno i međunarodni stručnjak za talente. Radi i kao headhunter i kao career coach. Pronalazi kandidate do kojih je teško doći i spaja ih sa organizacijama koje ih trebaju.

Stoga smo joj postavili nekoliko pitanja o trenutnoj situaciji na europskom tržištu rada i što bi ona savjetovala Hrvatima koji žele doći raditi u EU.

Kakvo je trenutno tržište rada u Europi? Ima li poboljšanja od početka krize?

posao u eu
Dorothy Dalton

Nezaposlenost je preko 10% ali još uvijek postoji oko 1.7 milijuna slobodnih radnih mjesta u Europi. Nezaposlenost mladih je u nekim zemljama na rekordnoj visini: Grčka, Španjolska i Portugal. Prevladava “nevidljivo tržište rada” sa mnogim radnim mjestima koja se ne oglašavaju. Neke ekonomije i sektori su otporniji na krizu od drugih. Za slabije plaćene poslove TV stanice prikazuju imigrante koji su u problemima nakon iseljenja i preporuča im se oprez prije napuštanja vlastite zemlje. Uvijek ostavite novaca za povratak natrag kući u slučaju da ne ispadne onako kako ste očekivali na novom poslu u EU! Uvijek je teže dobiti posao izdaleka i mnoge organizacije ne žele platiti troškove preseljenja – stoga budite oprezni!

Koje vještine i zanimanja se trenutno traže u EU?

Networking i online prisutnost su jako važni. Preporučila bi stratešku izgradnju mreže kontakata i nikako ne odlaziti iz Hrvatske prije nego dobijete posao u EU. Inženjeri se uvijek traže, osobito ako istovremeno posjeduju MBA titulu, znanstvenici svih disciplina također. ICT sektor ima veliku potražnju za stručnjacima. Znanje europskih jezika je prednost, uz engleski koji je obavezan.

U Hrvatskoj se trenutno puno priča o Europassu. Svi misle da oubičajeni životopis više ne vrijedi kad uđemo u EU. Da li je to stvarno tako?

Europass se koristi u europskim institucijama ali je za većinu organizacija i headhuntera predugačak tako da  baš nije općeprihvaćen. EU headhunteri kandidate traže na LinkedIn-u, Xingu ( Njemačka), Viadeu ( Španjolska, Italija, Francuska)- ovisi koje tržište žele targetirati.

>>Modearn životopis

Mi u Hrvatskoj baš ne volimo seliti zbog posla. Da li je to uobičajeno u EU?

Ljudi u EU se danas više sele zbog posla, ali to je odraz trenutne situacije. Ugovori na određeno vrijeme su uobičajena praksa, kao i otkazi. Oni koji znaju jezike su definitivno u prednosti. Trenutno je veliki val Španjolaca ušao u Veliku Britaniju. Ali europske kulture su jako različite tako da tranzicija može biti teška.

Foto: Dreamstime/Piotr Marcinski

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Ako netko razmišlja na vrijeme o svojoj karijeri bilo bi dobro da zna kako ono što se traži je znanje starnog jezika, obavezno engleski i još jedan ovisno u koju zemlju ide raditi. Naravno diploma iz struke je drugi uvjet, ali neovisno o području u kojem ste ekspert treba ulagati jednako i u učenje jezika. Ne bi trebalo biti problema ukoliko imate to dvoje. I malo sreće uz to je uvijek dobrodošlo. 🙂

  2. Ako planirate tražiti posao u inozemstvu imajte na umu da je potrebno imati prevedene diplome i papire na strani jezik. Pripremite se na vrijeme.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -