4 znaka da je vaša poslovna ideja grozna

Bez obzira na to koliko se dali u neki biznis i koliko poduzetničke strasti imali u sebi, ako je vaša početna poslovna ideja loša, imat ćete mnogo problema u poslovanju. Prva vještina koja vam je potrebna za poduzetnički uspjeh je znati razlikovati dobru ideju od loše.


Pročitajte još: Posao s najboljom prijateljicom zvuči kao dobra ideja? Evo kako su ove najbolje prijateljice postale uspješne poduzetnice!


Ideje u poduzetničkom svijetu mogu biti prilično osjetljiva tema. Svatko će uvijek misliti da je njihova poslovna ideja odlična, a tko ste vi da im proturječite? Uostalom, mnoge ideje koje su njihovim tvorcima donijele planetarno bogatstvo, poput Ubera, Amazona ili Airbnba, nekome su u početku sigurno zvučale strahovito glupo, piše portal Entrepreneur.

No ipak, postoje neki znakovi koji bi u startu mogli ukazivati na lošu poslovnu ideju, onu koja će vas koštati mnogo novaca, živaca i vremena, a neće vas dovesti nikuda. Prije nego što s nekom idejom krenete dalje, pripazite na ova četiri znaka.

Neoriginalna poslovna ideja u izrazito kompetitivnom području

Neka su tržišta jednostavno prezasićena. Budimo realni, računovodstveni servisi i marketinške agencije danas se mogu naći na svakom uglu, tržište je izrazito kompetitivno pa ako se želite upustiti u nešto takvo dobro razmislite.

Ovo nipošto ne znači da se ne bi trebali upustiti u poduzetništvo ako ste u tim branšama. To samo znači da dobro razmislite prije nego otvorite firmu koja će imati isti poslovni model i ciljane klijente kao i svi drugi koji već posluju.

Kada se upuštate u izrazito kompetitivnu branšu, prva stvar koja vam mora biti na pameti nije kako ćete istim načinom poslovanja preoteti dio tržišnog kolača (jer vam vjerojatno neće uspjeti), već se morate u potpunosti usmjeriti na inovacije. Koji su najnoviji trendovi? Koji je dio populacije podzastupljen u targetiranju klijenata? Možete li se specijalizirati za nešto čime se ne bave svi ostali u toj branši? Možete li ponuditi novi i inovativni pristup tom području ili poslovanju? Ovo su pitanja koja si morate postaviti prije nego što otvorite još jednu kompaniju u moru istih.


Pročitajte još: Zašto je tišina važna za generiranje novih ideja?


Previše vremena radite prototipu proizvoda

Imali ste ideju za proizvod ali sada se već jako dugo mučite da ga dovedete do prve verzije? Možda vam je proizvod u glavi izgledao zanimljivo, ali ako na kraju niste sigurni kako ga izvesti u praksi, možda i nije baš najbolja poslovna ideja.

Mnoge kompanije na tržište izbacuju prototipe proizvoda da vide kako će reagirati potrošači na tržištu. Ovo se posebno odnosi na tehnološke kompanije. I dok tehnološki giganti poput Applea ili Facebooka imaju dovoljno resursa za eksperimentiranje s proizvodima koji neće polučiti veliki uspjeh, vi možda niste u takvoj situaciji. Stoga je nekada bolje odustati prije nego što uložite previše sredstava u nespretno izveden prototip koji nikada neće ugledati sljedeću fazu.

Ideja vam je dosadna

O da, ima i toga. Ljudi katkad razviju genijalnu ideju u glavi, no kada dođe do njezine realizacije više ne osjećaju ništa. Ili im netko predstavi briljantni poslovni plan, no njima osobno on ne predstavlja mnogo. Ovo je znak za najveću uzbunu.

Većina poduzetnika koja uđe u nešto što ih osobno ne zanima, što ih čak i dosađuje, često zanemaruju pravila dobrog poslovanja pa kompanija na kraju propadne ili jednostavno od nje odustaju. Budite posebno oprezni kada se sami nađete u poziciji da predstavljate ideju potencijalnim partnerima. Ako u bilo kojem trenutku primijetite da nisu previše zagrijani, bježite od njih glavom bez obzira.


Pročitajte još: Kada i kako se zaštititi od krađe ideja, projekata…?


Uskačete na popularni vlakić

Primijetili ste da je neki proizvod postao veliki hit i sada bi htjeli uskočiti na taj ‘vlakić’ prodaje? Bez brige, niste jedini. Većina trgovaca nanjušila je potpuno istu stvar. Popularni primjer ovoga bile su trgovine koje prodaju maskice za mobitele. Posljednjih je godina jedna takva iznikla na svakom uglu, da bi se nakon mjesec dana već zatvorila. Primjer je i pandemija.

Ako želite zaraditi na takvim trendovima trebat će vam izrazito mnogo resursa. Ovo možda jesu ideje za brzo zaradu, ali nekome mogu označiti i brzu propast. Ako nemate neku slavnu osobu koja će u kratkom roku lansirati vaš proizvod među zvijezde, velike su šanse da ćete na kraju izgubiti sve što ste uložili.

Foto: Yan Krukov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -