Poslovni svijet ne trpi višak modnih dodataka – treba li nam ‘poslovni’ nakit?

Zasigurno ste se puno puta susreli sa situacijom u kojoj sjedite na sastanku, a osoba koja govori na sebi ima prsten, naušnice, ukosnicu, šal, nekoliko narukvica. Sve je stvar izbora kako ćemo izgledati, no jesmo li svjesni kako višak nakita i drugih modnih dodataka djeluje na našu fokusiranost na sadržaj o kojem osoba govori?  

Sve je počelo s anti-modnim stilom odijevanja 

Poslovni stil oblačenja nije poznat po bojama ili mnoštvu detalja, nekada je ovaj stil više bio anti-modni nego modni. Svojom jednostavnošću kroja i boja nije odavao ništa o samoj osobi. Nekada je odjeća u tom svijetu bila potpuno nenapadna jer je željeni učinak bio taj da ostavljate dojam odmjerene, suzdržane i radišne osobe. No, suvremeni način poslovanja pokrenuo je potpuno drugačije trendove. 


Pročitajte više: Moć nakita: Kako su modni dodaci uzdrmali javnost i poslali važne političke poruke?


Modnim dodatkom istaknuti se u poslovnom svijetu  

Danas se u poslovnom svijetu nerijetko prate isti trendovi kao i u drugim ‘svijetovima’. Uzima se od modnih dodataka nešto specifično čime se može upotpuniti svakodnevna kombinacija. Kako bi se izdvojili iz mnoštva, ljudi sve više koriste upečatljive satove, narukvice, ogrlice, šalove i druge zanimljive dodatke. No, gdje je granica dobrog ukusa? Koliko je nakita dovoljno da biste poslali poruku o tome da imate svoj stil, a opet da taj isti nakit ne postane dominantan? Višak nakita može preuzeti dio neverbalne komunikacije, a ona je jednako važna kao i verbalna. Rezultat vam se neće svidjeti – vašim bi sugovornicima nakit mogao ukrasti pažnju namijenjenu vašim riječima i poruci koju nastojite iskomunicirati.


Pročitajte više: Nakit je must have dodatak na videopozivu!


Nakit je dio neverbalne komunikacije 

Iako ne postoji točno mjerilo koliko komada je dovoljno, postoji dobro staro pravilo manje je više. Treba biti svjestan da će upečatljiva torba, šal, nakit ili sat smanjiti fokus vaše publike s vas i s onoga što govorite, na naš izgled. Kada niste sigurni nosite li previše nakita u uredu, odaberite što manje komada ili barem jedan skinite sa sebe. Za neka konvencionalnija radna mjesta bit će dovoljan samo jedan komad nakita, a sve iznad toga bit će pretjerano. S druge strane kreativnija radna mjesta dozvolit će nošenje više modnih dodataka, no svakako kod prelaska na novo radno mjesto korisno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  • Kakva je politika tvrtke 
  • Kultura oblačenja unutar samog ureda 
  • Znati kada je primjereno nositi skupocjeni nakit 
  • Izbjegavanje nakita koji vas ometa u radu 

Foto: Unsplash, Kelly Sikkema

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -