Poslovno odijevanje po danima u tjednu

Otkad sam ušla na tržište rada imam isti ritual: svaki ponedjeljak na sebe stavljam najbolju odjevnu kombinaciju i idem na posao. Na repertoaru bude neka uska, poslovna suknja, cipele na petu, košulja u boji i efektan remen. Takvo što se možda eventualno dogodi i u utorak, da bih do petka već bila u trapericama i tenisicama. I izgleda da nisam sama u tome. Pa zašto nam je poslovno odijevanje ležernije kako radni tjedan odmiče?

“Dress to impress”

Anketa Daily Maila na ovu temu pokazala je da se žene ponedjeljkom odijevaju „kako bi impresionirale“. Točnije, čak 74% žena to radi. Već idući dan taj postotak pada na 69%, da bi se do kraja tjedna smanjio na 43%. Petkom većina žena nosi traperice, odnosno ležernu odjeću, s time da navečer „uskoče“ u nešto elegantnije.

Jerneja Agić, savjetnica za imidž, kaže da jedan od mogućih uzroka ovog fenomena može biti to što žene jednostavno nemaju dovoljno business odjeće da bi svaki dan u tjednu imale drugi outfit. „Moguće je, isto tako, da nemaju vremena pripremiti takav outfit svaki dan, jer on ipak zahtjeva nešto više pripreme. Vikendom, odnosno nedjeljom, imaju više vremena, što objašnjava business outfit za prva dva radna dana u tjednu“, pojašnjava.

Prema anketi neke žene imaju naviku nositi još jedan par cipela (jedna od tri) ili komad odjeće (jedna od četiri) u ured te se po potrebi presvući.

I opet se vraćam na svoje odijevanje. Mogu reći da sam ponedjeljkom uvijek puna ideja koje su se nakupile tijekom vikenda, osjećam se kao da u ponedjeljak hrlim osvojiti svijet, da počinje ona „nova ja“, a ona zahtjeva i moćniju odjevnu kombinaciju. Do kraja tjedna mi je, naravno, najvažnije da mi je udobno, da mogu potrčati za tramvajem te da ne moram u svakom trenutku popravljati remen koji, iako predivno izgleda, stalno nekamo „bježi“.

Poslovno odijevanje za svaku priliku

Zanimljivo je da se spomenuti uzorak ponašanja ne javlja samo kad je odijevanje u pitanju, već i uređivanje. Ispitanice tvrde da je srijeda dan kada najmanje brinu o frizuri i nanošenju šminke, njih čak 62%.

Stvari se malo „poboljšavaju“ četvrtkom kod onih žena koje taj dan poslije posla planiraju izlazak. One se u tom slučaju ipak odijevaju elegantnije i više vremena posvećuju frizuri te make-upu, dok petkom uskaču u tenisice (24%) i traperice (32%).

Alain Mehada, osobni stilist koji je i sudjelovao u anketi, kaže da se žene ponedjeljkom odijevaju profesionalnije i „moćnije“ jer se onda tako i osjećaju te lakše mogu podnijeti sve što radni dan stavi pred njih.

Jerneja tvrdi da bi žena na radnom mjestu koje zahtjeva Smart busines outfit ili Powerful business outfit (predsjednica/članica Uprave, CEO), trebala tako biti odjevena kroz cijeli tjedan. „Istina je da neke tvrtke petkom dozvoljavaju ležernije odijevanje te je u tom slučaju dozvoljeno odjenuti dress code Friday casual odnosno Smart Casual, ali istina je i da su istraživanja na tu temu otkrila kako su radnici petkom u opuštenom outfitu bili sporiji te manje efektivni, jer je ležernija odjeća utjecala i na ležerniji rad“, kaže te dodaje da iz tog razloga veliki broj tvrtki više nema „casual Friday“.

Odijevanje uvelike ovisi o vrsti posla kojom se bavite, poziciji na kojoj se nalazite te općenito “duhu” tvrtke čiji ste dio, no postoje određena “zlatna pravila” kojih se uvijek možete pridržavati i izgledati dobro bez obzira na to jeste li “napucani” kako ponedjeljak zapovijeda ili baš i ne.

poslovno odijevanje
Pinterest

 

 Foto: Mizhattan, StylishPetite

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

  1. Ja također ponedjeljkom imam puno bolji outfit nego ostale dane, ali i petkom također jer obično je to dan za kavu nakon posla sa frendicama. Međutim zanimljivo je kako to usklade oni koji moraju imati određenu vrstu radne obuće i odjeće… ili je njima jednostavnije jer ne moraju raditi u onom u čemu idu i odlaze s posla… Odlično bi bilo kad bi i ja imala garderobu na poslu i svoj ormarić…. Nemam samo svoj ured i ključ te nisam u mogućnosti tako nešto izvesti….. Šteta.

  2. Ponedjeljak je, imaz klasično krojenu uredsku haljinu i kardigan… a za sutra već planiram tuniku i crne hlače. Do petka će biti traperice, majica i vesta. LOL Istina.

  3. Kod mene je očito sve krivo heheeh ponedjeljkom najlošije, a što se više bliži kraj radnog tjedna to se ljepše i obucem hehehe petkom obično haljine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -