Postignut dogovor: EU zabranjuje uvoz ruske nafte

Čelnici 27 država članica Europske unije u ponedjeljak su postigli dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji uključujući i zabranu uvoza ruske nafte do kraja ove godine. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na svom Twitter profilu kasno sinoć je objavio da su se usuglasili oko zabrane uvoza dvije trećine ruske nafte koja se doprema brodovima, dok će se naftovodom Družba nafta iz Rusije dopremati u EU.

Šesti paket sankcija

“Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja”, napisao je Charles Michel na Twitteru.

Osim velikog smanjenja uvoza nafte iz Rusije,  sankcijama je obuhvaćena najveća ruska banka Sberbank koja je isključena iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama. Zabranjeno je emitiranje trima ruskim televizijama  i donesena je odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Prijedlog o potpunom embargu na rusku naftu nije usvojen kako je zamišljen u prvobitnoj verziji jer se nekoliko država na čelu s Mađarskom nije slagalo s time. Odluka da se kopnenim naftovodima još neko vrijeme doprema ruska nafta donesena je kako bi zemljama koje nemaju izlaz na more omogućila opskrbu dok ne pronađu novo rješenje.


Pročitajte više: Što rast cijena goriva znači za građane?


Financiranje „ratnog stroja“

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je uoči samita europskih čelnika o novim sankcijama Rusiji pitao „Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa?“, prenosi Večernji.hr.

Na samitu nije bila samo riječ o embargu na naftu, već se razgovaralo o rješenju za izvoz žitarica iz Ukrajine u Europu, ali i zemlje sjeverne Afrike koje su velike uvoznice.


Pročitajte više: Hoće li globalnu nestašicu hrane zbog rata u Ukrajini osjetiti i Hrvatska?


Stiže nestašica hrane?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je šefovima država i Vlada EU okupljenima na sastanku u Bruxellesu da će blokada ukrajinskih luka dovesti do povećanja cijena hrane i da će nestašica hrane izazvati glad u Africi i Aziji što bi moglo dovesti do nove migrantske krize.

“Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Europi.”, rekao je Zelenski, nazivajući rusku taktiku “ucjenom hranom“, piše Večernji.hr.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako Hrvatska može pomoći u opskrbi zemalja sjeverne Afrike žitaricama iz Ukrajine preko jadranskih luka.

Foto:PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -