Sretan Svjetski dan pizze! Ovako je nastalo jelo kojem ne možemo odoljeti

Najpopularnije je jelo na svijetu, a vrlo vjerojatno i najstarija fast food hrana. Porijeklo vuče iz Babilona i Egipta, poznati oblik je dobila u Italiji, a u prošlom stoljeću osvojila je srca Amerikanaca. Rijetke su osobe koje ne vole ovo jednostavno jelo na koje možete dodavati što god srce poželi. Iako prosječna energetska vrijednost dva komada iznosi oko 744 kalorije, ne možemo joj odoljeti. Pravi je trenutak za napraviti ili naručiti ju, jer danas je Svjetski dan pizze!

A kako smo došli do nje? Povijest pizze započinje u Babilonu, Egiptu i ostalim drevnim kulturama. Njezina preteča bila je plosnata lepinja koja je više nalikovala piti. Pizza je tijekom vremena sve više sličila na ovu koju danas poznajemo. U antičkoj Grčkoj i Rimu lepinja od brašna i vode prelijevala se maslinovim uljem, a dodavao joj se češnjak i mediteranske trave.

Prva pizzeria iz 19. stoljeća

U predrenesansno vrijeme, pizza je popularna u pokrajini Campagni i u Napulju, koji je inače poznat kao grad u kojem je “rođena” pizza. Zanimljivo je da su pizzu u početku jeli siromašni seljaci i pučani, koji su na nju krenuli dodavati slaninu i sir. U 16. stoljeću Talijani su se, nakon otkrića Amerike, prvi put susreli s rajčicom. Naravno, u Napulju su i nju odlučili dodati pizzi.

Od 18. stoljeća na pizzi možete vidjeti i mozzarellu. Tada se ovo slasno jelo već uvelike krenulo prodavati i na ulici. Upravo one iz Napulja zbog rajčice i mozzarelle na glasu su kao najbolje u Italiji. Za povijest pizze važna je 1830 godina. Tada je u Napulju otvorena prva pizzeria na svijetu. Nazvana je “Antica Pizzeria Port’ Alba“, a i dan danas posluje u istoimenoj ulici na kućnom broju 18.

Mnogi Talijani pizzu Margheritu smatraju jedinom pravom pizzom. Ona je nastala povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite, čije ime pizza i nosi, Napulju. Tada je Rafaele Espozito, majstor za pečenje pizze osmislio patriotsku pizzu s bojama talijanske zastave. Obogatio ju je crvenoj rajčicom, bijelom mozzarellom i zelenim bosiljkom. Zbog toga ga mnogi smatraju ocem pizze, piše Podravka.


Pročitajte više: Morate isprobati ovu najslasniju pizzu ikad!


Zaštita njezine autentičnosti

U Italiji se ovo jelo u 19. stoljeću toliko populariziralo da se kreće jesti za doručak, ručak i večeru. Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dolazi i u Ameriku. Najprije su je doseljenici pravili samo za svoje potrebe. Početkom 20. stoljeća otvaraju vlastite pekare i pizzerije, pa je tako prva pizzeria u Americi otvorena 1905. u New Yorku. Ipak, pizza je tamo, kao i u ostatku svijeta, postala popularna nakon Drugog svjetskog rata.

Kako bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju je osnovana organizacija “Verace Pizza Napoletana”. Imaju svoja stroga pravila prema kojima pizza mora biti načinjena isključivo od brašna, prirodnog kvasca, soli i vode. Mora se mijesiti rukom ili strojem koji se ne zagrijava te oblikovati isključivo rukom do propisanih 30 cm u promjeru.

Pizza se onda polaže na kameno dno ozidane peći od opeka koja se prethodno satima loži isključivo drvima da bi se postigla temperatura preko 300°C. Kad je gotova, pizza mora biti ravnomjerno ispečena, mirisna, ne previše hrskava te s jasno istaknutim bijelim rubom.

Foto: Pinterest

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -