3 žene koje su ovih dana uzdrmale javnost

Biti uspješna u svom poslu, i istovremeno biti pod povećalom javnosti, za mnoge žene to predstavlja karijerni scenarij iz snova. Međutim, nije sve tako jednostavno. Nataša Novaković, Ivana Marković i Dora Kršul, svaki dan se susreću s prednostima i manama koje ovakan način rada predstavlja. Često izložene kritikama, one hrabro ustraju i dokaz su da žene u Hrvatskoj mogu biti uspješne na vodećim pozicijama i mijenjati svijest građana oko gorućih tema u društvu.

Uspješne i pod povećalom javnosti

poznate žene
Nataša Novaković

Nataša Novaković je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a za nju početak rada na čelu Povjerenstva definitivno nije bio lak. Svakodnevno se susreće s mnogim kritikama, pritiscima i prozivkama, ali to je nije obeshrabrilo u obnašanju dužnosti. Afera Borg koja je još uvijek potresa javnost, dovela je u pitanje i legitimitet premijera Plenkovića, jer naime iz sredstava Agrokora, stotine milijuna kuna zaradili su savjetnici koji su pisali zakon po kojem je restrukturiranje provedeno.

Plenković je nedano podnio zahtjev za njezinim izuzećem iz odlučivanja o slučaju povrede načela, što je Povjerenstvu svakako otežan rad. Iako Natašu ne zanima politika, našla se u situaciji koja ju veže s političkim vrhom. Oko ovog slučaja i zahtijeva premijera, Povjerenstvo će se obratiti Hrvatskom saboru. Kao žena na čelu ovakvog tijela, Nataša je odlučila da se na nivo osobnih sukoba neće spuštati i time je pokazala svoju snagu i učvrstila svoje mjesto predsjednice Povjerenstva. Iako ponekad poželi dignuti ruke od svega, jer ova pozicija nije jednostavna, Novaković svoj posao obavlja profesionalno i časno.

Nesvakidašnji potez i osuda nasilja

Još jedna žena koja je ovih dana pod povećalom javnosti je gradonačelnica Supetra, koja je odvažila napraviti nesvakidašnji potez i zadala udarac Torcidi. Nakon ružnog incident koji se dogodio u ulici Hrvatskih velikana u Supetru na Braču, u kojem je sudjelovalo više osoba, Ivana Marković je povukla donacije Torcida kupu. Policija je utvrdila da je više osoba napalo skupinu od pet mlađih osoba, koje su tom prilikom lakše ozlijedili. Marković je osudila nasilje u svakom obliku, a posebice ovo koje se dogodilo u Supetru.

Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila je povući odluku o donaciji ovog događaja jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa. Svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom poželjala je brz oporavak i apelirala na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti.

Rad koji intrigira

Kako je to biti mlada žena, a istovoremeno i uspješna u svom poslu, zna Dora Kršul. I njeznin karijerni put nije jednostavan, ali danas je Dora Kršul jedna od novinarki koja svojim istraživačim radom intrigira javnost. Nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko, ali i za istraživačko novinarstvo Dora Kršul je dobila za rad „Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca iz romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju”, koji je objavljen 1. srpnja 2017. na portalu Srednja.hr.

Rad Dore Kršul možemo smatrati poželjnim putokazom za današnje novinarstvo. Svojim kontinuiranim istaživanjem i prozivanjem odgovornih osoba iz politike i akademske zajednice, pokazuje da novinarstvo još uvijek može i mora biti analitično i zahtjevno za čitatelje, i na taj način se daje smisao javnom prostoru. Iako je i premijer Plenković komentirao njezin rad kao “istraživački pokušaj”, o Dori pišu svi mediji, a ona je dokaz da se novinarstvo živi, a ne samo radi.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

platforma za kreativce

Senita Slipac: Živjela u SAD-u, Palestini, Afganistanu… a sad stvara svoju...

Senita Slipac svoju američku adresu na godinu dana odlučila je zamijeniti bosanskohercegovačkom. Bilo je to 2012., a danas – desetljeće kasnije...