Pravilo od dvije minute pomoći će vam da se lakše usredotočite

Žene su poznate po multitaskingu. Za neke je to spas, drugima je prokletstvo. Iako bi  bilo bolje koncentrirati se samo na jednu stvar, pa tek kad se ona završi da se krene dalje, no u praksi to baš i ne funkcionira.

„Ukoliko traje manje od 2 minute, učinite to odmah“

Osim što postoji jednostavna metoda ABCDE uz koju možete lakše organizirati svoju to-do listu, te odrediti zadatke po važnosti, portal The Muse piše o još jednom sasvim jednostavnom rješenju za ovaj problem.

Riječ je o pravilu od dvije minute,  a glasi „Ukoliko traje manje od dvije minute, učinite to odmah“.

Ponekad je u redu prekinuti posao koji radimo i brzinski odraditi neki zadatak. Bilo da je riječ o odgovaranju na SMS poruku kako biste potvrdili točno vrijeme druženja, pranju žličice ili šalice koju ste koristili, printanju nekog važnog dokumenta… Zbog takvih stvari možete zaustaviti ono što ste radili i riješiti se toga što vam je stalno u mislima.  Jer ukoliko odmah prijeđete na tu stvar, stalno ćete razmišljati o tome.  Ako će vam uzeti najviše dvije minute vremena, zašto se ne biste riješili toga?

No, ima situacija kada to nije pristojno i kad pravilo ne vrijedi. Primjerice, ne možete nekog prekinuti usred razgovora i reći mu da zadrži svoju misao, kako biste vi u tom trenutku riješili neku manje važnu stvar.

„Ukoliko traje duže od dvije minute, zabilježite to za kasnije“

No, ukoliko bi vam taj zadatak uzeo više vremena, nema smisla prekidati trenutni posao, jer ćete tako samo gomilati nedovršene zadatke. Ali kako ne biste zaboravili na taj zadatak, svakako ga zabilježite i stavite na neko vidljivo mjesto, kako biste se njemu posvetili kasnije.

Zvuči jednostavno, zar ne?

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -