Krenula je u bitku protiv korupcije i skupo ju platila. Zbog korone nas je napustila velika žena: Umrla je Ankica Lepej

Ankica Lepej najpoznatija je hrvatska zviždačica koja je 1998. godine razotkrila aferu vezanu uz imovinsku karticu predsjednika Tuđmana. Naime, na bankovnom računu svoje supruge, Ankice Tuđman imao je neprijavljenih 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara. Priču je objavio Jutarnji list.

Jedna od prvih hrvatskih zviždačica

Ankica Lepej radila je u banci, a zbog te je dojave izgubila posao i bila kazneno gonjena. Osim nje, posao je izgubio i njen suprug te su oboje živjeli u siromaštvu, no nikad nije požalila svoju odluku, prenosi Index.

“Moj dojam je bio da je ona bila vođena isključivo činjenicom da u imovinskoj kartici predsjednika države nisu bili točni podaci i da je to željela otkriti javnosti u ime javnog interesa. Bila je potpuno spremna preuzeti sve posljedice svog čina, smatrala je da je postupila ispravno i u interesu građana Hrvatske”, izjavila je Alaburić tada za Index.


Pročitajte više: Doživljavaju li žene zviždačice veću represiju od muškaraca?


S tugom se oprostile od nje Alaburić i Sarnavka

Poznata hrvatska odvjetnica Vesna Alaburić, koja je bilja uključena i u slučaj Ankice Lepej, za dnevnik.hr potvrdila je da je jedna od prvih hrvatskih zviždačica izgubila bitku s virusom. Lepej je imala zdravstvenih tegoba i prije obolijevanja koronavirusom.

Javnost je o smrti ove prevažne žene saznala od Sanje Sarnavke, bivše predsjednice udruge B.a.B.e. i bliske suradnice preminule Ankice Lepej.

Značaj te hrabre žene za Hrvatsku je neizmjeran. U svijetu korupcije i uhljebljivanja, ona je riskirala vlastitu egzistenciju radi istine – i skupo ju je platila. Ankice, laka ti zemlja.

Foto: Facebook, Mark Reinstein: Wikipedija, Zdenko Lučić: Wikipedija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -