Prirodni dezodoransi najbolji izbor u borbi protiv neugodnih mirisa

Bez obzira koje godišnje doba bilo, znojenje ne možemo izbjeći. Dok se neki ljudi nimalo ili malo znoje, većina nema tu sreću. Iako je znojenje zdravo, svima stvara neugodnost, a naročito ženama. Iako je ljeto gotovo prošlo, dolazi nam razdoblje dugih rukava, kaputa i ostalih odjevnih predmeta s kojima, na žalost, ne možemo izbjeći znojenje. Naročito ako smo u žurbi na sastanak ili jednostavno kasnimo na posao.

Zato su dezodoransi i antiperspiranti za većinu žena spas. Imamo ih u svakoj torbici i kupaonici i koristimo ih gotovo svakodnevno.

Dezodoransi i antiperspiranti štetni za zdravlje

Upravo je u tome i problem. Kao i svaki drugi proizvod koji nanosimo, antiperspiranti i dezodoransi se upijaju u našu kožu nakon nanošenja te odlaze direktno u naše tijelo.

Već su napravljene brojne studije koje su pokazale da antiperspiranti i dezodoransi nisu toliko bezopasni kao što svi misle. Kao i kod većine kozmetičkih proizvoda ili proizvoda za njegu tijela, i kod dezodoransa i antiperspiranata možemo pronaći brojne kemikalije. A neke od njih su povezane s rizikom od razvoja raka dojke.

Jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka je i aluminij klorhidrat koji se upotrebljava u antiperspirantima. Tu aluminijevu sol su neka istraživanja povezala s brojnim zdravstvenim problemima, kao što su razni neurotoksični efekti, rak dojke, a kod muškaraca smanjuje i reproduktivnu moć. U Francuskoj je Agencija za zdravstveni nazor proizvoda čak preporučila ograničenje upotrebe aluminijevih soli u antiperspirantima upravo zbog mogućih zdravstvenih rizika.

Također, znanstvenici su otkrili da se aluminij apsorbira preko kože, ulazi u krvotok i odlazi direktno u naš mozak, gdje se nakuplja, te su taj proces povezali čak s porastom rizika od razvitka Alzheimerove bolesti.

S druge strane se do nedavno smatralo da su dezodoransi puno bolji od antiperspiranata, ali istraživanja su pokazala da to ipak nije tako. Naime, dezodoransi pak sadrže paraben, koji se kod mnogih žena povezuje s rakom dojke. Paraben je pronađen u uzorcima tkiva nakon obdukcije kod 99% žena koje su bolovale od raka dojke.

Parabeni su kemikalije koje imaju svojstva estrogena, što može dovesti do smanjenja mišićne mase, skladištenja masnoće i rasta grudi kod muškaraca.

Koriste se kao konzervansi u različitim proizvodima, a ne samo dezodoransima ili antiperspirantima, kao što su losioni i kreme za sunčanje, šamponi i regeneratori, kozmetika i make-up, gel za brijanje, farmaceutski lijekovi ili paste za zube.

Kod kupnje takvih proizvoda obavezno obratite pozornost na etiketu i sastojke proizvoda. Parabeni se najčešće označavaju kao metil paraben, etil paraben, propil paraben, butil paraben, izobutil paraben i E216.

Prirodni dezodoransi kao bolji odabir

Naravno, najbolje bi bilo kada ne bi trebali koristiti dezodoranse i antiperspirante. Ovakva istraživanja o štetnim kemikalijama u ovim proizvodima ne znači da se morate odreći njihovog korištenja.

Zapravo, najbolje rješenja vam je korištenje prirodnog dezodoransa. Kao i kod mnogih drugih problema, zdravstvenih i kozmetičkih, priroda ima najbolje rješenje za borbu protiv neugodnih mirisa. Na našem tržištu postoje takvi prirodni proizvodi. Naše članice i partnerice u članskom programu, Alva i Mala od lavande, nude cijeli niz proizvoda prirodne kozmetike, među kojima su i prirodni dezodoransi.

Prirodna kozmetika Alva ima liniju vrhunskih kristalnih dezodoransa bez aluminija, a potvrda njihove uspješnosti i kvalitete su i tri nagrade koje je roll-on dezodorans osvojio. Alvini kristalni dezodoransi koriste i kalijevu sepsu, koja pruža dvostruku učinkovitost kod prevencije neugodnih mirisa.

Prirodni_dezodoransi_1
Alva roll-on 59,99 kn
Prirodni_dezodoransi_Alva
Deo stick za osjetljivu kožu, 71,99 kn

Mala od lavande također pruža cijeli niz proizvoda prirodne kozmetike, uključujući i dezodoranse i to u obliku deo kreme. Budući da je krema napravljena od prirodnih sastojaka bez ikakvih emulgatora, potrebno ju je povremeno promiješati, a radi lakše aplikacije najbolje ju je nanositi na vlažnu ili mokru kožu.

Prirodni_dezodoransi_3
Mala od lavande, 39,99 kn

Na proizvode iz linije Alva i Mala od lavande WiA članice imaju 15 % popusta.

Foto: 123rf, Alva, Mala od lavande

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -