Kako pravilno njegovati kožu u ljetnim danima

Tijekom ljetnih mjeseci mnogima je često prvo na listi prioriteta dobiti što ljepšu i jaču preplanulu boju jer ona postaje mjerilo uspješnosti godišnjeg odmora. Ne nasjedajte na opasne trendove i pravilno pripremite i zaštitite svoju kožu od sunca.

Koža brine za nas

U nekoliko tjedana koliko provodimo na godišnjem odmoru izlažemo se suncu više nego u cijelom ostatku godine. Takva promjena predstavlja svojevrstan šok za kožu, koliko god to ne izgledalo tako u samom odrazu u ogledalu nakon sunčanja. Nakon pretjeranog izlaganja suncu vidi se užarenost i upala kože, a nerijetko su tu i jake opekline od sunca koje mogu ostaviti trajne posljedice u obliku ožiljaka.

Koža je naš najveći organ pa je logično da se za nju pobrinemo u istom omjeru u kojem nam i ona sama daje zaštitu. Sama briga ne podrazumijeva manično mazanje s nekoliko sredstava tijekom boravka na suncu, već i pametnu pripremu prije samog sunčanja.

Važna hidratacija

njega kože

Potrebno je redovito koristiti piling kako bi se uklonile mrtve stanice sa kože i omogućilo prodiranje losiona i svih ostalih preparata kojima nakon toga treba hidratizirati kožu. Ukoliko su pore zatvorene oni neće moći ni doprijeti do kože. Ovakva procedura trebala bi se provoditi barem dva puta tjedno.

Sljedeći je savjet – sprijateljite se sa vodom. Visoke temperature dovode do unutarnje dehidracije organizma što znači da su tada usporeni i cirkulacija i izbacivanje toksina iz organizma. Minimalan unos tekućine trebao bi otprilike izgledati tako da svaka 2 sata popijete čašu vode, a izvana možete prskati neki hidrolat koji vam odgovara, termalnu vodu ili nanositi losion.

Zaštita pri izlaganju suncu

Ako provodite više sati na suncu, sredstva za zaštitu preporučaju se nanijeti čak i ispod lagane odjeće. Za ciljano sunčanje postoji velik izbor sredstava za zaštitu. Proizvode za ubrzano tamnjenje kao što su balzam ili ulje od mrkve nanosi se prvo, a ostala sredstva za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom uvijek idu zadnja na kožu. Ukoliko obrnete redoslijed sredstvo za zaštitu od sunca gubi svoju učinkovitost.

U kozmetičkoj torbici poželjno je imati i sredstva za eventualne opekline od prekomjernog boravka na suncu kao SOS pomoć.

Važno je znati da se koža koja se ljušti ne smije skidati, već je taj dio kože potrebno jako dobro hidratizirati i ne ostavljati suhim. Tijekom tuširanja ručnik se ne trlja po opeklini već se samo tapka. Koža se mora sama oljuštiti jer u protivnom ostaju trajne posljedice poput tamnijih ili svjetlijih mrlja koje mogu postati ožiljci.

Pobrinite se za svoju kožu i uživajte u preostalim ljetnim danima!

Foto: Unsplash, Mala od lavande

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...