Priručnik “Tip of the Week” predstavlja uspješnu perspektivu poslovanja u jugoistočnoj Europi

Ugledna izdavačka kuća Naklada Nika u vlasništvu naše članice Katarine Ivanković Marić upravo je objavila inovativni poslovni priručnik, kao prvu knjigu nove poslovne biblioteke.

Priručnik je od iznimne vrijednosti za mlade poduzetnike i studente koji će jednog dana biti stručnjaci na polju gospodarstva i ekonomskog razvoja našeg društva.

Autori priručnika o konceptu kojim pomiču granice

Riječ je o djelu koje novim konceptom nudi svjež pristup pitanjima s kojima se svakodnevno susrećemo u poslovnoj komunikaciji, u redakciji renomiranih profesionalaca koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći poduzetnicima i početnicima u poslovnom svijetu.

Jednostavnost i kreativnost odgovora i savjeta jamče sasvim novi pogled na probleme s kojima se suočavamo iz dana u dan.

Saznajte što je “Tip of the week”, kako je nastao i što je motiviralo njegove autore Petra Lazarova i Kalina Babuškua da pomiču granice u osmišljavanju ovog koncepta.

Što predstavlja Tip of the Week? Kako ste došli na ideju da napišete priručnik?

Koncept Tip of the Week nastao je 2009. godine. Svakog četvrtka počeli smo objavljivati tjedne autorske tekstove i savjete različitog sadržaja te ih slati članovima svoje mailing baze. Ideja je od samog početka bila savjetima motivirati i sebe i druge, pomoći u svladavanju raznih zapreka s kojima se suočavamo u privatnom životu i poslovnim obvezama.

Nakon odličnih reakcija čitatelja tjednih tekstova u Makedoniji, odlučili smo da izaberemo i detaljnije obradimo 50 savjeta. Tako je 2013. godine nastao prvi priručnik Tip of the Week, a veliki uspjeh ohrabrio nas je da već sljedeće godine objavimo drugo izdanje.

Danas smo iznimno ponosni na više od 400 objavljenih savjeta i nakladu koja premašuje 11.000 prodanih primjeraka na području Makedonije. Ponukani pozitivnim reakcijama, odlučili smo da koncept predstavimo i u susjednim zemljama. Zahvaljujući našem partneru, nakladničkoj kući NAKLADA NIKA, hrvatsko izdanje priručnika Tip of the Week može se pronaći i na području Hrvatske, a partner iz Srbije pobrinuo se da izdanje na srpskom jeziku bude dostupno na teritoriju Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iza ideje da objavimo priručnik Tip of the Week od samog se početka krije želja da javnosti predstavimo uspješnu perspektivu poslovanja u jugoistočnoj Europi. Svima je poznato kako to rade uspješne američke ili europske tvrtke, no rijetko se spominje i objašnjava kako dolazi do osobnog i profesionalnog razvoja na našim područjima, iako postoje brojni primjeri uspješnih ljudi i kompanija koji su uspjeli podići ljestvicu i koji s ponosom mogu svjedočiti o vlastitom putu prema uspjehu.

Zato smo željeli napraviti priručnik koji će moći odgovoriti izazovima našeg tržišta i područja. Svoje savjete upotpunili smo uspješnim pričama iz svih navedenih zemalja.


Priručnik je, kao što ste naveli, posvećen njezinom Veličanstvu – Promjeni. O kakvim to promjenama pišete? Zašto su danas promjene toliko važne?

Želimo li biti uspješni, moramo biti spremni na prihvaćanje promjena, moramo se neprestano mijenjati. Danas su promjene nešto neizbježno, sve se oko nas mijenja jako brzo. Ako nismo spremni da ih prihvatimo ili da se prilagodimo na vrijeme, posljedice su neizbježne. Kad spominjemo promjene, često se pozivamo na izjavu poslovnog gurua Colina Turnera: “Darvinizam se ne odnosi na najjače, već na one koji se najbolje prilagođavaju promjenama.”

U našem smo poslovanju uvijek spremni na radikalne promjene, i u smislu poslovnih odluka, ali i u vidu motivacije, marketinga, prodaje, vrijednosti održavanja pozitivnih odnosa sa svim svojim partnerima. Zato tvrdimo da je projekt Tip of the Week u potpunosti inno-projekt, od samog koncepta i sadržaja, preko arhitekture i dizajna do marketinga i prodaje. U svakom svom segmentu ovo je jedinstven i inovativan projekt u odnosu na postojeće tržišne modele.

Što možete preporučiti onima koji žele postići promjenu – odakle početi?

Naše „nepisano“ pravilo postizanja promjene sastoji se od tri faze: svjesnost, znanje i implementacija. Moramo biti svjesni toga da je svaka promjena dobrodošla i potrebna. Kad jednom to osvijestimo i prihvatimo, moramo usvojiti znanje kao nužan preduvjet promjene.

Zahvaljujući naglom tehnološkom razvoju i društvenim medijima, znanje je lako dostupno. I na kraju, implementacija, kao najteža faza jer većina ne uspijeva provesti svoje namjere u djelo – znaju da je promjena potrebna i posjeduju potrebno znanje – ali se ne odlučuje na akciju. Ta spremnost na djelovanje u suštini nas i izdvaja od ostalih, čini nas posebnima u odnosu na sve druge.

Znamo da nije lako odlučiti se za promjenu i provesti je u djelo, zato u priručniku na kraju svakog savjeta čitatelju poručujemo: Želimo vam uspjeh u promjenama!

Kome je priručnik namijenjen?

Tip of the Week je namijenjen doslovno svima koji žele investirati u svoj osobni i profesionalni razvoj. Ne postoje granice u smislu zanimanja, godina ili profesije jer su savjeti sadržajno bogati i mogu se primijeniti u brojnim situacijama. Svatko u njima može pronaći nadahnuće za razvoj i usavršavanje na raznim područjima rada i djelovanja. Poglavlja razrađuju razne motivacijske teme, od pozitivnog načina razmišljanja do njegovanja vlastitih potencijala, od razvoja vlastitog brenda do marketinga i umijeća pregovaranja.

Savjeti nisu predstavljeni u strogom slijedu i ne slijede čvrstu strukturu ni redoslijed. Svaki od njih je cjelina za sebe, zasebno područje promišljanja i djelovanja koje može izvršiti veliki utjecaj i dovesti do promjene.

Kakvi su vaši planovi za budućnost i kako ćete čitateljima u Hrvatskoj predstaviti inovativni koncept Tip of the Week?

Provodimo intenzivne pripreme budućih aktivnosti u predstavljanju koncepta. Sa svojim strateškim partnerom NAKLADA NIKA planiramo priručnik pozicionirati što bolje na hrvatskom tržištu. Postavljeni standardi su iznimno zahtjevni, a mi ćemo se doista potruditi da priručnik bude dostupan čitateljima diljem Hrvatske.

Koncept Tip of the Week svodi se na kreativnost i inovativnost, pa su u planu brojne zanimljive aktivnosti kojima priručnik želimo približiti čitateljima i bolje ih upoznati s njegovim sadržajem.

Ovaj priručnik možete pronaći i u našem web shopu.

Foto: privatna arhiva Petra Lazarova i Kalina Babuškua

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP U NJEMAČKOM BILDU

Udruga Glas poduzenika u njemačkom Bildu i mnogim drugim svjetskim medijima

Hrvatski turistički djelatnici, ugostitelji i poduzetnici odlučili su prošlog tjedna reagirati na afirmativan način i poslati pozitivnu poruku u svijet kako...