Kako je Ana Keglović Horvat kreativnom strategijom pridonijela Instagram uspjehu fitness trenerice

Sigurno ste skrolajući, sada gotovo svima najomiljenijom društvenom mrežom, Instagramom, naletili na reklame koje su vam se na prvu činile kao obične objave. To je još samo jedan dio strateškog upravljanja brendova koji na razne načine pokušavaju doći do kupaca. Sve o tome kako se „gram“ koristi u promotivne i prodajne svrhe saznajte u nastavku.

Što donosi uspjeh na Instagramu?

Kao i u većini situacija, nema generalnog odgovora, kao što nema ni generalne strategije. Neki nemaju nikakvu vrstu online prodaje i društvene mreže im služe samo za promociju proizvoda i prodajnih mjesta na koja se fizički mora doći kako bi se obavila sama kupnja.

Takvi klijenti Instagram koriste uglavnom za povećanje svijesti o brendu i proizvodima, kao i za komunikaciju s ciljanom publikom. Često ta ciljana publika primarno i nije na Instagramu, pa se fokus prebacuje na druge kanale.

Neki koji i imaju ciljanu publiku na Instagramu, ali i neki oblik online prodaje, znaju imati nevelik udio prodaje putem Instagrama. Razlog je djelomično u tome jer se ne izdvaja neki značajan budžet za takav oblik digitalnog marketinga, a djelomično i zato jer se ne bave djelatnostima koje su korisnicima Instagrama u fokusu primarnog interesa. To je primjerice područje ljepote, rukotvorina, mode ili putovanja.

Doba influencera

Gotovo bez izuzetaka, voditeljima stranica u „DM“ porukama na Instagramu stižu ponude influencera (i onih koji to žele postati) za suradnjom. Influencer od klijenta traži proizvode, novac ili oboje da bi promovirali brend, proizvod ili uslugu na način da pokažu kako koriste taj proizvod, objave recenziju, postave proizvod u svoje fotografije ili videa, tagiraju brend i slično.

Takav oblik promocije kod doista utjecajnih korisnika Instagrama pokazao se uspješnim. Često indirektno, a ne nužno direktno na Instagramu, no ipak – daje rezultat. Neki koji se bave uslugama nastoje publiku s Instagrama privući na svoje web stranice i tamo dodatno stvoriti želju za kupnjom jer je širi format web stranice prikladan za pojašnjavanje što se i kako radi.

Fitness case study

Postoje i slučajevi kada se Instagram pokazao kao jako dobar kanal prodaje. Za primjer ćemo uzeti trenericu fitnessa Danijelu Pupovac. Radi se o mikro poduzetnici čije je poduzeće u stopostotnom ženskom vlasništvu, a biznis gradi već nekoliko godina.

Dio usluga pruža uživo u teretani, a dio proizvoda prodaje putem web shopa za gotove pakete online treninga. Do prije gotovo 4 mjeseca udio prodaje preko Instagrama bio je mali. Uglavnom je sve prodavala putem Facebook stranice i oglasa koji su vodili na web shop. Tada je napravljena promjena strategije po svim kanalima.

Kako nema prevelik broj followera, glavni smjer bio je povećanje kvalitete sadržaja i broja objava, a tek posredno onda i povećanje online zajednice na ciljanu publiku. Znatno je povećan broj objava na mrežama s 1-2 tjedno na gotovo 1-2 dnevno! Sadržajno se jako puno radilo na povećanju kvalitete, jedinstvenosti i raznolikosti sadržaja, ali velika pažnja stavljena je i na komunikaciju.

View this post on Instagram

Mršavljenje je pothvat koji će zahtijevati trud i odricanje kako bi uživala u njegovim u benefitima. Ako si spremna zapeti i izboriti se, ja sam te spremna naučiti. Najteže od svega je promijeniti sebe. Danas činiti stvari različite od stvari i koje si činila do jučer, kako bi sutra postala nova, snažnija, bolja osoba. Morat ćeš se držati zadane prehrane, sve zapisivati u dnevnik prehrane kako bismo pratili kako se osjećaš i našli vrstu prehrane koja tebi najbolje odgovara, morat ćeš hranu kupovati, pripremati unaprijed, tu hranu kuhati, nositi na posao. Morat ćeš trenirati 5 dana tjedno. I na one dane kad ti se ne da, kad si umorna i sita svega, kad su djeca bolesna, kad izgubiš nadu, kad imaš problema u životu i probleme na poslu, kad je sunčano, i kad kiša pada, i kad se predomisliš u vezi svega, i dalje ćeš trenirati. Mnoga odricanja će biti potrebna da bi uspjela u ovom pothvatu a neki ljudi jednostavno na ovo nisu spremni. Ja želim raditi sa onima koji jesu. Fat Killer online i uživo su osnovni programi koji te mogu naučiti svemu što se mršavljenja tiče. Na tebi je da li ćeš poslije nastaviti trenirati s nama ili ćeš biti spremna nastaviti trenirati sama. Mi ćemo dati sve od sebe da te pripremimo na samostalnost poslije programa. Fat Killer ONLINE traje 9 tjedana i košta 480kn. Fat Killer UŽIVO traje 6 tjedana i košta cca 2000kn. (ovisno o teretani) Svejedno za koji se program odlučiš, na njega trebaš gledati kao šprint do cilja. Smršaviti što više u zadanom vremenu, držati se svega, imati najbolji mogući rezultat. Moraš ući u ovo u potpunosti otvorena prema promjeni i ogromnom stresu koji zapravo sama promjena SEBE je. Ali kad uspiješ, vidjet ćeš da zapravo i nije bilo toliko teško, kao i da je vrijedilo svake sekunde. Novi život te čeka. Kad budeš spremna. <3

A post shared by Danijela Pupovac (Fat Killer) (@fit.anansi) on

Instagram Story postao je redovna aktivnost, a dnevne objave nadopunjene raznim filterima, naljepnicama te natpisima u raznim fontovima i bojama. Tagiranje, korištenje carousela, videa (live i uploadanog), jako puno javljanja s mjesta rada (teretana), puno izjava korisnika njezinih programa, prikaza vježbanja, jako puno storytellinga, kvalitetnih fotografija i sjajnih tekstova u kojima prikazuje stanje točno kako jest ono je što je dovelo do dobrih rezultata.

Najuspješniji prodajni kanal

Bez imalo laganja ili sustezanja prikazala je koliko je zahtjevno doći do cilja, a sebe je pokazala kao osobu, trenera, ali povremeno i u svjetlu privatnosti (pas, prijatelji, interesi, putovanja). Autentičnost, uporan rad i korištenje svih dostupnih alata, povezivanje s web shopom i angažman u interakciji s korisnicima, doveo ju je do toga da danas više svojih usluga i proizvoda prodaje putem Instagrama, nego putem svih ostalih kanala zajedno.

Promjene je prvo počela zamjećivati kada su joj se korisnici počeli javljali porukama na Instagramu i tamo naručivali proizvode i usluge, a nakon povezivanja s web shopom, korisnici su direktno počeli kupovali na web stranici.

Zanimljivo je da danas njezini followeri kupuju direktno, nakon čitanja i gledanja objava na Instagramu. Čak ne traže ni detaljno objašnjenje programa, već jednostavno sve potrebne informacije mogu naći na Instagramu. Time se smanjio prodajni put, trajanje prodajnog ciklusa, kao i broj koraka koje kupac na svom putovanju do prodaje mora napraviti. A nije nevažno i da trenerica i njezini zaposlenici imaju smanjen posao oko same prodaje.

Iako je ova priča uspješna, još uvijek postoji dosta prostora za napredak. On će se pokušati ostvariti aktivacijom shopping opcija na Instagramu, kao i poboljšanjem korisničkog iskustva sukladno dostupnim Instagram mogućnostima i budžetu.

Autor: AKH Consulting

Foto: Unsplash, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -