„Kako se snaći u novoj industriji? – Je li „bacanje u vatru“ dobra strategija za novi početak

Odnosi s javnošću, marketing i prodaja su vrlo dinamične industrije u kojima se stvari brzo mijenjaju. Stručnjaci iz ovih područja, posebno zadnjih dvadesetak godina, često mijenjaju tvrtke u kojima rade, a s njima i industriju kojoj se potrebno prilagoditi. Otkrivamo kako se snaći u novoj branši, kakva su iskustva ljudi koji su se susreli s promjenama i jesu li požalili zbog odluke o promjeni.

„Što ne znaš, pitaj“

Prelazak iz jedne industrije u drugu može biti prilično zahtjevan. Potrebno se pripremiti i educirati, naučiti jezik industrije i pojmove koji se koriste kako biste se što bolje prilagodili i bili profesionalni i kvalitetni. Primjerice, prelazak iz odjela odnosa s javnošću u kozmetičkoj industriji u automobilsku industriju velika je promjena. Pomoć i savjeti novih kolega koji vladaju materijom i poznaju funkcioniranje branše od neprocjenjive su važnosti za dobar početak.

Tajna leži u otvorenosti prema novom znanju i svakodnevnom učenju o drugoj industriji. Bitno je ostvariti kontakte s profesionalcima u poslu koji „znaju male tajne“ posla. Iskoristite potencijal društvenih mreža za povezivanje s ljudima iz konkretne industrije i uhvatite se u koštac s novim izazovima pred vama.

„Svakih nekoliko, a kažu idealno 5 godina treba mijenjati industriju, poziciju ili tvrtku. U suprotnom se čovjek uljuljka i više ne doprinosi razvoju tvrtke, društva, kao ni vlastitom“. Osobno to primjenjujem (i u kraćim intervalima)“, kaže menadžerica i poduzetnica Katarina Boban Filipančić.


Pročitajte više: 3 razloga zašto su dodatne edukacije posebice važne u sferi kreativnih industrija


‘Bacite’ se na posao

„Povežite se s nadređenima i kolegama. Pokažite interes za novi posao, pitajte što vas zanima i tražite informacije. Nitko vam neće ništa dati ako to ne tražite.

Slobodno budite dosadni i znatiželjni, ne sramite se pitati jer će vam se u ovoj fazi to oprostiti“, savjetuje naša članica, iskusna menadžerica Nataša Krezić. Iskoristite prvo vrijeme u novoj branši da što više saznate. Bili početnik ili iskusni stručnjak, nadogradite temeljna znanja i hrabro prihvatite izazove i zadatke jer se radom najbolje uči.


Pročitajte više: Kako se nositi s promjenom karijere?


Primjena naučenog

Kada kompanije posežu za stručnjacima iz drugih industrija, to znači da žele promjene. Primjena naučenog iz druge industrije može donijeti svježinu i potpuno drugačiju viziju nove industrije u koju prelazite. U odnosima s javnošću i marketingu kreativnost se izuzetno cijeni. Budite slobodni i ovu misao imajte na umu uvijek.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -