Dr. Krešimir Čandrlić otkriva kako proširene vene mogu postati prošlost!

Sigurno je da svako želi biti zdrav, kako bi mogao duže uživati sa svojom obitelji i prijateljima. Da što duže uživa u šetnjama i druženju s bliskim ljudima i prijateljima. Ali nekada je to prosto teško ili čak nemoguće iz razno, raznih razloga.

A što je ono što vam treba za šetnje, druženja, pa čak i za obavljanje najobičnijih obaveza u toku dana, osim naravno dobre volje? Ako ste pomislili na vaše noge, u pravu ste.

Kako biste mogli normalno obavljati svakodnevne obaveze, idete u nabavku, pješačite, obrađujete vrt, trčite za svojom djecom ili unucima – potrebne su vam zdrave noge. Noge u kojima ne osjećate pritisak i težinu. Noge koje nisu umorne, koje ne bole, koje nisu vrele i otečene.


Pročitajte više: Dr. Jasenka Kalajdžić-Čandrlić: Fileri naši svemogući


Ako čitate ovaj tekst tu ste kako biste lakše razumjeli što vam se zbiva, što su to proširene vene i kako je moguće riješiti taj problem. Mi smo tu da vam damo odgovore na vaša pitanja, riješimo nedoumice i otkrijemo koje je to rješenje za sve vaše probleme.

Kako znam da imam problem?

Bilo da su vam na nogama jasno vidljive ispupčene vene ili su vam vidljive same kapilare, vi imate potencijalan problem i on se može riješiti. Ukoliko osjećate bol, toplinu, imate otok, svrbež, rane i slično – vi imate problem.

Što su vaše noge više pod opterećenjem, to problem može više eskalirati. Ako ste nekad imali samo problem s kapilarama, ne znači da nećete imati i s proširenim venama. Proširene vene mogu postati ozbiljan problem ako se ne liječe na vrijeme.

Što se može dogoditi ako ignoriram postojanje proširenih vena?

Ništa dobro. Ako se ne odlučite na liječenje proširenih vena, moguće je pojavljivanje simptoma koje niste imali, a novonastali simptomi će se tijekom vremena početi pogoršavati. Ako i pored toga nastavite sa svojim standardnim načinom života neminovno je da će doći do komplikacija koje ne samo da će pogoršati kvalitetu vašeg života već i zdravlje. Možda su vam proširene vene za sada samo estetski problem i jedino što vam smeta je kako one izgledaju, ali vjerojatno će se to promijeniti – i to na gore.

Zapamtite da proširene vene neće nestati same od sebe. Na raznim web stranicama ćete naći informacije o čudotvornim kremama i gelovima koji obećavaju riješiti problem s proširenim venama ili kapilarama, ali to je daleko od stvarnosti. Niti jedan od tih proizvoda vam ne može pomoći, kao niti jedan prirodni lijek, oblog ili zavoj. Ako želite ublažiti neke od simptoma da, ali problem riješiti nećete.

Koji je razlog pojave proširenih vena i tko podliježe riziku od istih?

Ako se pitate zašto baš vi imate taj problem, trebate znati da gotovo 50 % stanovništva istu muku muči. Proširene vene ili kapilare na nogama su posljedica i problem suvremenog i brzog načina života. Ako ste non stop na nogama, često nosite potpetice, ne vodite uredan i zdrav život – sve ovo mogu biti razlozi vašeg problema.

Naše noge imaju jedan vrlo težak posao, a to je nositi cijelo naše tijelo tijekom cijelog dana. Naše noge najviše trpe, a s njima i vene u predjelu nogu i stopala, zalisci na unutarnjim zidovima vena se troše i na njihovim mjestima se skuplja krv, koja dovodi do proširenih vena.

Ako se bavite poslom koji zahtjeva dugo stajanje ili hodanje, na vaše noge se vrši dodatni pritisak koji vrlo lako može dovesti do proširenih vena. Također, ovaj vid oboljenja je veliki problem kod pretilih osoba.

Što je neko stariji to mu vene gube na elastičnosti pa se samim tim stvara mogućnost proširenja vena i otoka. Žene statistički imaju veće šanse oboljeti od proširenih vena, kao i trudnice jer tijekom trudnoće se smanjuje protok krvi od nogu prema gore. Genetika igra bitnu ulogu pa tako ako je u vašoj obitelji postojao netko tko je imao ovakav problem, moguće je da ćete ga i vi imati.

Kako sa sigurnošću dijagnosticirati?

Dijagnostiku jedino može obaviti profesionalac, u ovom slučaju kirurg specijalista i potrebno je zakazati pregled što prije.

Ako iz bilo kojih razloga sumnjate da imate proširene vene ili kapilare, imate neki od simptoma ili tegoba, pravovremeni pregled je korak ka rješenju. Potrebno je izvršiti klinički pregled kirurga i color doppler vena.

Svaki pacijent je individualan slučaj za sebe i potrebno je za svakog pacijenta točno odrediti koji stupanj bolesti je u pitanju i koja je metoda liječenja pogodna.

Što podrazumijeva klinički pregled kirurga, a što color doppler vena?

Prilikom ovog pregleda radi se obiteljska, kao i osobna anamneza, razgovor s pacijentom i klinički pregled. Kirurg pregleda kapilare i vene, a sam pregled je posve bezbolan. Potom dolazi do izbora odgovarajućih metoda liječenja.

Prilikom color doppler-a vena i arterija mogu se vidjeti i druge strukture, kao što su potkožno masno tkivo, mišići i arterije. Ovo je najbolja metoda kako bi se dijagnosticiralo potencijalno začepljenje u venama ili refluks, odnosno povrat krvi prema stopalima, što ukazuje na to da su oštećeni venski zalisci.


Pročitajte više: Brigu o ljepoti i zdravlju vašeg tijela prepustite u ruke stručnjaka iz Poliklinike Lege Artis


Koje je rješenje mog problema?

Nakon dijagnostike potrebno je odabrati adekvatan postupak liječenja, koji je za svakog pacijenta individualan. Ne postoji jedna ista procedura koja je idealna za svakog. A u većini slučajeva najbolji postupak je skup različitih metoda.

Najbolje rješenje problema proširenih vena je pravovremena dijagnostika. Jer ukoliko se pravovremeno reagira izbjegavaju se buduće komplikacije koje mogu biti i više nego ozbiljne i opasne i koje mogu dovesti do oštećenja koja se više nikad ne mogu popraviti.

S obzirom na to da su proširene vene bolest mehaničkog uzroka, jedini način da se one izliječe je kirurškim putem – odstranjenjem ili zatvaranjem vena. Oba ova načina u potpunosti uklanjaju poteškoće kao što su bolovi, tromost, umor, svrab i slično.

Odstranjenje proširenih vena je klasičan operacijski zahvat i on podrazumijeva potpuno odstranjenje proširene vene kojoj su popustili zalisci. U ovom slučaju potrebno je da pacijent pristane na višednevnu hospitalizaciju i nošenje elastičnih zavoja 6 do 8 tjedana nakon zahvata.

Zatvaranja vena je endovaskularni operacijski zahvat i on spada u nove termoablacijske metode. U ovom slučaju u venu se ulazi sondom i ona se trajno zatvara uz pomoć topline. Ova metoda je minimalno invazivna, a maksimalno efikasna. Pacijent ne mora biti hospitaliziran i već taj dan se otpušta na kućnu njegu.

Pored ove dvije metode postoji i UGFS metoda, odnosno ultrazvukom vođena sklerozacije pjenom, koja spada u vrlo elegantne metode liječenja. Ona se primjenjuje u liječenju većih kapilara, venskih ulkusa i svih površnih i spojnih vena.

Vašoj borbi s proširenim venama vrlo lako može doći kraj, na vama je samo da odlučite želite li to. Ako imate problem, ako osjećate poteškoće – nemojte čekati da se simptomi pogoršaju. Zakažite pregled, utvrdite koji je vaš problem i riješite ga zauvijek.

Rješenjem problema ne samo da se rješavate fizičkog bola, već i psihičkog. Konačno ćete moći živjeti punim plućima, uživati s vama bliskim osobama, moći ćete ponovo da pješačiti, hodati, pa čak i trčati. Najbolje od svega, zaboravit ćete da ste ikad i imali problem.

Naravno, sve je to moguće ako ne odugovlačite i ne dovedete sebe do još većeg problema koji se ne može lako ispraviti ili uopće ispraviti. Za dugovječniji i kvalitetniji život potrebno je biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju.

Autor: Poliklinika Lege Artis

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

mikromenadžiranje

Svjetska HR stručnjakinja: Ako ne vjerujete svojim zaposlenicima dok fleksibilno rade,...

Povjerenje je temelj svake uspješne veze, bilo profesionalne ili osobne, a kad je izbubljeno, izuzetno je teško popraviti ga. HR stručnjakinja...
- Advertisment -