Rad od kuće – gdje završava posao, a počinje dom?

Kada pokrećete posao najčešće imate ograničena inicijalna sredstva pa promišljate o svakoj kuni. Ukoliko ste jedini zaposlenik nove tvrtke ili surađujete s vanjskim stručnjacima, rad od kuće čini se kao idealno rješenje za uštedu. No, sve ima svoje prednosti i mane, koliko god idealnim se činilo na prvu.

Rad od kuće često neizbježan  na početku poslovanja

Mia Žilavec, Krešimira Rendulić i Slavica Musa tri su poduzetnice koje se bave sasvim različitim poslovima, no dodirna točka im je rad od kuće. Mia je prije dvije godine pokrenula tvrtku Virtualni Suradnik. Nakon 15 godina rada za domaće i multinacionalne kompanije na području marketinga, odlučila je svoje znanje i iskustvo ponuditi malim poduzetnicima kao vanjski suradnik. S obzirom na specifičnu „freelance“ poziciju njenog posla, radni prostor nije bio neophodan pri pokretanju biznisa, stoga je njen ured danas radna soba u prostoru u kojem živi. „Kad vam je ured kod kuće, to znači da ste uvijek u uredu i na taj način zapravo radim: kompjuter se pali ujutro čim progledam, prvi mailovi čitaju se u pidžami, prije doručka, i ne gasi se do navečer… opet pidžama“, govori Mia kroz smijeh.

rad-od-kuće-Mia
Mia Žilavec, Virtualni suradnik: “Dobre strane rada od kuće? Možeš raditi iz pidžame!”

 

Krešimira je direktorica Prorsus komunikacija, agencije za komunikacijski menadžment. Kako sama kaže, većina se ideja za posao rađa kod kuće – na kauču ili za računalom, pa je stoga i prirodno da malim poslovima, posebice onima koji nude intelektualne usluge, mjesto obavljanja bude kuća. „Upravo je to bio slučaj s mojim poslom. Za uspješno vođenje ovakve agencije dovoljni su vam prijenosno računalo i mobitel. Posao traži stalnu dostupnost, veliku fleksibilnost i mobilnost, pa mi idealno odgovara da barem dio posla koji obavljam na računalu, radim od kuće“, kaže. No njena priča nije tako krenula. Kako je većina agencija ove djelatnosti organizirana na tradicionalan način i Krešimira je u početku mislila da joj je poslovni prostor neophodan. Nakon što su ona i kolegica shvatile da su po cijele dane na sastancima kod klijenata i da je novac potrošen na najamninu i režije zapravo bačen u vjetar, vratile su se radu od kuće.

rad od kuće
Krešimira Rendulić, Prorsus komunikacije: “Rad od kuće nije za svakoga. On podrazumijeva mnogo samodiscipline.”

 

Slavica sa svojom poslovnom pričom dolazi iz sasvim druge branše. Kao modna stilistica i modelistica visoke mode, biznisom upravlja iz svoje kuće u Vinkovcima, koja je u cijelosti uređena kao njen atelje. Osim što se bavi prodajom i iznajmljivanjem vlastitih modnih kreacija, svojim klijentima nudi i usluge modnog savjetovanja. I njoj je glavni razlog za rad kod kuće bio isljučivo financijskog karaktera. „Budući da živim i radim u malom gradiću s relativno malo stanovnika, investiciju za lokal u centru grada s ovakvom djelatnošću smatrala sam neisplativom, a tako razmišljam i sada, poslije 10 godina rada“, tvrdi.

rad od kuće
Slavica Musa: “Ne misite isključivo na novac, on obično dolazi onda kada nije imperativ.”

Odvojite ured od životnog prostora

Ukoliko radite od kuće, bilo bi poželjno da svoj radni prostor ipak odvojite od svakodnevno životnog, jer vam to omogućava fizičko odvajanje od ukućana te bolju organizaciju svih materijala vezanih uz posao. Da bi sve bilo pregledno i da bi se posao nesmetano odvijao, svoj „kućni ured“ trebate i kvalitetno opremiti. Oprema bi trebala uključivati radni stol, ladice, police, računalo i popratne gadgete poput printera/kopirke/skenera/fiksnog telefona, ukoliko su nužni. Zapravo, sve ono što vam je neophodno za svakodnevno obavljanje posla.

Također, s obzirom da nemate šefa ili kolege koji će vas podsjećati na obavljanje posla ili pak uzimanje pauze, važno je da si znate organizirati radno vrijeme te ga uskladiti s privatnim obvezama (koje vas naravno kod kuće češće sustignu nego u uredu). Slavica savjetuje da nastojite svaki dan kontinuirano raditi i ne uzimati često velike pauze u danu te se ne dati ometati prilikom rada. „Volite svoj posao jer bi on trebao biti zabava i smisao, a ne napor i obaveza. Učite tijekom cijelog radnog perioda bez vaganja isplati li se to ili ne. O svemu se može dvojiti, ali o znanju i talentu pojedinca ne, to je vrlo vidljivo“, poručuje.

Ako nemate ured, kamo s klijentima?

Svakodnevno poslovanje često zahtjeva sastanke, bilo sa zaposlenicima, suradnicima ili klijentima. Rad od kuće tu je u startu zakinut za nekakvu adekvatno opremljenu konferencijsku salu, ali i za količinu odrađenih sastanaka, jer se uglavnom nalazite „po potrebi“. No, svemu se da doskočiti. Sastanke možete održavati u uredu klijenta što, prema Mijinim riječima, pomaže brže i bolje upoznati njegovo područje poslovanja. Česta praksa su i radne kave u neformalnom okruženju, a uvijek imate i opciju višesatnog ili cjelodnevnog najma neke od raspoloživih dvorana u gradu. „Čak i kad bih imala ‘pravi’ ured, vjerojatno bih i dalje nastavila s tom praksom, mislim da je u slučaju mog tipa usluga to bolje rješenje“, dodaje Mia.

Slavica sastanke u pravilu smatra gubljenjem vremena. Važne poslovne dogovore obavlja kratko i ponajviše pismenim putem, dok individualne narudžbe i uzimanje mjera obavlja u ateljeu.

Je li to za vas?

U razgovoru s našim poduzetnicama popisali smo glavne prednosti i nedostatke rada od kuće.

Dobre strane ovakvog načina rada:

brza prilagodba klijentu i odrađivanje hitnih stvari u trenutku kada je potrebno

fleksibilnost u organizaciji vlastitog vremena

velika ušteda na najmu prostora i dodatnim režijama

mogućnost biranja suradnika

uživanje u „radnom“ prostoru onako kako samo u domu možete uživati.

A evo što ih muči:

iako si načelno „gospodar svojeg vremena“, njime na kraju gospodari posao

rad od kuće traži veliku samodisciplinu, treba biti svjestan svojih radnih obveza i pokušavati ih rješavati čim prije

klijenti često misle da vam radno vrijeme traje 24h dnevno zato jer radite od kuće.

Iako fleksibilno radno vrijeme ima pregršt prednosti, poput toga da usred radnog dana možete bez opravdanja uzeti nekoliko sati za sebe, prema našim sugovornicama velika mu je mana to što se ono zna rastegnuti na cijeli dan. Sve ovo može biti jednostavnije ukoliko živite sami, pa nemate pretjeranih obiteljskih obaveza kojima morate žonglirati zajedno s poslom, no usko preklapanje privatnih i poslovnih obveza ponekad zna smetati tome da sve od navedenog obavite kvalitetno. Upravo zato je važno da u samom startu naučite dobro organizirati vrijeme te da s ukućanima imate otvorenu komunikaciju oko toga kada vam treba mir.

Zasad sve tri dame rade od kuće, no ukoliko se ukaže potreba za zapošljavanjem novih ljudi, a posao se razvije na razinu da rad od kuće jednostavno više nije moguć, krenut će u pronalazak adekvatnih poslovnih prostora. Krešimira čak kaže da će to učiniti i ukoliko netko od klijenata ili zaposlenika zatraži tradicionalnu organizaciju ureda: „Danas opstanak na tržištu traži konstantno prilagođavanje novim uvjetima i tko nije spreman na promjene, propada“.

Slavica zbog naravi posla i kreativne inspiracije koju joj okolina pruža, nema namjeru mijenjati mjesto rada, a veličina kuće daje joj sav potreban prostor. S obzirom da kupci iz raznih krajeva Hrvatske i Europe dolaze direktno na njen prag, zapravo nema niti razloga mijenjati lokaciju.

Foto: privatna arhiva, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -